BİK Analitik'in ölçüm verileri internet haber siteleriyle paylaşıldı

Haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini ölçümlemek için Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından geliştirilen BİK Analitik yazılımından elde edilen veriler haber siteleriyle paylaşıldı

Medya - 3 yıl önce

İstanbul
BİK'ten yapılan yazılı açıklamada, internet haber sitelerinin ziyaretçi trafik bilgilerinin tespitinde yerli ölçüm sisteminin kullanılması çalışmalarında önemli bir aşamanın tamamlandığı bildirildi.
BİK analitik ölçüm sistemi çalışmalarına şubatta başlandığı aktarılan açıklamada, haziranda ilk veri akışının alındığı, sistemin temmuz boyunca gerçekleştirilen çok yönlü kontrol ve güvenilirlik testlerinden başarıyla geçtiği ifade edildi.
Açıklamada, BİK Analitik'in 1 Ağustos'tan itibaren kurum görev alanındaki tüm internet haber sitelerini 7/24 esasına bağlı olarak kesintisiz takip ederek elde ettiği verileri ilgili birim müdürlükleri ekranlarına yansıttığı, anlık raporlama kabiliyeti sayesinde 1 Ekim'e kadar haber sitelerinin eksiklerini tamamlamalarında önemli bir rol üstleneceği kaydedildi.

398 sitenin ziyaretçi trafiği ölçüldü

İlk etapta 50 haber sitesi üzerinde gerçekleştirilen testlerin ardından temmuzdan itibaren kurum görev alanındaki bekleme süresindekiler hariç 398 sitenin ziyaretçi trafiğinin ölçümlenerek kayıt altına alındığı anlatılan açıklamada, günlük tekil ziyaretçi, aylık ortalama tekil ziyaretçi, yurt içi-yurt dışı ziyaretçi ve sayfa görüntülenme sayıları ile ortalama sayfada kalma sürelerine ilişkin verilerin, bugün itibarıyla İlan Bilgi Sistemi (İLANBİS) üzerinden haber siteleriyle paylaşıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, bilgi paylaşımı, haber sitelerinin BİK'in referans alacağı ölçütleri önceden öğrenmeleri ve kurumun kriterlerine uyum sağlamaları açısından rehber niteliğinde olacağı vurgulandı.

Ziyaretçi trafik bilgilerinde yurt içi kaynaklı olanlar dikkate alınıyor

BİK Analitik ölçümlemelerinde Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler esas alındığı bildirilen açıklamada, "Buna göre, tekil ziyaretçi sayılarının kategori ve göstergelere göre en az yüzde 15'inin doğrudan gelen ziyaretçilerden oluşması gerekiyor. Günlük ortalama sayfada kalma süresi 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerde yer alan internet haber siteleri için en az 1 dakika, genel kategorideki siteler için ise en az 2 dakika olarak belirlendi." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, genel kategori hariç ziyaretçi trafik bilgilerinde yurt içi kaynaklı olanların dikkate alındığı, genel kategoride yer alan internet haber sitelerinin yurt dışı kaynaklı trafiklerinin ise yüzde 5'inin analize dahil edildiği kaydedildi. Öte yandan ziyaretçi trafik bilgilerinde manipülasyon yapıldığına ilişkin kanaat oluşması halinde haber sitesine dair tüm verilerin detaylı incelemeye alındığı aktarıldı.

Şartları asgari düzeyde karşılayan siteler resmi ilan ve reklam hakkından yararlanabilecek

Açıklamada, internet haber sitelerinin, mevzuatın genel hükümlerinin yanı sıra bulunduğu kategoride aranan ziyaretçi trafiği başta olmak üzere şartları asgari düzeyde karşılamaları halinde ancak resmi ilan ve reklam yayımlama hakkından yararlanabildiği hatırlatıldı.
BİK Analitik'in, internet haber sitelerinin trafik yükümlülüklerini sağlayıp sağlamadığına yönelik veri analizleri yaptığı ve haber sitelerinin kesintisiz olarak denetlenmelerine imkan sağladığı aktarılan açıklamada, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'ne göre gazetelere ait internet haber sitelerinin 30 Eylül'e kadar asgari trafik şartından muaf tutulduğu, deprem bölgesindeki 10 ilde yayın yapan internet haber siteleri için bu sürenin 31 Aralık'a kadar uzatıldığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, büyük özveriyle yürütülen dijital altyapı çalışmaları ve geliştirilen BİK Analitik yazılımıyla nitelikli gazetecilik yapan internet haber sitelerinin haklarının korunacağını ifade etti.
Erkılınç, basında dijital dönüşümün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla kurum olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Gazeteciliğin dijital mecrada sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi bağlamında gerek mevzuat düzenlemeleri, gerekse teknik geliştirmeler anlamında önemli bir süreçten geçiyoruz.
İnternet haber sitelerimize hazırlıklarını yapabilmeleri için makul süreler tanındı. Şimdi ise internet sitelerimizden elde ettiğimiz verilere dair bilgi paylaşımına başlamış bulunuyoruz.
En çok önemsediğimiz konuların başında haber sitelerinin trafik verileri geliyor. Mevzuatla ortaya koyduğumuz ölçütlerin tek amacı mesleki niteliğin yükseltilmesini sağlamaya yönelikti.
Bunu da denetlemenin en güvenilir yolu site trafiklerini ölçümlemeden geçiyor. Dolayısıyla BİK Analitik nitelikli gazeteciliğin en büyük güvencesi olacak."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Fidan: KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz

2023-08-22 13:27 - Siyaset

ASELSAN 87,3 milyon dolarlık sözleşme imzaladı

2023-08-25 19:37 - Ekonomi

Yabancılardan TCMB'nin para politikası kararına övgü

2023-08-24 19:17 - Ekonomi

BİK Analitik'in ölçüm verileri internet haber siteleriyle paylaşıldı

2023-08-28 15:18 - Medya

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi tüp bebek merkeziyle hizmet veriyor

2023-08-24 15:38 - Sağlık

“Filenin Sultanları”nın Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final rakibi Polonya oldu

2023-08-27 23:22 - Spor

Sakarya'da evsel atıklar "SEKAY" projesiyle enerji ve yakıta dönüşüyor

2023-08-24 16:28 - Çevre-Hayat

Sultan Alparslan, Malazgirt'te ordusundan 4 kat büyük Bizans ordusunu bozguna uğrattı

2023-08-25 11:28 - Gündem

Yunanistan'daki orman yangınlarında 9. gün

2023-08-27 19:47 - Dünya

DSÖ'den Kovid-19'un yeni varyantları karşısında "daha fazla test" çağrısı

2023-08-22 15:48 - Dünya

İlgili Haberler

CNN: İsrail ve ABD, İranlı Kürt muhalifleri Tahran yönetimine karşı kullanmak istiyor

04:42 - Medya

WSJ: ABD'nin saldırılardaki İran tehdidi gerekçesi 'yakın zamanlı' değildi

11:12 - Medya

NYT: ABD Başkanı Trump'ı İran'a saldırmaya İsrail Başbakanı Netanyahu teşvik etti

00:37 - Medya

Körfez'deki gerilim 'bulut'a sıçradı

16:32 - Medya

El Pais: ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarına karşı AB'de en sert tavır İspanya’dan

12:53 - Medya

Günün Manşetleri

ABD, Hindistan'ın Rus petrolü alımına geçici olarak izin verdi

04:48 - Dünya

İsrail, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmasına izin vermeyecek

02:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, İran ordusu ile polisine "silah bırakma" çağrısı yaptı

01:53 - Dünya

Suriye hükümeti, Türkiye Maarif Vakfı'yla eğitim alanında işbirliği yapacak

01:42 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, İran'la ilgili savaş yetkileri tasarısını reddetti

01:32 - Dünya