AVM'lerin perakende cirosu ve ziyaretçi sayısı temmuzda arttı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Perakende Ciro Endeksi, temmuzda önceki aya göre yüzde 33,5 artarak 303 puana ulaşırken, ziyaretçi sayısında da yüzde 37,2'lik artış yaşandı.

Ekonomi - 6 yıl önce

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi'nin temmuz ayı sonuçları açıklandı.
Her ay düzenli olarak yayımlanan verilere göre, ciro endeksi haziran ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde temmuzda yüzde 33,5 artışla 303 puana ulaştı.
AVM'lerde metrekare açısından kiralanabilir alan başına düşen cirolar temmuzda İstanbul'da 1.281 lira, Anadolu'da 1.070 lira olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 1.155 lira oldu.
Pandeminin yaşandığı temmuzda kategoriler bazında metrekare verimlilik endeksi, haziran dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde, teknoloji kategorisi yüzde 2,1'lik gerileme göstererek 366 puan olarak gerçekleşti.
Temmuzda, hazirana göre kategoriler bazında önemli artışlar görüldü. Yiyecek-içecek yüzde 72,3'lük artışla 193 puana, ayakkabı yüzde 43,8'lik yükselişle 315 puana, giyim yüzde 43,1'lik sıçramayla 309 puana, diğer kategorisi yüzde 36,2'lik artışla 305 puana ve hipermarket de yüzde 22,7'lik yükselişle 227 puana ulaştı.

Ziyaretçi sayısında yüzde 37,2'lik artış

Temmuzda ziyaret sayısı endeksi, hazirana göre yüzde 37,2 artış göstererek 59 puana yükseldi.
Açıklamada verilere ilişkin yapılan değerlendirmede, salgın sonrası normalleşme adımları çerçevesinde 11 Mayıs itibarıyla AVM'lerin kademeli olarak açılmaya başlandığı hatırlatıldı.
Verilerin salgın gibi olağanüstü koşulları kapsayan bir dönemde en yakın ciro analizi ile kıyaslanabileceği belirtilen açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 düşüş görüldüğü bildirildi.
Kategoriler bazında metrekare verimlilik endeksi incelendiğinde, tüm kategorilerde gerileme yaşanırken, teknoloji kategorisinde yüzde 41,9'luk artış görüldüğü, en yüksek düşüşün yüzde 39,3 ile yiyecek-içecek kategorisinde yaşandığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Ziyaret endeksinde yüzde 39,8'lik düşüş yaşanırken, metrekare verimliliğindeki düşüş yüzde 2,6 olarak kaydedildi.
Ziyaret sayılarının düşük seyretmesine rağmen cirolardaki artış normalleşme döneminde ziyaretçilerin alışveriş için hareket ettiğini gösteriyor.
Teknoloji kategorisi dışında kategoriler bazında düşüşler yaşandığını görüyoruz.
AVM yatırımcısı da ciro düşüşlerinin yaşandığı, zor durumdaki perakendecisine haziranda olduğu gibi temmuzda da imkanları ölçüsünde destek vermeyi sürdürdü."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Mehmetçik zorlu eğitimine "Kovid-19" önlemleriyle devam ediyor

2020-09-10 22:56 - Gündem

HDP'li Gergerlioğlu: Üç gazetecinin tahliyesine sevindik

2020-09-10 17:36 - Siyaset

Bilecikli kadınlar unutulan saray lezzetlerinden kamber biberini üretiyor

2020-09-08 15:36 - Gündem

Malatya'da depremler sürüyor

2020-09-08 21:56 - Gündem

İdlib'de şehit olan Tuğgeneral Erdoğan'ın cenazesi Çanakkale'ye getirildi

2020-09-09 19:51 - Gündem

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçiminde Kıbrıs sorununa çözüm modelleri öne çıkıyor

2020-09-07 15:06 - Dünya

TFF 4 talimatta değişiklik yaptı

2020-09-10 21:51 - Spor

Kovid-19'dan ölenlerin sayısı dünya genelinde 900 bini geçti

2020-09-09 13:15 - Dünya

AVM'lerin perakende cirosu ve ziyaretçi sayısı temmuzda arttı

2020-09-14 13:56 - Ekonomi

Şili'de 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2020-09-11 19:11 - Dünya

İlgili Haberler

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmeli

18:13 - Ekonomi

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç ola

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Pakistan'ın güvenlik alanındaki meşru hassasiyetlerin

23:37 - Gündem