?>

Yargıtaydan "tahliye taahhütnamesi" kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ev sahibi ile tahliye anlaşmazlığında, kira sözleşmesinden bir gün sonra imzalanan tahliye taahhütnamesinin, kiracının serbest iradesinin ürünü olduğuna hükmetti.

Gündem - 2 ay önce

Ankara

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Konya'da yaşayan İsmail E, 15 Mayıs 2022'de Fadime B. ile kira sözleşmesi imzaladı. Ayrıca ev sahibi ile kiracı arasında bir gün sonra taşınmazın 15 Mayıs 2023'te tahliye edileceğine dair tahliye taahhütnamesi imzalandı.

????

İsmail E, sürenin dolmasına rağmen kiracı evi boşaltmayınca 17 Mayıs 2023'te tahliye talepli icra takibi başlattı. Kiracı Fadime B'nin itiraz etmesi üzerine, itirazın iptali talebiyle Ereğli 1. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.

Mahkemeye sunduğu savunmasında kira sözleşmesi düzenlenirken taahhütnameyi zor ve baskı altında imzaladığını öne süren Fadime B, kira sözleşmesi düzenlendikten sonra önüne konulması durumunda taahhütnameyi imzalamayacağını belirtti.

Dosyada kiracıyı haklı bulan Ereğli 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, davanın reddine kesin olarak karar verdi.

Kira sözleşmesinin başlangıç tarihinin 15 Mayıs 2022, tahliye taahhütnamesinin düzenlenme tarihinin ise 16 Mayıs 2022 olduğuna işaret edilen mahkemenin kararında davacı tarafın iki evrakın ayrı günlerde imzalandığı iddiasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtildi.

Kararda, tahliye taahhütnamesinin, kira sözleşmesinin düzenlenmesi amacıyla baskı altında imzalandığı kanaatine varıldığı ifade edildi.

İspat yükü kiracıda

Adalet Bakanlığı, yerel mahkeme kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kanun yararına bozma isteminde bulundu ve kararı temyiz etti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kanun yararına temyiz istemini yerinde bularak sonuca etkili olmamak üzere yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesi arasında bir günlük sürenin olduğuna işaret edilen Dairenin kararında, şu ifadeler yer aldı:

"Kural olarak kira ilişkisi kurulduktan sonra alınan taahhütnamenin kiracının serbest iradesinin ürünü olduğu kabul edilmelidir. Somut olayda tahliye taahhütnamesi, 16 Mayıs 2022'de düzenlenmiş olup düzenleme tarihi itibarıyla kiracılık ilişkisi mevcuttur. Davalı, tanzim tarihinin belgeye sonradan yazıldığını ve gerçeği yansıtmadığını ileri sürmüş ise de bu iddiasını aynı ispat gücünü haiz başka bir belgeyle kanıtlamakla yükümlü olan davalı, bu yönde bir delil sunmamıştır. Mahkemece belirtilen bu yönler nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olduğundan, Adalet Bakanlığının bu yöne ilişkin kanun yararına temyiz talebinin kabulü gerekir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalkınma Yolu'yla jeopolitik imkanlarımızı kapsamlı bir ekonomik avantaja dönüştüreceğiz

2025-06-27 15:54 - Siyaset

İran ordusu Katar ve Irak’taki ABD üslerine saldırı başlattı

2025-06-23 20:22 - Dünya

İsrail'in Harem-i İbrahim Camii'ne 'yasadışı müdahale'sine tepki

2025-06-25 22:17 - İslam-Hayat - Safer 1447

Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, vefatının 20. yılında mezarı başında anıldı

2025-06-25 15:42 - Magazin

Topkapı Sarayı'nda gece turları yaz boyunca devam edecek

2025-06-22 01:56 - Kültür Sanat

Türkiye-Macaristan 9. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi

2025-06-26 15:32 - Ekonomi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi

2025-06-25 17:57 - Siyaset

AK Parti MKYK Toplantısı başladı

2025-06-23 17:01 - Siyaset

F-16 Elektronik Destek Podu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi

2025-06-22 12:32 - Teknoloji

'Siber suçlarla mücadele' kapsamında son 1 haftada 284 şüpheli yakalandı

2025-06-28 09:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Narin Güran'ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçti

11:13 - Gündem

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

01:32 - Gündem

Eymir Gölü yakınlarındaki otluk alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

00:02 - Gündem

İletişim Başkanlığından Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımlarına ilişkin paylaşım

19:43 - Gündem

DMM, "Samsun ve Zonguldak'ta ormanların talan edildiği" iddiasını yalanladı

18:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Narin Güran'ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçti

11:13 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye sabah saatlerinde düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli canından oldu

11:07 - Dünya

Tarımsal girdi fiyat endeksi haziranda yıllık yüzde 33,88, aylık yüzde 2,52 arttı

11:02 - Ekonomi

Küresel elektrikli araç şarj noktalarının 2040'a kadar 206 milyonu aşması öngörülüyor

10:57 - Ekonomi

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Paris'te İsrail Stratejik İşler Bakanı Dermer ile görüştü

10:53 - Dünya