?>

Barış Pınarı Harekatı yerinden edilen binlerce sivili evine kavuşturdu

Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı'yla terörden kurtarılan Tel Abyad ilçesinin huzura kavuşmasının ardından, terör örgütlerince yerinden edilen ailelerin geri dönüşü sürüyor.

Dünya - 5 yıl önce

Tel Abyad

Suriye'de Fırat'ın doğusundaki bölgelerde, terör örgütü YPG/PKK ve DEAŞ'ın baskı ve zulmünden kaçan binlerce Tel Abyadlı aile, Türkiye'ye ve Suriye'nin kuzeyinde askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere sığınmıştı.

Tel Abyad ilçe merkezinin 13 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı kapsamında terörden kurtarılmasıyla birlikte, daha önce yerinden edilen aileler, topraklarına dönmeye başladı.

Bölgedeki istikrar ve huzur ortamının tesis edilmesi, kalkınmaya yönelik çalışmaların devam etmesi ve Türkiye'nin desteğiyle çeşitli alanlarda yaraların sarılmasıyla da göç etmek zorunda kalan sivillerin Barış Pınarı Harekatı bölgesine geri dönüşü hız kazandı.

AA muhabirleri, Tel Abyad ilçe merkezinin terörden kurtuluşunun birinci yıl dönümünde evlerine dönen sivillerle konuştu.

Evine kavuşan sivillerden Mahmut Halaf Ebu Ukba, 2014'te terör örgütü DEAŞ'tan kaçarak, askeri muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesine sığındığını söyledi.

Tel Abyadlı Ebu Ukba, "5 yıl Azez'de kaldım. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun başlattığı hareket sayesinde biz de topraklarımıza kavuştuk. Evimizde olduğumuz için mutluyuz." dedi.

Ebu Ukba, ilçede elektrik ve su sorununun giderildiğini ve bölgedeki durumun daha iyi olduğunu dile getirdi.

"Harekat sayesinde ilçemiz kurtarıldı"

Tel Abyadlı sivillerden Ahmet Hafyan ise 2015'te terör örgütü YPG/PKK'nın ilçeyi işgal etmesi sonucu Türkiye sınırındaki Cerablus ilçesine göç ettiğini belirtti.

5 çocuk babası Hafyan, ilçelerine geri döndükleri için mutlu olduğunu vurgulayarak, "Harekat sayesinde ilçemiz kurtarıldı. Türkiye'nin desteğiyle tekrar yurdumuza döndük. Allah onlardan razı olsun." diye konuştu.

Kardeşlerinin gönüllü olarak SMO saflarına katılarak harekata destek vermesinin ardından YPG/PKK'nın, ilçedeki evlerini kasıtlı olarak yıktığını söyleyen Hafyan, "Evimin yıkıldığını görünce üzüntüden felç geçirdim. O yüzden konuşmakta zorlanıyorum. Şimdi kardeşimin evinde kalıyorum. Türkiye'den ve hayırseverlerden evimin yeniden imarı için yardım istiyorum." dedi.

Hafyan'ın 12 yaşındaki oğlu İsmail de terör örgütü yüzünden Avrupa'ya göç eden amca çocuklarını 6 yıldır göremediğini ifade etti.

İsmail, "İnşallah onlar da tekrar döner ve beraber oynarız. Evimiz yıkıldı. Evimizin imarı için yardım bekliyoruz." diye konuştu.

"Bölgeye dönüşler sürüyor"

Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Vail Hamdo, ilçede elektrik, su ve ekmeğin temin edildiğini, aynı zamanda güvenlik güçlerinin sayesinde asayişin sağlandığını anlattı.

Hamdo, "Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra gönüllü ve güvenli olarak bölgeye dönüşler sürüyor. Şu ana kadar 5 bin sivil geri döndü. Bu sayı hizmetler arttıkça daha da yükselecek." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'İkiyüzlü' Batı ülkeleri Mısır'daki idamlara sessiz kaldı

2020-10-07 20:40 - Dünya

Eylül ayında, Tivibu'da en çok izlenen film "Alfa Kurt" oldu

2020-10-13 14:21 - Ekonomi

Başkentte tren kazası: 2 ölü

2020-10-10 16:31 - Gündem

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-10-12 02:49 - Genel

İspanya ve Portekiz'den 2030 Dünya Kupası için ortak adaylık

2020-10-08 02:21 - Spor

Fransa Açık finali nefes kesecek

2020-10-10 18:00 - Spor

Görme kaybı ve geçmeyen baş ağrısı hipofiz tümörünün habercisi olabilir

2020-10-08 14:18 - Genel

Kapadokya'yı 9 ayda yaklaşık 700 bin turist gezdi

2020-10-07 14:59 - Genel

'Kınalı elleriyle' Kovid-19 ile mücadele ediyorlar

2020-10-12 17:06 - Çevre-Hayat

KKTC'de oy verme işlemi sona erdi

2020-10-11 21:39 - Genel

İlgili Haberler

İtalyan halkı, vatandaşlık yasasında değişiklik talebine dair referandumda sandık başında

12:47 - Dünya

ABD'nin New York kentinde göçmenlere destek gösterisinde onlarca protestocu gözaltına alındı

11:57 - Dünya

İsrail'in Kurban Bayramı'nın 3. gününde Gazze'ye saldırılarında 21 Filistinli hayatın

11:33 - Dünya

Hak İnsani Yardım Derneği, Somali'de yaklaşık 260 bin kişiye kurban eti dağıttı

11:28 - Dünya

İsrail'in Kurban Bayramı'nın 3. gününde Gazze'ye saldırılarında 11 Filistinli can verdi

09:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmak istiyor

13:13 - Spor

İtalyan halkı, vatandaşlık yasasında değişiklik talebine dair referandumda sandık başında

12:47 - Dünya

Teknolojik gelişmeler ve yeşil dönüşüm geleneksel mesleklerin yok olmasını hızlandırıyor

12:42 - Ekonomi

ESK karantina sebebiyle pazarlara sevk edilemeyen sağlıklı kurbanlıkları da satın alacak

12:37 - Gündem

Melodili yollarda Türk Marşı'ndan sonra sıra Mehter Marşı'nda

12:22 - Gündem