Asırlık Antalya Hükümet Konağı geçmişe ışık tutuyor

Birinci Dünya Savaşı yıllarında inşa edilen ve uzun süre okul olarak kullanıldıktan sonra 2007'de hükümet konağı yapılan 106 yıllık bina, ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Antalya
Antalya'da uzun yıllar okul, 2007'den itibaren hükümet konağı olarak kullanılan 106 yıllık yapı mimari özellikleriyle ilgi çekiyor.
Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca hazırlanan "Kültür Yolculuğu" isimli kitapta yer alan bilgilere göre, Antalya Hükümet Konağı, dünyada sıkça görüldüğü gibi resmi kurum tarafından kullanılan tarihi bina örneklerinden biri olarak dikkati çekiyor.
Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı kullanılarak restorasyon ve basit onarımları gerçekleştirilen ve hükümet konağı olmadan önce Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu olarak kullanılan bina, köklü geçmişinin izlerini taşıyor.
Birinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1915-1916'da "Kadıpaşalar" lakabıyla bilinen İbradılı bir aile tarafından bağışlanan araziye Antalya Mutasarrıfı Sabur Sami Paşa tarafından yaptırılan okul binası, halk arasında "Gazi Mimar Kemal Okulu" olarak da biliniyor.
İnşaat işlerinde zamanın amele taburundan (inşaat askerlerinden) faydalanılan ve "İttihat ve Terakki Mektebi" adını alan okulun doğu cephesindeki duvarına konulan kitabede, eski Türkçe ile "İttihat ve Terakki Mektebi 1331" yazısı yer alıyor.
Savaş bittikten sonra 1919'da İtalyanlarca askeri birlik kışlası olarak kullanılan okul, İtalyanlar iki yıl sonra Antalya'dan çekilince "İttihat ve Terakki Numune Mektebi" adı altında eğitim-öğretime devam etti.
Cumhuriyetin ilanından sonra sadece erkek öğrencileri kabul ettiği için "Gazi Erkek Mektebi" olan okulun ismi, 1925'ten itibaren ise kız öğrencilerin de eğitime alınmaya başlamasıyla "Gazi Mustafa Kemal" olarak değiştirildi.
Hükümet konağı olarak restore edilinceye kadar iki kez onarım gören okul, 3 Şubat 1988'te çıkan yangında çatısının bir bölümü zarar görünce eski görünümü bozulmadan yeniden onarıldı.
Okul, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarisi'ni içeren bir yapı olması nedeniyle 1997'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alındı.
Eski valilik binasının yıkılmasının ardından dönemin valisi Alaaddin Yüksel'in girişimleriyle tarihi okul binası 2007'den itibaren Antalya Hükümet Konağı olarak hizmet vermeye başladı.

"Kentin vitrini olması açısından da önemli"

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, binanın koruma altına alınması ve aslına uygun olarak düzenlenmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Yapıyı restore ettiren dönemin valisi Yüksel'e teşekkür eden Ege, "Binanın özellikle tavan işlemleri çok güzel. Valilikte düzenlenen toplantılara gittiğimde gözüm her zaman tavanlara takılıyor.
Kente gelen üst düzey yabancı misafirlerin burada konuk edilmesi kentin imajı açısından önemli. Tarihe ışık tutan bu binanın hükümet konağı olarak kullanılmasının, kentimizin güzel bir vitrini olması açısından da faydalı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Birçok medeniyetin izlerini taşıyor

Yapı bir bodrum olmak üzere üç katlı olarak moloz taşlarla, yığma teknikle yapılmış. Binanın iç düzenlemeleri Osmanlı ve Selçuklu geleneksel mimari tarzına göre tasarlanmış. Bina genel bütünlüğü içinde, Antalya'dan geçen birçok medeniyetin izlerini taşıyor.
Hükümet konağı temsil niteliği olduğu ve yurt dışından çok sayıda konuğa ev sahipliği yaptığı için kaliteli, görsel açıdan zengin ve ihtişamlı bir mekan haline getirilmiş ve geleneksel Türk detayları, basitlikten uzak, geçmişinden gelen değerleri hissettirecek biçimde ince ince işlenmiş.
Yapının dört bir köşesine sabit mobilyalar binanın yapıldığı dönemin detaylarına uygun olarak tasarlanmış.
Selçuklu ve Osmanlı tarzı birleştirilerek çizilen kapı desenlerinin ustalıkla uygulandığı yapının duvarlarında ahşap desenli, ipek duvar kağıdı kullanılmış. Tarihi binanın tavanında ise Selçuklu motifleri ve altın varaklı hat çizimleri bulunuyor.
Meşe kaplama beyaz patineli tavan uygulamasında, desenlerin göbek oluşturan kısımları, altın varak ve venge kaplamayla süslenmiş.
Taban tahtasında Selçuklu ve Osmanlı karışımı bir motif bulunmakta. Çiçek desenli, seramik kapı kolları ve meşe kaplama sabit mobilyalar da binanın zarafetini daha da ön plana çıkarıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Asırlık Antalya Hükümet Konağı geçmişe ışık tutuyor

2021-01-18 15:46 - Kültür Sanat

Aşı uygulamasıyla turizmde 2021 beklentisi arttı

2021-01-14 15:52 - Ekonomi

Türkiye'nin büyük bölümünde bugün yağmur ve kar etkili olacak

2021-01-18 12:34 - Çevre-Hayat

İran: Nükleer anlaşma yürürlükte kaldığı müddetçe UAEA müfettişlerinin denetimleri sürecek

2021-01-12 16:47 - Dünya

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 93 milyon 557 bini geçti

2021-01-15 15:50 - Dünya

Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu: Özkan Sümer Trabzonspor'umuz için öncü ve güçlü bir figürdü

2021-01-14 18:03 - Spor

Bakan Pakdemirli: Hamside av yasağı süresi 10 gün daha uzayabilir

2021-01-13 19:43 - Ekonomi

Saros Körfezi'ndeki su sorununu çözecek projenin saha çalışması başladı

2021-01-16 19:46 - Gündem

Paris beyaza büründü

2021-01-16 19:56 - Dünya

Borsa günü düşüşle tamamladı

2021-01-11 21:21 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rami'de başlayan yolculuk Anadolu'ya uzanacak

16:37 - Kültür Sanat

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

14:48 - Kültür Sanat

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - Kültür Sanat

Libya'daki Yunus Emre Enstitüsü Türkçe kurslarında ilk mezuniyet heyecanı

14:28 - Kültür Sanat

Müzisyen Ammar Acarlıoğlu, müzik ve yapay zekayla ilgili düşüncelerini AA'ya anlattı

13:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem