Beyaz çayın yumurtalığı koruyucu etkisi araştırılıyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ÇAYKUR iş birliğinde, beyaz çayın kanser tedavisi gören kadınlarda yumurtalık rezervini koruyucu etkisini araştırmak amacıyla bilimsel çalışma yürütülüyor.

Sağlık - 8 yıl önce

SAMSUN (AA) - Fatih Mehmet Kürkçü - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) ile ÇAYKUR iş birliğinde yürütülen çalışmada, beyaz çayın yumurtalık kanseri tedavisi gören kadınların kemoterapi sırasında yumurtalık rezervini koruyucu etkisi araştırılıyor.
RTEÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz çayın antioksidan bir ürün olduğunu söyledi.
Beyaz çayla ilgili ÇAYKUR iş birliğinde bir süredir çalışma yürüttüklerini belirten Tekin, araştırmaya Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Levent Tümkaya ve Dr. Öğr. Üyesi Tolga Mercantepe'nin de dahil olduğunu anlattı.
Beyaz çayın antioksidan özelliğinden dolayı pek çok çalışmaya konu olduğuna işaret eden Tekin, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi gören kişilerin beyaz çayı da tüketmelerinin yumurtalık rezervini koruduğunu gördüklerini vurguladı.
"İlk sonuçlar yüz güldürücü"
Projede beyaz çayın yumurtalıklar üzerindeki etkilerini araştırmaya çalıştıklarını bildiren Tekin, aldıkları ilk sonuçların yüz güldürücü olduğunu aktardı. Araştırma kapsamında hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tekin, şöyle devam etti:
"Çalışmamızda, beyaz çayın yumurtalık kanseri tedavisi gören kadınlarda yumurtalıkları koruyucu etkisini inceledik. Beyaz çayın kemoterapi tedavisi alan kadınların yumurtalık rezervini koruyucu etkisi olduğu yönünde bir sonuca ulaştık. Bu deneysel bir çalışma ama uzun vadede ümit veren bir proje. Bu bulgular daha ileri klinik çalışmalara ihtiyaç duyuyor ancak ön veriler bizi heyecanlandırdı. Ön verilerimiz hayvanlar üzerinde çok olumlu sonuçlar olduğunu gösteriyor. Sonraki verilerimizi de zaman içinde kamuoyuyla paylaşma şansımız olacak."
Çalışmalarında önce denek hayvanlarının tümüne kemoterapi ilaçlarını verdiklerini belirten Tekin, "Daha sonra deneklerden bir grubun içme suyuna beyaz çay kattık. Beyaz çay verdiğimiz grupta, kontrol grubuna göre çok daha etkili sonuçlar elde ettik. Sonuçlarımız gayet başarılıydı. Yani beyaz çay, kemoterapi tedavisinin yumurtalıklara olumsuz etkilerini azaltıp koruyucu etki yapıyor." dedi.
"Çok az elde edilebildiği için hem pahalı hem de kıymetli"
Tekin, beyaz çayın fermantasyon sürecinden geçmeden direkt kurutulduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Beyaz çay, çay bitkisinin filizlerden elde ediliyor. Hasadın erken aşamasında tepedeki en küçük tomurcuklardan alınıyor. Rengi beyaz ve çok kıymetli. Çok az bulunuyor. Siyah çaya göre çok daha az miktarda elde edebiliyorsunuz. O yüzden hem pahalı hem de kıymetli bir ürün."
Haftanın Öne Çıkanları

Adil Öksüz'ün hocası Aydüz'e hapis cezası

2018-04-13 21:32 - Gündem

Kimyasal silahlar yüzyıllardır can alıyor

2018-04-11 14:15 - Genel

Günler ne zaman uzamaya başlayacak? | Hangi tarihte günler uzamaya başlar

2018-04-16 21:42 - Çevre-Hayat

'28 Şubat davasının temyizi var, Yargıtay incelemesinden geçecek'

2018-04-14 19:32 - Gündem

Ryan Donk: 'Terim’den sonra her şeyden keyif alıyorum'

2018-04-10 18:32 - Spor

11,7 milyar dolarlık otomotiv ihracatı Kocaeli'den geçecek

2018-04-17 14:01 - Ekonomi

Kaspersky siber güvenlik eğilimlerini açıkladı

2018-04-12 18:25 - Ekonomi

Beyaz çayın yumurtalığı koruyucu etkisi araştırılıyor

2018-04-17 17:08 - Sağlık

SunExpress'ten İzmir uçuşlarında yüzde 13'lük kapasite artışı

2018-04-11 17:15 - Ekonomi

Osmanlı'nın Güney Afrika'daki 136 yıllık mirası

2018-04-16 11:12 - Dünya

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Irak'ın petrol ihracatının ağustos ayında günlük 2 milyon varile ulaştığı açıklandı

16:42 - Ekonomi

Türkiye'ye bu yıl 245 "suçlu" iade edildi

16:38 - Gündem

Üniversiteler COP31 öncesi çalışmalarını hızlandırdı

16:33 - Gündem

MSB, Mutlu Barış Harekatı'nın 52'nci yıl dönümünde şehit ve gazileri andı

16:23 - Gündem

ABD'de perakende satışlar temmuzda artış beklentilerinin aksine azaldı

16:18 - Ekonomi