İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

İsrail yanlısı Amerikan lobisi Amerikan-İsrail Siyasi Eylem Komitesinin (AIPAC) süper PAC'i (siyasi eylem komitesi) ABD'deki ara seçimlerde kullanılmak üzere 95 milyon dolarlık fon topladığını açıkladı.

Dünya - 6 ay önce

Kudüs
İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail yanlısı lobinin süper PAC'i 2022 ara seçimleri öncesinde kurulduğundan bu yana en fazla nakite sahip durumda.
Komite, 2025'in ikinci yarısında 62 milyon dolar topladıktan sonra ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolardan fazla nakit paraya sahip olduğunu açıkladı.
????
Federal kayıtlara göre, AIPAC'ın kendisi süper PAC'a 30 milyon dolar katkıda bulunurken iki bireysel bağışçı 1 milyon dolardan fazla bağış yaptı. Cumhuriyetçi Paul Singer 2,5 milyon dolar, Demokrat Haim Saban ise 1 milyon dolarlık bağışıyla iki partiden öne çıkan isimler oldu.
Haaretz'in haberinde, komitenin, perşembe günü yapılan New Jersey Demokrat Parti ön seçimlerinde, Kongre'de görev yaptığı dönemde uluslararası insan hakları konusunda öncü bir ses olan Tom Malinowski'yi hedef alan saldırı kampanyası için yüzbinlerce dolar harcadığı aktarıldı.
Haberde, AIPAC'ın Malinowski'yi İsrail'e yönelik eleştirel tutumundan dolayı hedef almasına rağmen, kampanyada İsrail'den hiç bahsedilmediğine işaret edilerek, Malinowski'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmen karşıtı çabalarını desteklemek ve "güvenilmez" olmakla suçlayarak Demokrat seçmenler nezdinde olumsuz bir imaj çizmesini sağladığına dikkati çekildi.
Demokratların, AIPAC'ın Cumhuriyetçiler tarafından finanse edilen ve Demokrat Parti ön seçimlerini etkileyen saldırı reklamlarına giderek daha fazla öfkelendiği kaydedilen haberde, İsrail yanlısı bir başka grup J-Street Başkanı Jeremy Ben-Ami'nin "AIPAC'ın, beş yıldır, çoğunlukla Cumhuriyetçi bağışçılardan toplanan büyük miktarda finansal kaynağı, yeterince İsrail yanlısı olmadığını düşündüğü Demokratları sindirmek, cezalandırmak ve yenilgiye uğratmak için kullandığı" yönündeki sözlerine yer verildi.

ABD'de seçimlere yapılan bağışlar

ABD Federal Seçim Komisyonuna göre bireyler, bir adayın komitesine en fazla 3 bin 300 dolar, eyalet, bölge ve yerel parti komitelerine her bir seçimde toplam 10 bin dolar, ulusal parti komitelerine ise 41 bin 300 dolar bağış yapabiliyor.
Öte yandan, "siyasi eylem komitesi (PAC)" denilen komiteler aracılığıyla kurumlar, sendikalar ve diğer organizasyonlar, destekledikleri adaya daha yüksek miktarlarda bağışlarda bulunabiliyor. Aynı şekilde "süper PAC" denen komitelerde de yüksek meblağlı bağışlar gerçekleştirilebiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır ile işbirliğinin bölgemizin istikrarına yaptığı katkıya hep birlikte şahit oluyoruz

2026-02-04 20:08 - Siyaset

Renato Nhaga, Galatasaray tarihindeki ilk Gine-Bissaulu futbolcu oldu

2026-02-05 15:46 - Spor

Büyük Menderes Deltası, sulak alanlarıyla yaban hayatına can veriyor

2026-02-01 11:48 - Çevre-Hayat

Galatasaray, İstanbulspor'u 3-1 mağlup etti

2026-02-04 22:43 - Spor

Boksla 10 yaşında tanıştı 12 yaşında kürsüye çıktı

2026-02-03 12:49 - Spor

Hatay'da yeniden inşa edilen Uzun Çarşı'daki iş yerlerinin teslimi nisanda başlayacak

2026-02-04 15:11 - Gündem

BIST 100 endeksi 1997'den beri en iyi ocak ayı performansını sergiledi

2026-02-01 11:58 - Ekonomi

Cenevre Akademisi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısının 200 bini geçtiğini düşünüyor

2026-02-06 14:10 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Süper Lig'in 20 haftalık bölümünde 12 kulüp, 28 farklı teknik direktörle çalıştı

2026-02-05 16:01 - Spor

Türkiye ve Umman iş dünyasını bir araya getiren "OMNEX 2026" etkinliği başladı

2026-02-02 15:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset