Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yolsuzlukla yargılandığı davada karar bugün açıklanacak

Fransa'da mahkeme, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yolsuzlukla yargılandığı "Libya davası"nda kararını bugün verecek

Dünya - 11 ay önce

Ankara
Ulusal basında yer alan haberlere göre, 10 yılı aşkın süredir devam eden soruşturmanın ardından yılbaşında açılan ve Sarkozy hakkında 7 yıl hapis cezası istenen davada Paris Mahkemesi'nin karar duruşması yerel saatle 10.00'da başlayacak.

Hapis cezası kesinleşen eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin onur nişanı geri alındı

Paris Savcılığı eski Fransa Cumhurbaşkanı ve 11 kişinin yargılandığı davada Sarkozy hakkında 7 yıl hapis cezası talep ediyor.
Ayrıca eski İçişleri Bakanı Claude Gueant hakkında 6, yine eski İçişleri Bakanı Brice Hortefeux hakkında 3, eski Bütçe Bakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden milletvekili olan Eric Woerth hakkında 1 yıl hapis cezası isteniyor.
Sarkozy, soruşturma sürecinin başından bu yana hakkındaki suçlamaları reddediyor.
Eski Cumhurbaşkanının, seçim kampanyasında Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi yönetiminden yasa dışı maddi destek almakla suçlandığı dava ocak ayında görülmeye başlanmış ve Sarkozy'nin 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği ifade edilmişti.
Öte yandan Libya davasında "kilit" tanık statüsündeki Fransız-Lübnan kökenli iş insanı Ziad Takieddine 23 Eylül'de Beyrut'ta hayatını kaybetmişti.
Sarkozy, yolsuzluktan yargılandığı "telekulak" davasında Aralık 2024'te 1 yıl ev hapsi cezasına çarptırılmıştı. Sarkozy'nin 1 yıllık hapis cezasını evde elektronik kelepçeyle geçirmesine ve 3 yıl seçilme hakkından mahrum bırakılmasına hükmedilmişti.

Olay

Fransa'da 2007-2012 yıllarında Cumhurbaşkanı olan Sarkozy'nin, "2007'de cumhurbaşkanı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı" ileri sürülüyor.
Sarkozy'nin 2006 sonu ile 2007 başında seçim kampanyasında Libya yönetiminden 50 milyon avro aldığı iddia ediliyor.
İddiaların ardından 2013'te olayla ilgili ön soruşturma açılmıştı. Sarkozy, 21 Mart 2018'de Paris'te gözaltına alınmış, ardından hakkında "seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağlamak, yolsuzluk yapmak ve Libya kamu fonlarını gizlemek" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Öte yandan, Libya davasında tanık statüsündeki Fransız-Lübnan kökenli iş insanı Ziad Takieddine'nin de 2006 sonlarında Libya'dan Sarkozy'ye 5 milyon avro getirdiği öne sürülüyor.
Takieddine de önce Sarkozy'nin Libya'dan finansman aldığını savunmuş, 2020'de ifadelerini değiştirerek aksini iddia etmişti.
Sarkozy'nin Takieddine'ye kendisi hakkındaki suçlamaları çekmesi için en az 8 kişi aracılığıyla baskı yaptığından şüpheleniliyor.
Eski Fransa Cumhurbaşkanı'nın bunun için 608 bin avro harcadığı ileri sürülüyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Yılın çırağı" seçilen genç, kendi fabrikasını kurup istihdam oluşturmayı hedefliyor

2025-09-19 18:33 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere Dışişleri Bakanı Cooper ile New York'ta görüştü

2025-09-24 21:27 - Siyaset

Türkiye ve Mısır 13 yıl aradan sonra ilk kez Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat yapacak

2025-09-19 16:38 - Gündem

Anket: ABD'de halkın 4'te 3'ü Trump'ın Nobel Barış Ödülü'nü hak etmediği görüşünde

2025-09-24 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Bayraktar, TEKNOFEST İstanbul'da gençlerle buluştu

2025-09-19 19:38 - Teknoloji

Sarıkamış'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

2025-09-19 20:58 - Çevre-Hayat

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projelerini TEKNOFEST'te tanıtıyor

2025-09-20 10:43 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin New York şehrinden ayrıldı

2025-09-25 01:42 - Siyaset

Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yolsuzlukla yargılandığı davada karar bugün açıklanacak

2025-09-25 10:42 - Dünya

TEKNOFEST'e her yaş grubundan teknoloji tutkunları yoğun ilgi gösteriyor

2025-09-18 16:42 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset