?>

Bayrampaşa'nın son arazisi betonlaşmadan kurtarıldı, Millet Bahçesi yapıldı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, ilçedeki son arazi olan eski "Pancar Motor" fabrikasını Millet Bahçesi olarak halka kazandırdıklarını ve bir ay içerisinde açacaklarını söyledi

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

İstanbul

Aydıner, üzerine konut projesi yapılması planlanan eski Pancar Motor fabrikası arazisinin betonlaşmadan kurtarılıp Millet Bahçesi yapılması serüvenini anlattı.

Buranın 1950'li yıllarda yerli motor üretimine ev sahipliği yapmış bir yer olduğuna dikkati çeken Aydıner, Necmettin Erbakan'ın, Almanya'daki çalışmalarının ardından 1956 yılında Bayrampaşa'daki araziye 200 arkadaşı ile birlikte motor fabrikası kurduğunu hatırlattı.

Erbakan'ın adını verdiği "Gümüş Motor" fabrikasının, daha sonra ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve milli üretimin akamete uğratılması girişimlerinden dolayı şeker fabrikalarıyla ortaklık yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Aydıner, şöyle devam etti:

"Sonraki süreçte hisseler ve yönetim tamamen şeker fabrikalarına geçti. Şeker fabrikaları burayı 2-3 yıl civarında işletti.

Bir Alman firmasıyla ortak oldular. Fakat sonucunda yine yurt dışından gelen motorların karşısında direnemediler.

Çünkü buraya çok ucuz rakamlı motor getirdiler. Böylece 3 yıl sonra bu fabrikanın kapısına kilit vuruldu. O dönemlerde şeker üreticileri geldiğinde ismi 'Pancar Motor' oldu. 'Gümüş Motor' tabelasını kaldırdılar, ismini 'Pancar Motor' yaptılar.

3 yıl sonra burası kilitlendi ve 10 yıl burası boş kaldı. Daha sonra şeker fabrikaları burayı dörtlü bir konsorsiyuma sattı. Türkiye'de iş yapan dört büyük sanayi grubuna satıldı."

Arazinin yeşil alan olma süreci...

Arazinin son sahibi olan dörtlü konsorsiyumun ise alt katları alışveriş merkezi olacak bir konut projesiyle belediyeye başvurduğunu dile getiren Aydıner, burasını betonlaşmadan kurtarıp yeşil alan yaptıkları süreci anlattı:

"Dörtlü konsorsiyum, 1/5000'lik plan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat etti. Bu plan İstanbul Büyükşehir'den geçti. Arkasından bize geldiler. Dediler ki, 'Bizim projemiz bu. 1/1000'liğini hazırlayın.' Biz de 1/1000'liğini hazırladık.

Fakat bunlar yapılırken hep kafamda şu vardı; 'Bayrampaşa'nın son arazisi olan bu mükemmel araziyi Bayrampaşalılara biz nasıl yeşil alan olarak kazandırabiliriz.

Bunu çözse çözse sevgili Cumhurbaşkanımız, dünya liderimiz çözebilir' dedim ve Ankara'ya gittim, sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüm.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla arazinin sahibi olan dörtlü konsorsiyuma takas usulüyle Hazineden başka bir arazi verildi, burası da Hazineye kazandırıldı.

Cumhurbaşkanımız beni, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a gönderdi. Oturduk, olayı anlattık. Murat Kurum, ekibini topladı.

Milli Emlak Müdürü, daire başkanı, bütün koordinasyon neticesinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bu arazinin mevcut değeri neyse, o değer karşılığında bu dörtlü konsorsiyuma biz Milli Emlak vasıtasıyla arazi verdirttik.

Bu olay 1-1,5 yıl sürdü. Kolay bir iş değil. O arada konut projesi ihalesini, her şeyini durdurduk ve bu olayları bir taraftan yürüttük. En sonunda anlaştık."

