?>

Çorum'da maaşlı çalışan iki kardeş TKDK desteğiyle çiftlik kurdu

Çorum'da farklı işlerde maaşlı çalışırken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle kendi çiftliklerini kuran iki kardeş, çiftlikte günde 2,5 ton süt üretiyor.

Ekonomi - 3 ay önce

Çorum

Babasından hayvancılığı öğrenen 43 yaşındaki Ersan Avcu, veteriner teknikerliği eğitimi aldıktan sonra kentteki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde çalışmaya başladı.

İşi gereği ziyaret ettiği hibe destekleriyle kurulan çiftliklerden etkilenen Avcu, çocukluktan beri hayal ettiği çiftliğe sahip olmak için TKDK Çorum İl Koordinatörlüğüne başvurdu.

Buradaki uzmanlardan hibe programları hakkında bilgi alan Avcu, Çorum Süt Üreticileri Birliğinde çalışan kardeşi Ömer Avcu ile güç birliği yaparak, Laçin ilçesine bağlı Mescitli köyüne çiftlik kurmaya karar verdi.

2021'de hazırladığı 2 milyon 766 bin lira bütçeli, yüzde 70 hibeli ilk projesi TKDK'den hibe desteği almaya hak kazanan Avcu, kalan kısmını da kardeşi ve babasının desteğiyle tamamlayarak çiftliği kurdu.

Proje kapsamında yurt dışından getirilen 90 gebe düve ile süt üretimine başlanan çiftliğin modernizasyonu için hazırlanan 13 milyon 225 bin lira bütçeli, yüzde 65 hibe destekli ikinci proje de TKDK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Modern ekipman ve otomatik sağım robotuyla üretim kapasitesi günlük ortalama 2,5 ton süte yükseltilen çiftlikte iki kardeş, kendi işlerini kurup ülke için katma değer üretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ersan Avcu, AA muhabirine, TKDK'nin hibe desteği sayesinde çocukluk hayallerinin gerçekleştiğini söyledi.

Hayvancılığa ilgi duyduğu için üniversitede veteriner teknikerliği eğitimi aldığını belirten Avcu, "Burada Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği personeliydim. Hibe desteğiyle yapılmış bu tür işletmeleri görüyordum. 'Biz de yapabilir miyiz, bizim de böyle bir çiftliğimiz olur mu?' diye düşünüyordum hep. Bizim de hayalimizdi. TKDK ile tanışınca başvuru yaptık ve 2021'de başladık. Şu anda istediğimiz kapasiteye ulaştık. İki sağım robotumuz var. Bütün hayallerimizi gerçekleştirdik." dedi.

Projeye başlarken babasının hayvanlarını ve süt toplamak için kullandıkları aracı sattıklarını, bankadan da kredi çekerek kardeşi ile birlikte işe koyulduklarını anlatan Avcu, "İki kardeş işe başladık. Biraz banka kredisi, yüzde 70 hibe desteği ile birlikte yaptık. 90 hayvan ile başladık, şu anda 250 dişi hayvanımız var. Bir o kadar da erkek düve satışımız oldu. Günlük 2,5 ton süt üretiyoruz. Yıllık 900-1000 ton süt satıyoruz." diye konuştu.

Avcu, çiftlik için TKDK'ye yaklaşık 10 milyon liralık 3. proje başvurusu yaptıklarını, kabul olması durumunda yüzde 65 hibe desteği ile çiftliğin silaj çukurlarını, kaba yem deposunu, çevre düzenlemesini ve güneş enerjisi santralini yapacaklarını aktardı.

"Şu anda Çorum'daki sayılı çiftliklerden birinin sahibi olduk"

TKDK'nin hibe desteği olmadan bu çiftliğe sahip olmayacaklarının altını çizen Avcu, şunları kaydetti:

"Hayvancılık hem çocukluk hayalimdi hem de önceki işimde çalışırken çok hevesleniyordum. 'Acaba bizim de olabilir mi' diyordum. Şu anda Çorum'daki sayılı çiftliklerden birinin sahibi olduk. Günlük 2,5 ton süt üretiyoruz. Bütün hayallerimiz TKDK sayesinde gerçek oldu. Biz 2 yıl öncesine kadar kardeşimle birlikte personeldik. Şu an kendi işimizi yapıyoruz, 3 çalışanımız var. Daha önce başkaları için yaptığımız işi şimdi kendimiz için yapıyoruz. TKDK sayesinde bunu gerçekleştirdik. IPARD (Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın kırsal kalkınma bileşeni) olmasa kesinlikle yapamazdık çünkü kardeşim ve ben personel olarak çalışıyorduk, bütçemiz yoktu. Hibe desteği alamasaydık yapamazdık."

Avcu, tarım ve hayvancılık alanında girişimde bulunmak isteyenlerin mutlaka TKDK'ye giderek görüşmelerini tavsiye etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çad’da cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu

2025-01-09 00:03 - Dünya

Şanlıurfa'nın engelli futbol takımında hedef Türkiye Kupası'nı kazanmak

2025-01-13 13:23 - Spor

UCM eski Başkanı'ndan, Polonya'nın ülkeyi ziyareti halinde Netanyahu'yu tutuklamama tutumuna eleştiri

2025-01-11 00:13 - Dünya

Los Angeles'ta yangınla mücadeleyi zorlaştıran şiddetli rüzgarların geri dönmesi bekleniyor

2025-01-14 10:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

NBA'de bu geceki Spurs-Lakers ve Hornets-Clippers maçları ertelendi

2025-01-11 13:53 - Spor

Trabzonspor'un parlayan transferi Malheiro

2025-01-14 13:18 - Spor

Los Angeles'taki orman yangınında can kaybı 5'e yükseldi

2025-01-09 10:18 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir okulu hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli öldü

2025-01-10 00:03 - Dünya

Sudanlılar, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'nin orduya geçmesini coşkuyla kutladı

2025-01-12 01:17 - Dünya

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 4 ilde yürütülen soruşturmada 2 kişi tutuklandı

2025-01-12 18:48 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Libya İş Toplantısına başkanlık etti:

22:47 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Libya'nın kalkınmasına ülke olarak büyük katkılar yaptık

21:37 - Ekonomi

Borsa'da bugünkü işlemlerin takası pazartesi günü gerçekleşecek

19:32 - Ekonomi

Fındık üreticilerine bol ve kaliteli ürün için "dengeli gübreleme yapın" önerisi

17:18 - Ekonomi

EBRD'den Antalya Havalimanı'na 315 milyon avroluk finansman

16:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Microsoft ve Meta'nın geliri ocak-mart döneminde beklentileri aştı

00:42 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan, Pakistan ve Hindistan'a "işbirliği" çağrısı

00:38 - Dünya

Arap ülkeleri kum fırtınasının etkisi altına girdi

00:33 - Dünya

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu toplandı

00:23 - Teknoloji

Hindistan, hava sahasını Pakistan'a ait uçuşlara kapattı

23:48 - Dünya