?>

Bakan Uraloğlu: Halkalı-Ispartakule etabının yüzde 74'ü tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın Halkalı-Ispartakule etabının yüzde 74'ünün tamamlandığını belirterek, "Çalışmalarımızı 2025 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz" dedi

Ekonomi - 7 ay önce

İstanbul

Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Demiryolu Hattı TBM-1 Işık Görme Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapımı devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın yaklaşık 8,4 kilometrelik kesimini oluşturan Halkalı-Ispartakule arasındaki tünelde ışık görüldüğünü söyledi.

Asya ile Avrupa arasında en kısa, güvenli ve ekonomik koridor olarak değerlendirilen İpek Demiryolu Projesi'nin hayata geçmesine çok önem verdiklerini dile getiren Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı olarak bilinen projenin toplam uzunluğunun yaklaşık 229 kilometre olduğunu bildirdi.

Uraloğlu, hattın, 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy, 67 kilometrelik Çerkezköy-Ispartakule ve 8,4 kilometrelik Ispartakule-Halkalı etapları olmak üzere 3 etaptan oluştuğunu kaydederek, "Tüm etapların tamamlanmasıyla mevcut hat kapasitesini 4 kat arttırmayı hedefliyor, yolcu seyahat süresini 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 8 saatten 3,5 saate düşürmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, bu etapta 8,4 kilometre uzunluğunda yeni demir yolu hattının tamamının altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon imalatlarını yaptıklarını anlattı.

"Halkalı-Ispartakule etabının yüzde 74'ü tamamlandı"

Bakan Uraloğlu, proje kapsamında giriş noktası olan Halkalı kesiminde TBM portal imalatlarını tamamladıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün itibarıyla da TBM makinalarıyla kazıları yapılan 6,4 kilometre uzunluğundaki çift tüplü tünelimizden arkamda gördüğünüz TBM-1 Tüneli'ndeki kazı çalışmalarımızı tamamlayıp ışık görme aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. TBM-2 tünelimizin kazı çalışmalarında ise yüzde 80 ilerleme kaydettik. En kısa sürede oradaki kazı çalışmalarını da bitireceğiz. Halkalı-Ispartakule etabımız genelinde yüzde 74 ilerleme sağladık ve çalışmalarımızı 2025 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında Ispartakule'den devam edecek 67 kilometrelik hatla İstanbul'u mevcut Halkalı İstasyonu'ndan yolcu ve yük hizmetlerini sağlayacak şekilde Çerkezköy ilçesine, oradan da Kapıkule Hattı'na entegre edeceğiz."

- Bölgedeki 3,1 milyon insanın İstanbul'a ulaşımını da sağlayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Halkalı-Çerkezköy Demiryolu Hattı'nın ulusal demir yolu ağının önemli bir parçasını oluşturacağı gibi Marmaray'ın devamı olarak Halkalı'dan sonrası için bir banliyö hattı gibi de çalışacağını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Işığı gördüğümüz tünelle Halkalı'dan Ispartakule'ye ulaşarak Ispartakule ile hinterlandındaki Esenyurt ilçesi ve Bahçeşehir semtindeki vatandaşlarımız İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacak. Böylece, özellikle sabah ve akşamları işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde metropole ulaşmak isteyen bu bölgedeki 3,1 milyon insanımız Marmaray üzerinden; Halkalı İstasyonu'ndan YHT ve yapımına devam ettiğimiz Halkalı-İstanbul Havaalanı Hattı'na, Ataköy İstasyonu'ndan Ataköy-Olimpiyat Metrosu'na, Bakırköy İstasyonu'ndan Bakırköy-Kayaşehir Metrosu'na, Kazlıçeşme'den Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattımıza, Yenikapı'dan Yenikapı-Atatürk Havalimanı, Yenikapı-Kirazlı ve Yenikapı-Hacıosman metro hatlarına, Söğütlüçeşme'den metrobüse, Ayrılıkçeşmesi'den Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'na, Üsküdar'dan Üsküdar-Ümraniye-Samandıra Metrosu'na, Bostancı'dan Bostancı-Dudullu Metrosu'na ve Gebze İstasyonu'na kadar ulaşacak."

Uraloğlu, Ispartakule'nin devamında Çerkezköy'e kadar uzanan 67 kilometre uzunluğundaki güzergahtaki çalışmalara Çerkezköy tarafından başladıklarını kaydederek, gelecek dönemlerde Ispartakule'den devam eden kısmında Bahçeşehir ve Çatalca istasyonlarını inşa ederek Çerkezköy'e ulaşacaklarını anlattı.

- "Kapıkule-Çerkezköy etabının da 2025 sonunda bitirilmesi hedefleniyor"

Bakan Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy etabının finansmanında kısmen Avrupa Birliği fonu kullandıklarını belirterek, toprak, kazı ve dolgu çalışmalarını tamamlama aşamasında olduklarını söyledi.

