?>

Çipli betonlarla konutların sağlamlığı görülebilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kullanılan betonların içine konulan çipler sayesinde, vatandaşlara satın alacakları evin sağlamlığını elektronik ortamdan öğrenebilmelerine imkan sağlayacak. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Betonda Elektronik Denetim Sistemi (e-beton) doğrultusunda, inşaatlarda kullanılan betonların içine konulan çipler sayesinde, vatandaşlara satın alacakları ya da oturacakları konutların sağlamlığını, elektronik ortamdan öğrenebilmelerine imkan sağlanacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, inşaatlarda kullanılan betonun kalitesini elektronik ortamda takip etme imkanı sağlayan Yapı Denetim Sistemi (YDS) kapsamında yapılan çalışmayla vatandaşın inşaatlarda kullanılan betonun kalitesiyle ilgili soru işaretleri ortadan kaldırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yakından takip ettiği çalışma kapsamında, dökülen betonun farklı bölümlerine çipler yerleştirilecek. Bu çipler sayesinde betona ilişkin tüm bilgilere erişim imkanı sunuluyor. Böylece, betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm sağlandığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetiminin gerçekleştirildiği elektronik ortamda kayıt altına alınacak.

Eğer beton kalitesinde bozukluk varsa bu da sistemde görülebilecek, kural ihlali yapanlara yönelik de cezai yaptırımlar uygulanacak, vatandaşa herhangi bir ilave maliyet yüklenmeyecek.

Sistem e-Devlet'e entegre edilecek

Ayrıca, "e-Devlet"e entegre edilmesi planlanan sistemle vatandaş parsel numarasıyla oturduğu ya da almayı düşündüğü evin beton kalitesine ilişkin tüm bilgilere erişebilecek.

Vatandaşlar ayrıca "e-Devlet"e girip almayı düşündükleri evin 2011 yılından sonra yapılan tüm inşaatlarına ilişkin bilgilere erişebilecek, inşaatın imalat aşamalarına ilişkin fotoğraflar, denetim bilgileri, müteahhitlik firması, hangi mühendis ve mimarın denetlediği ile geçmişte yaşanan sorunlara ilişkin verileri de görebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmanın pilot uygulaması hali hazırda Afyonkarahisar, Karaman ve Düzce'de devam ediyor. Betonda Elektronik Denetim Sistemi'nin 81 ilde uygulanması hedefleniyor.

Muhabir: Yıldız Nevin Gündoğmuş

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Darbe girişimi Eagle aracılığıyla haber verildi'

2017-01-12 14:02 - Gündem

Narkotik ekipleri uyuşturucu kaçakçılarına göz açtırmadı

2017-01-12 13:27 - Gündem

'Fethi kardeşimiz ikinci bir Ömer oldu'

2017-01-08 21:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keçiören Metrosu açılışında konuşuyor

2017-01-05 17:17 - Gündem

Çipli betonlarla konutların sağlamlığı görülebilecek

2017-01-12 15:52 - Gündem

FETÖ'cü öğrencilerin sınav notunu yükseltmiş

2017-01-07 14:17 - Gündem

'Kıbrıs konusu Türkiye için kırmızı çizgidir'

2017-01-11 15:37 - Siyaset

Tentenin cemaatin üzerine çökmesine ilişkin soruşturma başlatıldı

2017-01-11 15:52 - Gündem

Terör örgütü üyesi Avrupa'ya kaçmaya çalışırken yakalandı

2017-01-05 19:02 - Gündem

Dükkanının kapısını kedilere açtı

2017-01-08 19:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da ‘Küllerinden Yeniden Çiçeklensin Gazze’ programı düzenlendi

00:03 - Gündem

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

22:47 - Gündem

İstanbul'un bazı bölgelerinde metrekareye 67 kilogram yağış düştü

19:15 - Gündem

Akdeniz Bölgesel İklim Değişikliği Merkezi 2026'da İstanbul'da faaliyete geçecek

15:28 - Gündem

Macaristan Başbakanı Orban yarın Türkiye'ye gelecek

14:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Doha Forum 2025 sona erdi

02:38 - Siyaset

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye’de rejimin çöküşünün yıl dönümünde açıklamalarda bulundu

00:48 - Dünya

İstanbul'da ‘Küllerinden Yeniden Çiçeklensin Gazze’ programı düzenlendi

00:03 - Gündem

İzmir'de kontrolden çıkan pikap iş yerinin deposuna girdi

23:58 - Asayiş

İsrail ve ABD donanmaları, 1 hafta sürecek askeri tatbikat başlattı

23:53 - Dünya