"Necmettin Erbakan'ın hatırasını da yaşatacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteği için teşekkür eden Atila Aydıner, betonlaşmadan kurtardıkları arazide 45 bin metrekarelik bir Millet Bahçesini Bayrampaşa halkına kazandıracaklarını, burada açacakları bir müzeyle Necmettin Erbakan'ın hatırasını da yaşatacaklarını söyledi.

TOKİ ile birlikte yürüttükleri Millet Bahçesi çalışmasında son aşamaya geldiklerini dile getiren Aydıner, "Bu araziyi beton yığını olmaktan ve buraya bir AVM gelmesinden kurtardık. İnşallah bir ay içerisinde burayı halkımıza açacağız. Millet Bahçesine ismini Cumhurbaşkanımız verecek ve açılışa Cumhurbaşkanı ile Bayrampaşa halkının tamamını çağıracağız." diye konuştu.

Altında otopark yapılacak olan Millet Bahçesinde kafe, süs havuzu, yürüme-etkinlik alanı, bisiklet parkuru, mescit, kütüphane, çok amaçlı resim ve sergi salonları bulunacağına dikkati çeken Aydıner, sözlerini şöyle noktaladı:

"Güzel bir eseri Bayrampaşa'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hani 'Gök kubbede hoş bir seda bırakın' diyor ya Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz de bu eseri bıraktık. Cenabıhakk'a şükürler olsun."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çerkes sanatçı Gülcan Altan yeni klibini yayınladı

2024-01-04 19:39 - Magazin

Türk dağcı Gülnur Tumbat "7 Kıta 7 Zirve" projesini tamamladı

2023-12-30 17:53 - Spor

Rafael Nadal, 349 gün sonra kortlara galibiyetle döndü

2024-01-02 14:12 - Spor

Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği yumurtalar ülkeye ulaştı

2024-01-03 14:10 - Ekonomi

PSG, 20 yaşındaki Lucas Beraldo ile sözleşme imzaladı

2024-01-01 18:09 - Spor

Gazzeli baba, İsrail bombardımanında zarar görmesin diye oğluna sarılarak uyuyor

2024-01-04 17:02 - Çevre-Hayat

Japonya'nın batısında İşikawa'daki depremlerde 30 kişi öldü

2024-01-02 09:28 - Dünya

Uzayda yapılacak deneylerin detayları belli oldu

2023-12-31 15:18 - Teknoloji

Bayrampaşa'nın son arazisi betonlaşmadan kurtarıldı, Millet Bahçesi yapıldı

2024-01-05 13:58 - Çevre-Hayat

AK Parti Sözcüsü Çelik: Adaylarımızın bir bölümünü pazar günü açıklayacağız

2024-01-03 23:53 - Siyaset

İlgili Haberler

"Umut Treni" lösemili çocuklar için Ankara'dan Kayseri'ye yola çıktı

14:18 - Çevre-Hayat

Ömürlerini verdikleri terzilikte çeyrek asırdır birlikte mesai yapıyorlar

13:18 - Çevre-Hayat

Efteni Kuş Cenneti'nde sonbahar renkleriyle sis ahenk oluşturdu

12:43 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle köyüne yatırım yapan iş insanı bungalov ev üretiyor

12:13 - Çevre-Hayat

Kars'ta soğuk hava ve kırağı etkili oldu

12:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD, İran'dan Hizbullah'a para aktaran kişilere yaptırım uyguladı

09:47 - Dünya

Bakan Işıkhan: 2024 yılından bugüne kadar 92 bin 446 kadın iş hayatına kazandırıldı

09:46 - Siyaset

EPDK elektrik piyasasında 18 şirkete lisans verdi

09:32 - Ekonomi

Trump: Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücü 'çok yakında' sahada olacak

09:23 - Dünya

Küresel piyasalarda ABD verilerine ilişkin belirsizlikler risk iştahını sınırlıyor

09:07 - Ekonomi