Proje kapsamında Babaeski, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran ve Kapıkule olmak üzere 4 yeni istasyon binası yaptıklarını dile getiren Uraloğlu, "Kapıkule-Çerkezköy etabının genelinde yaklaşık yüzde 88 fiziki ilerleme sağladık. Bu etabımızın çalışmalarını da aynı Halkalı-Ispartakule etabımız gibi 2025 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'ni AB işbirliğiyle uzun zamandır hayata geçirmek için çaba sarf ettiklerini kaydederek, "Demir raylar üzerinde süzülecek trenlerimiz sadece yolcu ve yük taşımayacak, insanımızın hayatına yeni bir soluk getirecektir. Bu hatla birlikte gelişmeye başlayacak ticari hareketlilik bölge insanımızın ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük faydalar sağlayacaktır." açıklamasını yaptı.

Bu hattın Türkiye'den Avrupa'ya taşınan yük miktarını da artıracağını vurgulayan Uraloğlu, "Yine, Avrupa ile olan ilişkilerimizi daha da ileri noktalara taşıyacağını düşündüğüm Kalkınma Yolu Projesi ile de Irak'taki FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile kesintisiz ulaşım sağlamayı planlıyoruz. Geçtiğimiz hafta Kalkınma Yolu kapsamındaki 2. Bakanlar Konseyi Toplantısını Bağdat'ta gerçekleştirdik. Projeye dair kararlılığımızı, imzaladığımız Mutabakat Deklarasyonu ile teyit etmiş olduk." diye konuştu.

- "Yeni hızlı tren hatlarının yapım çalışmaları sürüyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demir yollarında yeni bir çağ başlattıklarını belirterek, 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğunun 13 bin 919 kilometreye yükseldiğini söyledi.

Şu anda Halkalı-Kapıkule ile birlikte Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatlarının yapım çalışmalarına devam edildiğini anlatan Uraloğlu, "Kars-Aralık-Iğdır-Dilucu Demiryolu Projesi ve Dörtyol-Hassa Demiryolu ve Otoyol Projesi'nin ihalelerini de yaptık ve yapımlarına en kısa zamanda başlayacağız. Delice-Çorum- Samsun Hızlı Tren Hattı'nın Delice-Çorum arasının ihalesini yakında yapıyoruz. 2053 yılı hedeflerimiz doğrultusunda demir yolu hat uzunluğumuzu 28 bin 600 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

- Tünelde ışık göründü

Konuşma sonrası Bakan Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Demiryolu Hattı'nda ışık görünmesi için talimatı verdi.

Birinci tüneli açan makine TBM-1'in çalıştırılmasının ardından Halkalı-Ispartakule Demiryolu Hattı'nda ışık görüldü. Işığın görülmesinin ardından tünel açma makinesine çıkan iki işçi Türk bayrağı açtı.

Makine operatörüne teşekkür eden Uraloğlu, törenin ardından çalışanlarla fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bu yılın ilk 8 ayında 37 bin 172 konut için turizm amaçlı kiralama izni verildi

2024-10-30 14:42 - Ekonomi

Bakan Kacır: İmalat sanayimizin dönüşümü için yeni enstrümanları devreye alıyoruz

2024-10-31 12:27 - Ekonomi

Vatandaşlar, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünde 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 21:08 - Çevre-Hayat

Antalya'da kahve festivali düzenlenecek

2024-10-31 15:07 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da kültürel değerleri turizme kazandırmak için 'Kral Yolu' rotası çıkarılıyor

2024-11-03 16:23 - Kültür Sanat

Tarım ve Orman Bakanlığından kuş gribi açıklaması

2024-11-02 15:17 - Gündem

Depremde ailesini kaybeden Kevser yeni evine yerleşti

2024-10-30 11:47 - Çevre-Hayat

Marmara Denizi açıklarında yanan kuru yük gemisine müdahale ediliyor

2024-10-31 14:08 - Gündem

Yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan tsunamilere karşı farkındalık oluşturma çabaları sürüyor

2024-11-04 11:48 - Dünya

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi sonbahar renkleri arasında yolculuk imkanı sunuyor

2024-10-30 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Avrupa borsaları Fed ve BoE'nin faiz kararları sonrası düşüşle kapandı

19:37 - Ekonomi

Hasankeyf'te tescilli sarımsağın hasadı yapıldı

19:12 - Ekonomi

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

18:57 - Ekonomi

Trump, Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirilerini sürdürdü

18:03 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, İran'dan doğal gaz sevkiyatının devam ettiğini bildirdi

16:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ekrem İmamoğlu'nun avukatına tutuklama talebi

19:43 - Gündem

Avrupa borsaları Fed ve BoE'nin faiz kararları sonrası düşüşle kapandı

19:37 - Ekonomi

Malatya'da 9 bin 162 bağımsız bölümün hak sahipleri belirlendi

19:22 - Gündem

AYBİR, Suriye'de yükseköğretimin geleceğine ilişkin rapor hazırladı

19:17 - Dünya

Hasankeyf'te tescilli sarımsağın hasadı yapıldı

19:12 - Ekonomi