?>

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe sebep olduğunu söyledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsrail ile yapılan bazı anlaşmalar kapsamında Güney Kıbrıs’ın silahlandırılmasının adada gerilime ve tedirginliğe neden olduğunu söyledi

Dünya - 2 ay önce

NEW YORK

Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurul'u için geldiği New York’ta basın toplantısı düzenledi.

Türkevi’ndeki basın toplantısında, Kuzey Kıbrıs Türk halkının 1963’ten bu yana kısıtlamalar altında bulunduğunu belirten Tatar, adada eşit haklara sahip egemen iki devlet için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Tatar, son 5 yıldır müzakerelerde paradigma değişikliğine gittiklerine dikkati çekerek, federal temelli çözüm arayışından görüşmelerin artık ayrı iki devlet odaklı olarak yürütmelerinin KKTC’nin zeminini güçlendirdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk halkının haklarını dile getirmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Tatar, “Kıbrıs halkının egemenlik hakkı ve tanınması çağrısının tüm dünyaya duyurulması bizim için çok anlamlıdır” dedi.

“Adadaki silahlanma gerilime neden oluyor”

Tatar, bu hafta Rum tarafı ile yapılan gayriresmi görüşmelerde müzakere edilebilecek bir zeminin hala bulunamadığı bilgisini paylaşarak, “Rum tarafı, barış ve istikrar istediğini söylüyor ama sürekli silahlanma yapıyor.” dedi.

Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) İsrail ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde aşırı silahlanmaya gittiğini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e aktardıklarını belirten Tatar, “Elbette bu aşırı silahlanma adada tehlikeyi artırıyor, daha fazla gerilime ve tedirginliğe neden oluyor.” ifadesini kullandı.

“Artık Kıbrıs’ta daha güçlü bir pozisyona girdik”

Tatar, AA muhabirinin, "bu hafta BM himayesinde, Rum tarafı ile yapılan görüşmeler sonrasında nasıl bir takvim belirlendiğine" yönelik sorusuna, “Hala ortak bir zeminimiz yok, çünkü egemen eşitlik talebimizi ısrarla kabul etmiyorlar. Bu olana kadar resmi müzakere süreci olmayacak.” yanıtını verdi.

İlla bir çözüm olsun diye artık masaya oturmayacaklarına, çünkü bunun karşı tarafa bağımlıymış gibi algılandığını ifade eden Tatar, “Artık Türkiye’nin de tam desteği ile, Türkiye’nin güçlenerek dünyada söz sahibi olmasıyla geçmişle mukayese edildiğinde Kıbrıs’ta daha güçlü bir pozisyona girdik.” dedi.

Tatar, “Kıbrıs Türkü artık bu paradigma değişikliği ile bir aktör olmuştur. Evet şimdiye kadar (müzakerelerde) taraftı ama aktör olamamıştı. Şimdi artık KKTC’nin gerçekleri dünyaya anlatılmıştır.” diye konuştu.

Halen tanınmaması söz konusu olsa bile KKTC’nin birçok ülke ile ticareti olduğuna, birçok ülkeden turist ve öğrenci geldiğine dikkati çeken Tatar, “Artık sistem öylesine oturdu ki bu kurumsal yapıyı kimse kolay kolay bozamaz. Güney Kıbrıs’ın, Kuzey Kıbrıs üzerinde hiçbir yetkisi yoktur” dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fanatik Yahudiler, İbrani yeni yılında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2025-09-23 15:57 - Dünya

Microsoft, İsrail Savunma Bakanlığının kullandığı bazı hizmetleri devre dışı bıraktı

2025-09-25 22:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda kilit sektörlerimizi dönüştürmeye devam edeceğiz

2025-09-24 21:52 - Siyaset

Türk bilim insanları, girişimsel nöroradyoloji uygulamalarında dünyada öncü rol oynuyor

2025-09-24 13:12 - Sağlık

Kırklarelili terzi yarım asırdan fazladır elinden iğne ve ipliği düşürmüyor

2025-09-26 13:12 - Çevre-Hayat

Ağabeyinden etkilenen Şırnaklı genç, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne yerleşti

2025-09-22 15:33 - Çevre-Hayat

Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliğine kura ile CHP'li İbrahim Kahraman seçildi

2025-09-21 16:47 - Siyaset

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'ne Dinamo Zagreb mağlubiyetiyle başladı

2025-09-25 00:08 - Spor

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

2025-09-22 12:57 - Sağlık

Tadilat yaparken orman yangını çıkardığı öne sürülen sanıklara 13'er yıla kadar hapis talebi

2025-09-22 11:52 - Gündem

İlgili Haberler

Brüksel'de dron olduğu düşünülen cismin tespitinin ardından havalimanında uçuşlar durduruldu

12:47 - Dünya

İngiliz aktivist, Filistinlilere yardım toplamak için 6,5 aydır yürüyor

12:17 - Dünya

Bulgaristan’da pizza ustaları 8. Uluslararası Pizza Şampiyonasında yarıştı

12:08 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da bir camiyi kundakladı

11:53 - Dünya

ABD Merkez Komutanlığı, Suriye’de DEAŞ'a karşı 22 operasyona destek verdi

10:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Bitlis'te aç kalan tilki yerleşim yerine indi

13:03 - Gündem

Türkiye Sigorta Birliği, eski tip ehliyeti olanları hak kaybına karşı uyardı

12:58 - Ekonomi

Orta Karadeniz ve İç Anadolu'nun kuzeydoğusu için sağanak uyarısı

12:53 - Gündem

Brüksel'de dron olduğu düşünülen cismin tespitinin ardından havalimanında uçuşlar durduruldu

12:47 - Dünya

Fuat Oktay, Fransa'da asimile olmadan entegre olmuş bir Türk toplumu istediklerini belirtti

12:42 - Gündem