?>

"Ciğerim" diye sevdiği yeğeninin karaciğerinden yapılan doku nakliyle hayata bağlandı

Antalya'da üç kez ağır yemek borusu varis kanaması geçiren 60 yaşındaki siroz hastası Ali Özer, "ciğerim" diye sevdiği yeğeninden yapılan karaciğer doku nakliyle yaşama tutundu.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Antalya

Afyonkarahisar'da yaşayan Özer'e bazı rahatsızlıkları için gittiği hastanede siroz teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gören Özer, rahatsızlığı ilerleyince Antalya'ya geldi.

Başvurduğu merkezde kadavradan nakil listesine alınan Özer, bir yılda üç kez ağır özofagus (yemek borusu) varis kanaması geçirdi. Yoğun bakımda da kalan Özer'e doktorlar acil organ nakli yapılması gerektiğini söyledi.

Özer, yeğeni 29 yaşındaki Orhan Özer gönüllü olunca, Antalya'daki Yaşam Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu.

Burada yapılan tetkiklerde dokular uyumlu çıkınca, Merkezin Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi hastaya yeğeninden karaciğer dokusu nakletti.

Yeniden hayata tutunan Özer, AA muhabirine, çok şiddetli kanamalar geçirdiğini, riskli süreç yaşadığını belirtti.

Kardeşinin gönüllü olduğunu ancak dokular uymayınca yeğenin de test verdiğini anlatan Özer, şunları söyledi:

"Buraya geldik, 10 gün içinde tüm işlemler tamamlandı. Yeğenim, 'amcama ciğerim feda olsun' dedi, karaciğerinden parça verdi. Duygulandım, onun sayesinde sağlığıma kavuştum. O benim ciğerim. Yeğenimle can ciğer olduk. Doktorlar, dördüncü kanamayı bünyemin kaldıramayacağını söylemişti, çok şükür kurtuldum."

"Yeni yıldan tek dileğim insanların organ bağışı yapması"

Orhan Özer de babasının dokuları uyumlu çıkmayınca kendisinin gönüllü olduğunu, amcasını hep sağlıklı görmek istediğini kaydetti.

Amcasının nakilden sonra hemen ayağa kalktığını bildiren Özer, "Amcam ailemizin baş tacı, birbirine kenetlenmiş aileyiz. Amcamın ağır kanamaları oluyordu, 'kaybedeceğiz' diye korkmuştum. Artık yüzü gülüyor, ona en anlamlı yılbaşı hediyesini, ciğerimin yarısını verdim. Yeni yıldan tek dileğim, insanların organ bağışı yapması. Bir ömür biterken, başkasına hayat verebilmek çok anlamlı." ifadesini kullandı.

Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Bülent Aydınlı ise yemek borusu varis kanamalarının "en ölümcül" kanamalardan olduğunu, nakille bu riskin ortadan kaldırıldığını belirtti.

Bağışçının tüm radyolojik ve laboratuvar testlerinin uyumlu çıktığını vurgulayan Aydınlı, "Ameliyat başarılı geçti. Vericimiz ilk günden koridorlarda gezmeye başladı, hastanın da sağlığı gayet iyi. Yemek borusu varis kanamaları, çok riskli ve ölümcüldür. İlk kanamada ölüm riski yüzde 15'lerdeyken üçüncüde yüzde 70'lere çıkıyor, katlanarak artıyor. Yapılan tüm tedavilere rağmen kanama devam etmiş. Son çare nakil, inşallah artık kanamaları olmayacak." şeklinde konuştu.

Aydınlı, hastanın 2025'e en anlamlı hediyesiyle gireceğini ifade ederek, yeni yılda daha çok organ bağışı yapılmasını temenni etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ant Yapı Rusya İdari İşler Müdürü Hayri Tokman, Özbek yetkililerle görüştü

2024-12-29 06:20 - Özel Haber

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 32 şüpheli yakalandı

2024-12-24 14:42 - Asayiş

'Kalkan-36' operasyonunda 656 düzeniz göçmen yakalandı

2024-12-27 08:57 - Asayiş

Türkiye'de son 50 yılda 36 göl kurudu

2024-12-25 16:33 - Çevre-Hayat

Sabiha Gökçen Havalimanı bu yıl 41 milyon 270 bin yolcuya hizmet verdi

2024-12-25 14:33 - Çevre & Seyahat

Fenerbahçe ligin ilk bölümünü 'mutsuz' bitirdi

2024-12-23 11:27 - Spor

Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak

2024-12-23 02:48 - Gündem

Trump, Grönland'ın kontrolüne sahip olmanın 'mutlak bir zorunluluk' olduğunu düşünüyor

2024-12-23 10:02 - Dünya

Kayserispor deplasmanından farklı galibiyetle dönen Galatasaray, zirvede puan farkını açtı

2024-12-22 18:42 - Spor

Suriyeliler 'birlik ve huzur içinde yaşamak' için kan bağışı yaptı

2024-12-27 19:07 - Dünya

İlgili Haberler

"Yılın çırağı" seçilen genç, kendi fabrikasını kurup istihdam oluşturmayı hedefliyor

18:33 - Çevre-Hayat

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri sürüyor

15:47 - Çevre-Hayat

Tutaklı çocuklar kortlarda tenis öğrenerek büyüyor

13:58 - Çevre-Hayat

İzmir'de "altın damlayan ağaç" sayısı 15 yılda 100 kat arttı

13:52 - Çevre-Hayat

Depremde bacağını kaybetti, voleybolla hayata tutundu

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

New York'taki panelde, uluslararası sistemde adaletin yeniden tesisinde Türkiye'nin rolü k

02:42 - Dünya

Bordo-mavili eski oyuncu Adrian Mierzejewski, Trabzonspor-Gaziantep FK maçı için şehre geldi

02:27 - Spor

Trump, Begram Hava Üssü'nü geri alma konusunda Afganistan ile görüştüklerini belirtti

01:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi ile 'TikTok anlaşmasını onayladıklarını' söyledi

01:22 - Dünya

Suriye bayrağı, Washington’da göndere çekildi

01:02 - Dünya