Çin Devlet Başkanı Şi: ABD'ye meydan okuma veya onun yerini alma niyetinde değiliz

Şi, Biden ile görüşmesinde, "ticaret savaşı" veya "teknoloji savaşı" başlatmanın, ekonomik bağları koparmanın kimsenin çıkarına olmayacağını vurguladı.

Dünya - 1 yıl önce

Pekin

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Zirvesi için gittiği Endonezya'nın Bali Adası'nda ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, Çin'in mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye, ABD'ye meydan okumaya veya onun yerini almaya niyeti olmadığını belirtti.

İki liderin yaklaşık 3,5 saat süren yüz yüze görüşmesine ilişkin Çin tarafından yapılan açıklamaya göre, Şi, ABD ile Çin arasındaki ekonomik, teknolojik ve ideolojik rekabete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin-ABD ilişkilerindeki mevcut gerilimlerin iki ülkenin ve halklarının çıkarına ve uluslararası toplumun beklentilerine uygun olmadığını ifade eden Şi, "Çin, mevcut uluslararası düzeni değiştirmek veya ABD'nin iç işlerine müdahale etmek istemiyor. ABD'ye meydan okuma veya onun yerini alma niyetinde değiliz." dedi.

Şi, iki ülke arasındaki rekabetin bir tarafın başarısının diğerinin yenilgisi olduğu "sıfır toplamlı bir oyun" olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çekerek, Çin'in ve ABD'nin başarılı olmasının birbirleri için tehdit değil fırsat olduğu görüşünü dile getirdi.

ABD'nin kapitalizm, Çin'in ise sosyalizm yoluyla kalkınmayı benimsediğini, her iki tarafın da bu farklılığa saygı göstererek birbirlerini kendi ölçüsüne göre yeniden şekillendirmeye, diğerinin sistemini sarsmaya ve değiştirmeye çalışmaması gerektiğini vurguladı.

"Demokrasi ve otoriterlik karşıtlığı doğru değil"

Özgürlük, insan hakları ve demokrasinin tüm insanlığın ortak değeri ve arayışı olduğunu ifade den Şi, "demokrasi ve otoriterlik karşıtlığı" anlatısının günümüz dünyasını ve zamanın eğilimlerini doğru tanımlamadığı değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir ülkenin mükemmel bir demokratik sisteme sahip olmadığına, gelişmeye daima muhtaç olduğuna dikkati çeken Şi, "Nasıl ki ABD'nin Amerikan stili bir demokrasisi varsa Çin'in de kendine özgü demokrasisi var. Her ikisi de kendi ulusal koşullarına uygun. Çin'de uygulanan 'bütüncül süreç halk demokrasisi' ülkenin gerçeklerine, tarihine, kültürüne uygun ve halkın iradesini yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

"Ticaret veya teknoloji savaşı kimsenin çıkarına değil"

Şi, küreselleşmiş dünyada ticaret veya teknoloji savaşları başlatmanın, ekonomik bağları koparmanın, tedarik zincirlerini kesmenin hem piyasa ekonomisinin ilkelerine hem de uluslararası ticaret kurallarına karşı olduğunu belirterek, "Bu girişimler kimsenin çıkarına değil. Ekonomik ve ticari bağların, bilimsel ve teknolojik etkileşimlerin siyasallaştırılmasına ve silaha olarak kullanılmasına karşıyız." diye konuştu.

Biden ile Şi'nin görüşmesi, dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkeler arasında son dönemde ekonomik ve teknolojik rekabetteki sorunların sıkça gündeme geldiği, Çin'in bu alandaki artan nüfuzuna karşı ABD ve müttefiklerinin stratejik sektörlerdeki ekonomik ilişkileri yeniden değerlendirildiği bir döneme denk geldi.

"Çip savaşı"

Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara, ev eşyalarından askeri donanımlara kadar birçok teknolojinin temelini oluşturan yarı iletken çipler ve entegre devrelerin, son dönemde ABD ile Çin arasındaki artan rekabetin cephesi haline geldiği gözleniyor.

