?>

Çavuşoğlu: Avrupa Birliği bu zor zamanımızda ciddi bir dayanışma sergiledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ile ciddi bir dayanışma sergilediğini belirterek, Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekiplerinin 79 vatandaşın enkazdan kurtarıldığını belirtti.

Siyaset - 3 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

AB Komiseri Varhelyi: Benim neslim kesinlikle böyle bir deprem görmedi, böyle bir felaket yaşamadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AB'nin verdiği desteğe değinen Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği bu zor zamanımızda ciddi bir dayanışma sergiledi." dedi.

İsveç Dönem Başkanlığı, AB üyeleri, aday ülkeler ve AB kurumlarına verdikleri destek için teşekkür eden Çavuşoğlu, depremin ardından Varhelyi dahil çok sayıda AB yetkilisinin kendisini telefonla arayarak taziyelerini ilettiğini ve gönderecekleri destekler hakkında bilgi verdiklerini aktardı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile de telefonda görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, AB toplantıları öncesinde saygı duruşunda bulunulduğunu ve AB Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic'in afet bölgesine gelen ilk üst düzey yetkililerden biri olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, AB'nin depremlerin ilk günü yardımları devreye sokabilmek için Entegre Siyasi Kriz Müdahalesini (IPCR) aktif hale getirdiğini, Türkiye'nin de üyesi olduğu AB Sivil Koruma Mekanizmasının Türkiye'nin talebi üzerine hemen devreye girdiğini ve böylece AB acil yardımlarının hemen Türkiye'ye yönlendirildiğini ifade etti.

Mekanizma çerçevesinde 32 arama kurtarma ekibi ve 5 tıbbi ekibin Türkiye'ye gönderildiğini kaydeden Çavuşoğlu, "1750 arama kurtarma görevlisinin yoğun çalışmalarıyla 79 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı." dedi.

Çavuşoğlu, İsveç ve Macaristan da dahil olmak üzere 18 AB üyesi ülkenin Türkiye'ye ayni yardım gönderdiğini bildirdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun da gelecek hafta Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildiren Çavuşoğlu, Macar mevkidaşının topladıkları yardımları getireceklerini söyledi.

Yardımların sürdürülebilir, yeterli ve esnek olabilmesi hususunda hemfikir kalındı

Çavuşoğlu, 50 bin kış çadırı, 100 binden fazla battaniye ve 50 binden fazla ısıtıcının AB mekanizmaları sayesinde Türkiye'ye getirildiğini belirterek, AB'nin stratejik rezervlerinin de seferber edildiğini ifade etti.

Bu bağlamda İsveç'in 2 bin 500 yatak kapasiteli 500 geçici konut ünitesi yardımında bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, AB Komisyonu ve dönem başkanı İsveç'in Türkiye ve Suriye'de depremden zarar görenlere destek için Brüksel'de uluslararası düzeyde konferans düzenlemeyi öngördüğünü dile getirdi.

Çavuşoğlu, bugün söz konusu konferans hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, aday ülke olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği Dayanışma Fonu (EUSF) ve Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) araçlarından da yararlandığını hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, "Özellikle IPA yardımlarında daha önce biraz kesinti olmuştu. Bu tür kesintilerin herhangi bir faydasının olmadığını da bugün burada bir kez daha söylemek isterim." dedi.

Söz konusu fonların depremden etkilenen vatandaşlara ve altyapı yatırımlarına yönlendirilmesi konusunu ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Bugün hemfikir kaldığımız bir konu, bu tür işbirliğinin ve yardımların sürdürülebilir, yeterli ve esnek olabilmesi. Çünkü birçok şehri yeniden inşa edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, deprem bölgesinde birçok şehirde ve ilçede adeta yeni şehirler kuracaklarına dikkati çekerek uluslararası toplumun bugüne kadar verdiği ve vereceği destek için teşekkür etti.

