Mısır'daki BM İklim Zirvesi iki haftada neleri başardı, neleri başaramadı?

Zirvede "gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve zararların tazmini için bir fon kurulması" yönünde karar alınırken, fosil yakıtın kullanımının kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılamadı.

Gündem - 1 yıl önce

Şarm el-Şeyh

Mısır'da iki hafta süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) sona ererken, alınan olumlu kararların yanı sıra atılamayan adımlar da tartışılıyor.

Şarm el-Şeyh şehrinde 6 Kasım'da başlayan BM İklim Zirvesi, uzun müzakerelerin ardından 20 Kasım'da 200 ülkeden delegenin katıldığı genel oturumla tamamlandı.

Zirvede alınan "gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve zararların tazmin edilmesi için bir fon kurulması" kararı önemli bir adım oldu.

Fonun detaylarının 2023'ün sonunda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yapılması planlanan bir sonraki konferansta belirleneceği açıklandı.

İklim değişikliği için fon oluşturma kararı konferansın olumlu bir sonucu olarak görülürken, alınan kararların iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi ve küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutma hedefi için yeterli olmadığı eleştirileri yapılıyor.

Olumlu adımlar

Mısır'daki zirveyle iklim değişikliğinin neden olduğu kayıp ve zararların tazmin edilmesi için ilk defa fon kurulurken, bu fonun gelişmekte olan ülkeler yararına kullanılma kararı takdir topladı.

Gıda güvenliği meselesinin ilk defa ele alındığı COP27 Konferansı'nda, iklim değişikliğinin biyolojik çeşitliliğe etkisi de tartışıldı.

Konferansa katılan ülkelerin sağlıklı, besleyici, sürdürülebilir ve iklim değişikliklerine dayanıklı gıda üretiminin gerekliliği konusunda hemfikir olduğu vurgulandı.

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamına su meselesi ilk defa dahil edilirken, kapanış bildirgesinde de ilk kez "doğa temelli çözüm" vurgusu yapılarak ormanların korunmasına ilişkin bir kısım yer aldı.

ABD ve Japonya, Endonezya'ya kömür kullanmayı bırakması karşılığında 20 milyar dolarlık yatırım önerisinde bulunurken, İngiltere ise enerji verimliliğini artırmak ve karbon emisyonunu azaltmak için 6 milyar sterlin tutarında yatırım yapacağını açıkladı.

Avrupa Birliği 2030'a kadar gaz emisyonlarını yüzde 57, Kanada yüzde 75 oranında azaltma taahhüdünde bulunurken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Amazonlar'daki ormansızlaşma faaliyetlerini 2030'da sonlandırma sözü verdi.

Konferansın başarısızlıkları

Konferansta; petrol ve doğal gaz dahil her türlü fosil yakıtın kullanımının kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılamaması, iklim değişikliğinin temel nedenlerinin ele alınamadığı eleştirilerini beraberinde getirdi.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutma hedefine yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve planların hazırlanması konusunda konferanstan karar çıkmadı.

Ormanları iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için oluşturulması düşünülen fonun onaylanmaması, konferansa yöneltilen eleştirileri arasında yer aldı.

Çin ve Hindistan'ın iklim değişikliğinden etkilenen ülkelere yardım etmekle yükümlü devletler sınıfına dahil edilememesi de konferansın başarısızlıkları arasında sayıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı'da geleceğin mutfak şefleri yetişiyor

2022-11-15 13:10 - Çevre-Hayat

Antalya'nın doğu ilçeleri için kuvvetli sağanak uyarısı

2022-11-21 17:09 - Asayiş

Hatay'da 270 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor

2022-11-19 14:13 - Ekonomi

Rusya'dan Pençe-Kılıç harekatıyla ilgili ilk açıklama Bogdanov’dan..

2022-11-20 19:14 - Özel Haber

Iğdır'daki Aras Vadisi'nde sonbahar renkleri drone ile görüntülendi

2022-11-17 15:18 - Çevre-Hayat

Batı Karadeniz'de tezgahlar balıklarla şenlendi

2022-11-20 15:39 - Çevre-Hayat

ATİB Başkanı Yangın: Karabağ Azerbaycan'ın iş dünyası merkezi olacak

2022-11-19 21:24 - Özel Haber

İnterfaks: Türk Ant Yapı, Moskova'da EVER-2 projesini inşa edecek

2022-11-20 01:20 - Özel Haber

Tekirdağ'da liselilerin ürettiği "enerji izleme modemi" kentteki 40 okula kuruldu

2022-11-15 13:21 - Teknoloji

Tokatlı besiciler, sürülerini ilkbaharı andıran yaylalarda otlatıyor

2022-11-17 14:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Karaman, Konya ve Kayseri'de sağanak hayatı olumsuz etkiledi

20:38 - Gündem

Bingöl'den Gazze'ye 4 tır ile un gönderildi

18:07 - Gündem

Kilis'te sağanak etkili oldu

17:27 - Gündem

Bakan Işıkhan: İşçi kardeşlerimizin haklarını gözetmeye, refahlarını artırmaya devam edeceğiz

16:43 - Gündem

Türkiye, Güney Afrika’nın UAD'de İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olacak

16:27 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail'in saldırdığı Dünya Merkez Mutfağı (WCK), Gazze'de yeniden yemek dağıtımına başladı

21:08 - Dünya

Karaman, Konya ve Kayseri'de sağanak hayatı olumsuz etkiledi

20:38 - Gündem

İzmir'de açılan iki fuarda son model tekneler ve antikalar sergileniyor

20:32 - Ekonomi

Obama döneminde çalışan 250'den fazla eski görevliden Beyaz Saray'a Gazze mektubu

20:22 - Dünya

ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü

20:12 - Ekonomi