?>

Cezayirli ressam, İsrail'in öldürdüğü Gazzelileri görünür kılmak için yüzlerini resmediyor

Cezayirli ressam ve sanatçı Aboulhak Abina, İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda öldürdüğü Gazzelileri görünür kılmak için yüzlerini çiziyor

Kültür Sanat - 1 hafta önce

Paris

Abina, Fransa'nın başkenti Paris'te, "Gazze'de soykırım dursun" çağrısıyla 5 Temmuz'da düzenlenen gösteriye katıldı.

Gösteri boyunca Abina, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile 29 Ocak 2024'te işgalci İsrail ordusu tarafından öldürülen Filistinli kız çocuğu Hind Rajab'ın tasvir edildiği iki resim taşıdı.

Gazze Şeridi'ndeki soykırımda öldürülen Filistinli çocukların unutulmaması ve onlardan geriye hiç olmazsa bir resim kalması için yüzlerini resmeden Abina, yaklaşık 65 saatte tamamladığı bu iki eserini anlattı.

Cezayirli sanatçı, 13 yaşından bu yana Filistin mücadelesi için seferber olduğunu dile getirdi.

Abina, medya kuruluşlarının, İsraillileri ve Filistinlileri çok farklı yansıttığına dikkati çekerek bir yandan İsrailliler "insan gibi yemek yiyen, sinemaya giden ve büyük medeniyetleri seven" kişiler şeklinde aktarılırken diğer yandan ülkesi çalınan Filistinlilerin "barbar" gösterildiğini vurguladı.

Bu duruma tepki olarak söz konusu eserleri yapmaya karar verdiğini dile getiren Abina, "Bu eserleri 'Filistin var ve isteseler de istemeseler de öyle ya da böyle var olacak' demek için yapmak istedim." dedi.

Abina, Fransız hükümetinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, farklı ülke ve medya kuruluşlarının Gazze'deki soykırıma doğrudan ve dolaylı şekilde ortaklık ettiğini savunarak Gazzeliler hakkında "Onlar şu anda yok ediliyor, bir soykırım yaşanıyor. Bunların arasında en kötüsü de bunca devletin işbirliği." ifadelerini kullandı.

Bir sanatçı topluluğuyla Gazze'de yaşananlara ilişkin sergi düzenlemek için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Abina, bu sergiyle halihazırda Gazze'de öldürülen kadın ve erkeklerin resimlerinin yer almasını amaçladıklarını belirtti.

"Soykırımcı katiller, bu çocuğu katletti"

Abina, İsrail ordusunun Gazze'de öldürdüğü 6 yaşındaki küçük kız çocuğu Hind Rajab'ın resmini de çizdiğini ifade ederek "Soykırımcı katiller, bu çocuğu katletti." diye konuştu.

Rajab'ın öldürüldüğü anların kayda geçtiğini anımsatan Abina, "Ben de onları (resimlerle) temsil etmek istedim çünkü bu çocuk, şu anda ölen ve Avrupa medyasında ismi verilmeyen, yüzü gösterilmeyen tüm Filistinli çocukları temsil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Abina, Avrupalılara işaret ederek "İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yaptıklarıyla ilgili sorunları var ve Avrupa'da gerçekleşen bu katliamlarla ilgili Filistinlilerin herhangi bir sorumluluğu yok." dedi.

Abina, vicdanlı insanlar olarak Gazze'de devam eden bu soykırıma izin veremeyeceklerini vurgulayarak ölen Gazzelilerin yüzlerini görünür kılmak için sanat, sinema, edebiyat gibi gerekli her türlü aracı kullanmak gerektiğinin altını çizdi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarını tasvir ettiği resimlerle insanları düşündürmek istediğini aktaran Abina, çizdiği resimlerden birinde, Gazzeli bir doktor, bir gazeteci, kucağında çocuğunu taşıyan bir anne gibi farklı figürlere yer verdiğini anlattı.

Abina, aynı resimde ayrıca Hanzala karakteri, Filistinlilerin topraklarına "geri dönüş anahtarı", barışı simgeleyen zeytin dalı ve Gazze'de "öldürülen masumiyeti" temsil eden okul defteri gibi çeşitli unsurları tasvir ettiğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit babası oğlunun hayrına, yıpranan Kur'an-ı Kerimlerin onarımını sağlıyor

2025-07-20 12:47 - İslam-Hayat - Safer 1447

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-18 08:12 - Özel Haber

Diyarbakır'ın sıra dışı müezzini yarış motosikletiyle ilgi odağı oldu

2025-07-21 12:22 - İslam-Hayat - Safer 1447

Emine Erdoğan'dan "En Uzun Gece" destanının ilk temsiline ilişkin paylaşım

2025-07-15 23:57 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: İlham Aliyev her zaman bizi destekledi

2025-07-18 18:08 - Özel Haber

Bosna Hersek'teki savaşta kurşuna dizilerek öldürülen 6 Srebrenitsalı genç dualarla anıldı

2025-07-17 17:08 - İslam-Hayat - Safer 1447

Uluslararası Tekstil Fuarı’nın kalbi Moskova’da atacak

2025-07-18 18:01 - Özel Haber

Rus devlet ajansı: Kıbrıs’ta Rum tarafı provoke etti

2025-07-20 21:22 - Özel Haber

Rus siyaset bilimci Markov: Erdoğan ve Putin, Azerbaycan konusunu görüştü mü

2025-07-19 07:08 - Özel Haber

15 Temmuz şehidi Muhammed Yalçın Karaman'daki mezarı başında anıldı

2025-07-15 17:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın 'Analogdan Dijitale' sergisi sanatseverlerle buluştu

22:40 - Kültür Sanat

Zonguldaklı emekli işçi, atölyeye dönüştürdüğü kömürlüğünde 15 yıldır resim yapıyor

13:03 - Kültür Sanat

Ödüllü 'Yan Rol' oyunu, bir oyuncunun kendi rolünü arama hikayesini sahneye taşıyor

23:59 - Kültür Sanat

Assos'ta 3 bin 500 yıllık stoa gün yüzüne çıkarılıyor

15:27 - Kültür Sanat

Kuzey Makedonyalı Trajcov, 66 yıldır çaldığı tulumla ortak kültürel mirası canlı tutmaya çalışıyor

11:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

05:33 - Dünya

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

03:23 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına Ferhat Pirinççi ve İlhami Giray Şahin atandı

02:47 - Medya

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliğine ziyaret

00:48 - Siyaset

Yangın bölgesine patlayan lastiğine rağmen su taşıyan çiftçiye su tankeri hediye edildi

00:42 - Gündem