"Şu anda sahada 13 ülkeden ekipler var"

Türkiye'ye yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin sayısı ve yardımlara ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, "Arama kurtarma konusunda 102 ülke yardım teklifinde bulundu. 90 ülkeden ekipler geldi. Şu anda sahada 13 ülkeden ekipler var. 77 ülke arama kurtarma faaliyetlerini tamamlayarak ülkelerine döndüler." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ülkelerine dönen arama kurtarma ekiplerinin orada yaşayan Türk vatandaşları ve Türk büyükelçiler tarafından sevgiyle karşılanmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Yurt dışından 11 binden fazla arama kurtarma personelinin ve arama kurtarma köpeğinin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, bunun yanında dünyanın her yerinden ayni yardım geldiğini, yurt dışındaki Türk misyonlarıyla beraber bunların Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalıştıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Apartmanı'nda enkaz altında kalan Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Devrim Öztürk'e henüz ulaşamadıklarını dile getirdi.

"114 binden fazla çadır taahhüdü aldık"

Çadır konusunun öncelikli olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "114 binden fazla çadır taahhüdü aldık. Aynı şekilde yurt dışından kendimizin satın aldığı çadır sayısı 58 bin civarında. Birçok firmayla görüşüyoruz, kapasitelerini artırmak için çalışıyoruz. 90 binden fazla çadır yurt dışından ülkemize geldi. Şu anda sevkiyatı planlanan çadır sayısı 44 bine geldi." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bölgede binalar yeniden inşa edilene kadar çadır kentlere ilaveten konteyner kentler kurmak istediklerini belirterek, şu ana kadar yurt dışından 495 konteyner geldiğini bildirdi.

Şu anda özellikle Katar'dan çıkan 1000 civarında konteynerin yolda olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Yurt dışında bulduğumuz 10 bin civarında konteynerin de Türkiye'ye gelmesi için planlamaları yapmış durumdayız." dedi.

Türkiye'de de her yerde konteyner üretimi konusunda devletin ilgili birimlerinin teşvikler verdiğini ve alanlar tahsis ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, öte yandan her ülkeden depremzedeler için yardım kampanyaları başlatıldığını hatırlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Artvin'de yamaçtan kopan kayaların isabet ettiği minibüsteki 4 kişi yaralandı

2023-02-22 11:56 - Gündem

Deprem sonrası artan sosyal medya dolandırıcılığı yapay zekayla tespit edilecek

2023-02-18 11:28 - Medya

Gaziantep'te depremzedeler çadır kentte yaşamlarını sürdürüyor

2023-02-18 14:56 - Çevre-Hayat

İçişleri Bakanı Soylu'dan "Evim Yuvam Olsun" kampanyasına destek

2023-02-19 19:03 - Siyaset

Sosyal medyada deprem provokasyonu yapan 874 hesap yöneticisi tespit edildi

2023-02-21 16:10 - Medya

Adana'da depremde hasar gören minareler kontrollü şekilde yıkılıyor

2023-02-21 16:19 - Gündem

Zelenskiy: Rus ordusu Herson'a yoğun saldırı düzenledi

2023-02-21 17:18 - Dünya

Çavuşoğlu: Avrupa Birliği bu zor zamanımızda ciddi bir dayanışma sergiledi

2023-02-22 16:58 - Siyaset

KADEM'in deprem bölgesine yardımları sürüyor

2023-02-18 00:23 - Gündem

Oyuncaklarını duygu dolu notlarla depremzede akranlarına gönderiyorlar

2023-02-21 13:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ev sahipliğinde Gazze konulu toplantı gerçekleştirildi

20:58 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı yapana kadar durmadan çalışmaya devam edeceğiz

19:09 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ev sahipliğindeki Gazze konulu toplantı başladı

15:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı Şeria'da işgal ve saldırılarına ara vermeyen bir yönetimle karşı karşıyayız

12:58 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ekonomi programımız, makroekonomik dengeyi tesis etmeye odaklanmıştır

15:05 - Siyaset

Günün Manşetleri

İtalya, Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova'ya tepki olarak Rus Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağı

00:48 - Dünya

Roma'da Orta Çağ'dan kalma kulenin bir kısmı restorasyon sırasında çöktü

00:38 - Dünya

Sudan Doktorlar Ağı: HDK'nin Kuzey Darfur’daki çocuk hastanesini bombalaması sonucu 7 kişi öldü

00:18 - Dünya

Galatasaray'ın Nijeryalı yıldızı Osimhen, UEFA'ya konuştu

22:52 - Spor

Çaykur Rizespor, konuk ettiği Fatih Karagümrük'ü yendi

22:23 - Spor