?>

Çin'de gizemli zatürre vakaları çocuklar arasında yayılıyor

Salgının, bakteriyel bir solunum yolu enfeksiyonu olan "mikoplazma zatürresi" vakaların yayılmasından kaynaklandığı tahmin edilirken, çocuklarda görülen farklı belirtiler tanı konulmasını güçleştiriyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Pekin

Çin'de mevsimsel solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bakteri kaynaklı olduğu sanılan fakat henüz "tanı konulamayan" gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığı bildirildi.

Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneğinin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed'de 21 Kasım'da paylaşılan bilgi notunda, Çin'de başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde "teşhis edilemeyen" zatürre benzeri vakalar nedeniyle "aşırı yoğunluk" olduğu belirtildi.

Tayvan merkezli FTV televizyonunun konuyla ilgili haberinden detaylara yer verilen notta, çok sayıda hastanın Pekin Çocuk Hastanesine başvurduğu belirtilerek bir vatandaşın, "Hastanede çok sayıda çocuk tedavi altında. Öksürük yok, zatürre belirtisi göstermiyorlar fakat yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma var." dediği aktarıldı.

Dr. Stephan Gibson, ProMed ağında paylaştığı mesajda, bakteri kaynaklı bir solunum yolu enfeksiyonu olan "mikoplazma zatürresinin" en az iki aydır ülke genelinde yayıldığına dikkat çekerek öksürüğün hastalığın temel belirtisi olduğu fakat çocuklarda öksürük yerine üst solunum yolu semptomlarının, mide bulantısı ve kusmanın görülebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Gibson, mikoplazma zatürresinde solunum yollarında "yanma tarzı infiltrasyonların" görüleceği, bu vakalarda akciğer röntgenlerinde görülen iltihaplanma bulgusunun anomali oluşturduğuna dikkati çekti.

"Veli grubunda tartışmanız yasak, her şey devlet sırrı"

FTV televizyonunun haberinde, Pekin'in yaklaşık 800 kilometre doğusundaki Liaoning eyaletinde de "durumun ciddi olduğu", Dalian Çocuk Hastanesi'nin lobisinde serum takılan çok sayıda çocuğun acilde tedavi edilmeyi beklediği aktarılırken bir hastane çalışanının, "Hastalar iki saat sıra beklemek zorunda kalıyor. Hepimiz acil servisteyiz, poliklinikler hizmet veremiyor." ifadesine yer verildi.

Bazı okullarda hem öğretmenlerin hem öğrencilerin hastalandığı, bazı derslere ara verilmek zorunda kalındığı, bazı velilerin otoriteleri "salgının üzerini örtmeye çalışmakla" suçladığı kaydedilen haberde, Pekin'de bir velinin, "Hastalığı okula bildirmenize izin verilmiyor. Eğer ateş, soğuk algınlığı ve öksürük semptomları varsa ve hastanede tedavi ediliyorsanız, öğretmene gidip izin alıyorsunuz, bunları veli grubunda tartışmanız yasak. Her şey devlet sırrı." ifadeleri aktarıldı.

ProMed, Çin'de Kovid-19 salgınının ortaya çıkışı sırasında, salgının tespit edilmesinde ve dünyaya duyurulmasında önemli rol oynamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yaptığı açıklamada, çocuklarda tanı konulamayan zatürre vakalarıyla ilgili Çin'den resmi bilgi talep ettiğini bildirmişti.

Atipik bakteriyel enfeksiyon olan mikoplazma zatürresi, 2015'ten itibaren dünyada yayılırken 2019'dan sonra Kovid-19 salgınına karşı uygulanan tedbirlerinin etkisiyle gerilemişti.

Antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen hastalığın yeniden yayılmasına, bakterinin antibiyotik direncinin artmasına sebep olmuş olabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ATP Finalleri'nde Alcaraz'ı yenen Djokovic, finale yükseldi

2023-11-19 10:43 - Spor

Meteorolojiden İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı

2023-11-17 14:48 - Gündem

ABD: Gazze'de hastaneler ve personeli daha fazla riske atılmamalı

2023-11-21 00:32 - Dünya

Berlin'de Filistin'e destek gösterisi yapıldı

2023-11-18 19:23 - Dünya

DSÖ: Yılda yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor

2023-11-20 16:53 - Dünya

Avrupa gereksiz antibiyotik kullanımıyla mücadelede zorlanıyor

2023-11-17 12:42 - Dünya

KKTC vatandaşlarının Gazze'den tahliyesi başladı

2023-11-18 20:13 - Dünya

Bilgisayar olimpiyatlarında derece yapan lise öğrencisi yeni başarılar hedefliyor

2023-11-17 15:27 - Çevre-Hayat

İranlı Türk esnaf, Atatürk'ün portresini ipek halıya işledi

2023-11-22 14:33 - Çevre-Hayat

Bilal Erdoğan: Kudüs'ün özgürlüğü için olmazsa olmazımız çok çalışmak

2023-11-22 19:58 - Gündem

İlgili Haberler

Sigara kullanan 45 yaş üzeri 4 kişiden birinde KOAH ortaya çıkıyor

15:08 - Sağlık

Zihinsel engelli kızlara öz bakım becerisi kazandırılması için mobil uygulama geliştirildi

14:33 - Sağlık

İşitme kaybında "gen tedavisi" çalışmaları gelecekte hastalara umut olabilir

14:03 - Sağlık

Uzmanlar, "sokak lezzetleri"nde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

12:52 - Sağlık

Uzmanından gıda zehirlenmesinde "24 saat" uyarısı

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

İskoçya ve Avusturya, 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti

02:03 - Spor

A Milli Futbol Takımı, play-off'larda Dünya Kupası bileti arayacak

01:58 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde play-off oynayacak ülkeler belli oldu

01:53 - Spor

Türkiye deplasmanda İspanya ile berabere kaldı

00:57 - Spor

Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin soruşturmada DNA örneği alınan kişi sayısı 195 oldu

00:37 - Gündem