?>

BM raportörleri İsrail'in Gazze'deki saldırılarında yapay zeka kullanmasını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yapay zeka kullanarak sivil nüfusa, konutlara ve altyapıya benzeri görülmemiş şekilde zarar vermesini kınadı.

Dünya - 1 yıl önce

Ankara

BM raportörleri, yapay zekanın Gazze'deki yıkım üzerindeki etkisine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in Gazze'ye saldırısının başlangıcının üzerinden altı ay geçmesine rağmen geçmişteki diğer çatışmalara kıyasla Gazze'deki konut ve sivil altyapının çok daha fazla tahrip edildiğinin belirtildiği açıklamada, Filistin halkının beslenme, barınma, sağlık hizmetleri ve güvenlik gibi temel haklarından mahrum bırakıldığı aktarıldı.

Açıklamada, BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'in İnsan Hakları Konseyine sunduğu son raporunda da belirttiği üzere, bu sistematik tahribin "insanlık suçu ve soykırım" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, iddiaların kanıtlanması durumunda İsrail ordusunun "Gospel", "Lavender" ve "Where's Daddy?" gibi yapay zeka sistemleri kullanmasının, yapay zekanın Gazze'deki can kayıpları ve konutların tahrip edilmesini artırdığının söylenebileceği belirtildi.

Savaşın ilk haftalarında, yüksek konutlar ve kamu binaları gibi hedeflerin bombalandığı hatırlatılan açıklamada, "Hedef durumunda olmayan binalar görünüşe göre sadece halkı şoke etmek ve Hamas üzerindeki sivil baskıyı artırmak amacıyla bombalandı." ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki tüm evlerin yüzde 60 ila 70'inin ve Gazze'nin kuzeyindeki evlerin yüzde 84'ünün ya tamamen yıkılmış ya da kısmen hasar görmüş olduğu kaydedilen açıklamada, Dünya Bankası, BM ve Avrupa Birliği'nin, Gazze Şeridi'nde bugüne kadar meydana gelen hasarın 18,5 milyar dolara denk geldiğini tahmin ettiği aktarıldı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'de yapay zeka ve bağlantılı askeri direktiflerle Gazze'de sivilleri katletmesi ve konutlar, temel hizmetler ve altyapıya emsalsiz hasar vermesi kınandı.

33 binden fazla kişinin öldürüldüğü ve Gazze sakinlerinin yüzde 75'ine tekabül eden 1,7 milyon kişinin yerinden edildiği söz konusu yıkımın ardından Gazze'nin yeniden inşası için "onarıcı bir yaklaşımın" gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, bu yasal ve ahlaki sorumluluğun, "Gazze'yi yok eden işgalci güç İsrail'in yanı sıra savaşa ve işgale askeri, maddi ve siyasi destek sağlayan ülkelerin" omuzlarında olduğu vurgulandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Balıklıgöl bayram tatilinde daha "kalabalık"

2024-04-12 15:17 - Gündem

İstanbul'da arife günü trafik sakin seyrediyor

2024-04-09 16:48 - Gündem

TÜMOSAN Konyaspor, konuk olduğu Kasımpaşa'yı yendi

2024-04-13 15:47 - Spor

MKE Ankaragücü sahasında kazandı

2024-04-13 18:37 - Spor

Yapay zekanın Türkçesini geliştirecek ve Türk gibi düşünmesini sağlayacak dil modeli geliyor

2024-04-11 11:32 - Teknoloji

Mart ayı bütçe uygulama sonuçları açıklandı

2024-04-15 12:08 - Ekonomi

Adana'da gol yok

2024-04-13 21:23 - Spor

İsrail, Gazze'de 50 gün boyunca alıkoyduğu 2 Filistin Kızılayı çalışanını serbest bıraktı

2024-04-15 11:23 - Dünya

Kristalina Georgieva, IMF başkanlığına yeniden seçildi

2024-04-13 00:28 - Ekonomi

Baba mesleğini yapanların oranı artıyor

2024-04-13 11:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail beklenen ateşkes öncesi Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik yıkım ve tahribatını hızlandır

17:03 - Dünya

Pekin'den, AB'nin Çinli şirketlerin tıbbi cihaz ihalelerine katılmasını kısıtlamasına misi

14:43 - Dünya

İsrail Maliye Bakanı Smotrich'ten güvenlik kabinesinde "ordu başarısız oldu" itirafı

14:32 - Dünya

Srebrenitsa'da 30. yıl anma törenlerinde 7 soykırım kurbanı defnedilecek

12:03 - Dünya

Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

11:48 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail beklenen ateşkes öncesi Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik yıkım ve tahribatını hızlandır

17:03 - Dünya

Boğaziçi Uluslararası Hukuk Konferansı'nda STK'lerin çatışma sonrası rolü ele alındı

16:43 - Gündem

Uluslararası ilişkiler profesörü Grovogui'den uluslararası hukukun Batı merkezliliğine eleştiri

16:32 - Gündem

Büyükçekmece'de otluk alanda yangın çıktı

16:18 - Gündem

Hazine yarın 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

16:13 - Ekonomi