Biden yönetimi, ağustosta onaylanarak yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası ile ABD'de yatırım yapan yerli ve yabancı üreticilere yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık destek açıklarken, desteklerden yararlanmak isteyen şirketlere Çin'deki üretim tesislerinin teknolojik kapasitesini geliştirmeme şartı getirerek Pekin'in bu alandaki etkisini sınırlama niyetini ortaya koymuştu.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), 7 Ekim’de yayımladığı yeni düzenlemeyle, aralarında Çin’in en büyük hafıza çipi üreticisi ve en büyük yarı iletken donanım üreticisinin bulunduğu 31 Çinli şirket ve kurumu İhracat Kontrol Listesi’ne almıştı.

Yeni kısıtlamalar ile ileri teknoloji çipler ile çip üretimi için gereken malzeme, makine ve donanımın Çin’e ihracatı için de lisans şartı getirilirken ABD vatandaşlarının Çin’de çip endüstrisinde çalışmasını izne tabi kılınmıştı.

Kısıtlamalar iki büyük güç arasında bir "çip savaşının" ilanı olarak yorumlanırken, ihracat kontrollerinin uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiğini savunan Çin tarafı, Washington’ın adımlarını “teknolojik hegemonyasını sürdürme çabası” olarak yorumlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Amasya'da 21 yıldır biriktirdiği Atatürk fotoğraflarını bahçesinde sergiliyor

2022-11-09 19:39 - Çevre-Hayat

Havaların soğumasıyla yeşilbaş ördekler Ağrı Dağı'na geldi

2022-11-13 10:51 - Çevre-Hayat

'CZN Burak' tarafından Katar'da Dünya Kupası öncesi yeni bir Türk restoranı açıldı

2022-11-11 14:28 - Magazin

'Niloya'nın ilk filmi 11 Kasım'da vizyona girecek

2022-11-09 23:28 - Magazin

Jale Parıltı: Yıldız Tilbe’ye minnet borçluyum!

2022-11-10 10:12 - Magazin

Crocus Group'tan 2023’de AVM'lerin gelişimi için 3 senaryo -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-11-09 21:16 - Özel Haber

Neretva Nehri'nin 'Osmanlı gerdanlığı' Mostar Köprüsü'nün yıkılışının üzerinden 29 yıl geçti

2022-11-08 20:23 - Kültür Sanat

St. Petersburg’da İngiliz giyim markasının yerini Türk Koton markası aldı

2022-11-14 05:09 - Özel Haber

Osmaniye'de tarıma elverişsiz araziler zeytinle değer kazandı

2022-11-10 12:48 - Ekonomi

Kadir İnanır onaylı kitap

2022-11-14 10:26 - Magazin

İlgili Haberler

BM Genel Kurul Başkanı Francis, Refah'a yönelik saldırıyı hiçbir şeyin meşru kılamayacağını söy

02:07 - Dünya

İsrailliler sokaklarda hükümetten ateşkes anlaşmasını imzalamasını talep etti

01:42 - Dünya

Filistinli yetkiliye göre, Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifi 124 gün sürecek 3 aşamadan oluşu

01:12 - Dünya

Beyaz Saray, Hamas'ın ateşkes anlaşmasıyla ilgili yanıtını değerlendirdiğini bildirdi

00:08 - Dünya

ABD Federal Havacılık İdaresi, Boeing hakkında yeni soruşturma başlattı

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

YSK'nin 31 Mart yerel seçimlerinin kesin sonuçlarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de

07:53 - Gündem

Türkiye Irak’ta ABD askeri güçleri ile İranlı milisleri baskılaya bilecek mi? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:49 - En Son Yazılar

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği geçici olarak durduruldu

07:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Göç konusunda yeni yaklaşımları ortaya koymak durumundayız

04:13 - Gündem

İsrail'in saldırıları Ankara'da protesto edildi

03:33 - Gündem