Başpehlivanlar er meydanında güreşçi sayısının düşürülmesinden yana

Kırkpınar'da güreşen başpehlivanlar, er meydanındaki güreşçi sayısının azaltılmasını istiyor.

Spor - 4 yıl önce

Kırklareli
Kırkpınar'ın altın kemerli başpehlivanlarından Recep Kara, AA muhabirine, Kırkpınar'da artan güreşçi sayısı için yeni kriterler getirilmesi gerektiğini söyledi.
Kırkpınar'da her zaman kaliteden yana olduğunu vurgulayan Kara, her güreşçinin Kırkpınar'da güreşmek istediğini dile getirdi.
Bundan dolayı da güreşçi sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Kara, "Kırkpınar güreşleri önemli. Her pehlivan Kırkpınar'da güreşmek ister. Orada belli bir kalite olmasından yanayım çünkü Ali Gürbüz, Recep Kara, Orhan Okulu, Şaban Yılmaz gibi altın kemer almış üst düzey pehlivanlar var ama bazen bazı arkadaşlar antrenmanını bırakmış, çalışmamış, fiziksel olarak yeterli değil, çıkıyor ve sana düşebiliyor. Bazen bu eşleşmeler orantısız oluyor. Denk olmuyor, o rekabeti dengelemek gerekiyor. Altın kemerli pehlivanla güreşen rakibin öyle 2 dakikada, 3 dakikada yenilmemesi gerekiyor. Ona 20 dakika, 30 dakika diş bilemesi lazım, direnç göstermesi lazım. Müsabakalara kaliteli, yeterliliği olan sporcuların katılmasında fayda var. Böyle olursa seyir zevki de artar." diye konuştu.

Balaban: "Gereksiz kalabalık var"

Başpehlivan İsmail Balaban da Kırkpınar'da güreşçi sayısının çok fazla olduğunu belirtti.
Acilen güreşçi sayısının azaltılması için yeni kriterler getirilmesi gerektiğini anlatan Balaban, "Mesela küçük ortada adam geliyor hayatında hiç güreş yapmamış lisans çıkarıyor. Sırf Kırkpınar'da güreşmek, anı, hatıra olması için lisans çıkarıp küçük orta boyda güreşenler var. Gereksiz kalabalık var. Bunun engellenmesi anlamında kesinlikle bir adım atılması lazım." ifadelerini kullandı.
Balaban, başpehlivanlık müsabakalarında uygulanan 40 yaş sınırına benzer tedbirlerin alt boylara da getirilmesi gerektiğini söyledi.
Güreşçi sayısının azaltılmasıyla kalitenin daha da yükseleceğini aktaran Balaban, şunları kaydetti:
"Kırkpınar'da yanılmıyorsam başpehlivan kategorisinde güreşen 55 güreşçi var. Baktığınız zaman çok kalabalık bence, fazla olarak görüyorum. Herkesin hak etmiş olduğu da bir şey var. Onlar da güreşmek istiyor. Başaltından başpehlivanlığa 4 kişi değil de 2 kişi alınabilir, bu da sayının düşmesine yardımcı olur. Bu sayı 2'ye düştüğü zaman sayı azalacaktır."

Okulu: "Alt boylara da yaş sınırı getirilmeli"

Başpehlivan Orhan Okulu, güreşlerde alt boylara da yaş sınırı getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Okulu, "Sporcu antrenman yapmadan sahaya çıkıyor. Alt boylara da yaş sınırı getirilmeli. Kırkpınar'da yaş sınırı başpehlivanlıkta 40, altın kemerli pehlivanlarda 45, bence bu normal." diye konuştu.

Atlı: "Sayının çokluğu tabii insanı zorluyor"

Başpehlivanlardan Fatih Atlı, Kırkpınar'da güreşçi sayısının fazla olduğunu düşünen pehlivanlardan.
Güreşçi sayısının kontrolsüz artmaması gerektiğini anlatan Atlı, "Yağlı güreş, insanüstü efor isteyen bir spor. Ne kadar şartlarımız zorlaşırsa biz de o kadar performans gösteririz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 60-70 başpehlivanın olduğunu belirten Atlı, bu güreşçilerin hepsinin hak ederek bulunduğu noktaya geldiğini kaydetti.
Atlı, "Sayının çokluğu tabii insanı zorluyor fakat hak edeni, hak etmeyeni bence iyi şekilde ayırmak lazım. Bu da performansla ayrılabilir. Performansı iyi olan, kendini iyi hisseden, fiziksel olarak şartları iyi olan sporcunun bence güreşe devam etmesi gerekiyor. Mesela Ali Gürbüz bugün 35 yaşında 4 kez kemer almış, sen bu adama 'Hadi güreşi bırak' nasıl diyeceksin? Bence performansını kendi görüp, kendi karar vermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran Türkleri nerede? Ya Türkiye ve Azerbaycan!.. -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2022-11-26 06:11 - En Son Yazılar

Uruguay-Güney Kore maçında gol sesi çıkmadı

2022-11-24 18:21 - Spor

Rusya ve Ukrayna vatandaşları İzmir'de aynı sınıfta Türkçe öğreniyor

2022-11-27 15:02 - Çevre-Hayat

Tayland, Çin ile 2017'de imzalanan denizaltı anlaşmasından çekilebileceğini açıkladı

2022-11-23 10:23 - Dünya

Pençe Kılıç Harekatı'nda 184 terörist etkisiz hale getirildi

2022-11-21 23:14 - Gündem

Başpehlivanlar er meydanında güreşçi sayısının düşürülmesinden yana

2022-11-28 12:46 - Spor

Diyarbakır'da şarampole devrilen yolcu otobüsündeki 33 kişi yaralandı

2022-11-26 13:46 - Asayiş

İran, UAEA'nın aleyhte kararına karşılık Fordo'da uranyumu yüzde 60 zenginleştirmeye başla

2022-11-22 12:39 - Dünya

Almanya'da Neonazilerin Mölln kentinde 3 Türk'ü öldürmesinin üzerinden 30 yıl geçti

2022-11-22 12:45 - Dünya

Mısır'daki BM İklim Zirvesi iki haftada neleri başardı, neleri başaramadı?

2022-11-22 12:52 - Gündem

İlgili Haberler

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

TFF, Fenerbahçe'nin Gençlerbirliği maçını erteleme talebini reddetti

23:23 - Spor

Beşiktaş, Dusan Vlahovic'i İstanbul'a getirdi

22:22 - Spor

THF Mobil Uygulaması tanıtıldı

20:57 - Spor

Lionel Messi'den hayatını kaybeden babası için duygusal veda mesajı

20:38 - Spor

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset