?>

Arkadaşından öğrendiği saatçiliği 46 yıldır sürdüren Ramis usta, yetiştirecek çırak bulamıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde yaklaşık yarım asırdır saatçilik mesleğiyle geçimini sağlayan ve sağlığı el verdikçe bunu devam ettirmek isteyen Ramis Asa, işini öğretecek çırak bulamıyor.

Çevre-Hayat - 24 saat önce

Bursa

İznik'te doğup büyüyen 76 yaşındaki Asa, sanat okulunda motor bölümünde gördüğü öğrenimin ardından çeşitli sektörlerde çalışarak geçimini sağladı. Ardından bir arkadaşının teklifi üzerine saatçiliği öğrenen ve dükkan açan Asa, 30 yaşından bu yana İznik'te mesleğini icra ediyor.

????

Yaklaşık yarım asırdır "zamana ayar veren" Ramis Asa, mesleğini gelecek kuşaklara aktaramamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Ramis Asa, çocukluk ve ilk gençlik dönemlerinde her yaz tatilinde marangoz, fotoğrafçılık gibi çeşitli meslekleri icra eden kişilerin yanında çalıştığını söyledi.

Analog, duvar, köstekli ve kol saatleri tamiratının yanı sıra saat satışı da yaptığını aktaran Asa, 30 yaşında bir arkadaşından saatçiliği öğrendiğini dile getirdi.

Asa, o dönemde hemen hemen her meslekte usta-çırak ilişkisi olduğunu ancak şimdi kendisinin yetiştirecek bir çırak bulamadığını ifade ederek, "Okul hayatında veya çocuklukta mesleğe girmenin o kadar büyük faydası var ki ama çok üzülüyorum, kahroluyorum. Bir tane şu kapıya gelip de 'Ben sizin yanınızda çalışabilir miyim, bu mesleği öğrenebilir miyim?' diyen hiç yok. Belirli bir zaman sonra bütün meslekler ölecek." diye konuştu.

Kendisinin arkadaşından mesleğin tüm inceliklerini öğrendiğini kaydeden Asa, şöyle konuştu:

"O aralar ben önce çok isyan ettim ama zorla ikna etti beni. Motor sanat okulunu okuduğum için yani biraz elim de yatkındı ama ilk zamanlar hiçbir şey yapamadım. O çalıştı, ben yanında oturdum. O çalıştı, ben baktım. Arkadaşımla çalışırken ben de masa saatlerini falan söküyordum. Zamanla elim alışmaya başladı ama baktım ki ustalarla falan olacak gibi değil. Kendimi tamamen bu işe verdim. Ondan sonra işte oldum İznik'te 'saatçi Ramis.'"

Asa, yeni nesil gençlerde mesleklere yönelik merakın olmadığını ve bunun kendisini oldukça üzdüğünü anlattı.

Önceki yıllarda yanına çok sayıda çırak aldığına değinen Asa, şunları kaydetti:

"Şimdi bir Allah'ın kulu gelmiyor. Benim yaşım 76. Her gün Allah'a dua ediyorum. Elimden geldiği kadar insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Para ikinci planda benim için. Öncelikle yani insanlara yararlı nasıl olunur, onun peşindeyim. Şükürler olsun bu yaşıma rağmen görebiliyorum. Yeterince gözüm görmüyor ama yine de her gelen işi yapabiliyorum."

Kendisinin ilçede tanındığını ve sevildiğini vurgulayan Asa, "İznik'te birine sorsanız, 'Saatle ilgili kime gideyim?' diye. Hemen derler 'Saatçi Ramis.' Bundan çok mutluluk duyuyorum, çok memnunum. En büyük kazancım, şu kapıya her gün yaklaşık 20 kişi gelmesi. Dönüp 'Allah razı olsun.' diyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Şu an 76 yaşımda bu kadar sağlıklı olmamın en büyük nedenlerinden biri de bu." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda çeyrek final heyecanı başlayacak

2025-07-04 00:17 - Spor

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6 ayda 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

2025-07-04 11:13 - Ekonomi

F-35 yüksek maliyet ve teknolojik gelişim kıskacında

2025-07-04 11:22 - Teknoloji

Trump, İran'ın Katar'daki üsse saldırmadan önce kendisine haber verdiğini yineledi

2025-07-04 08:47 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 6 ayda 5,9 milyar lira ceza kesildi

2025-07-04 09:33 - Ekonomi

"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

2025-06-28 13:52 - Sağlık

Suriye Vakıflar Bakanı Şükri, Türk öğrencileri eğitim için Şam’a davet etti

2025-06-30 17:13 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Bayraktar AKINCI, hava hedeflerini KEMANKEŞ 1 ile vurdu

2025-06-28 15:37 - Teknoloji

Uzmanlardan, yetişkin ve çocuklar için dijital bağımlılık uyarısı ve tavsiyeler

2025-06-28 14:38 - Teknoloji

MSB'den kamikaze insansız deniz aracı "PİRANA" paylaşımı

2025-06-28 17:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Edirne'de otellerde yer bulamayan güreşseverler açık havada uyudu

09:02 - Çevre-Hayat

Hatay'da kırsal deprem konutlarının yapımı sürüyor

16:43 - Çevre-Hayat

İzmir Ödemiş'teki orman yangını 40 haneli mahalleyi 'hayalet köy'e dönüştürdü

17:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da öğrenciler harçlıkları ile sattıkları oyuncakların parasını Filistinli çocuklara bağışladı

17:12 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta 1000 kınalı keklik doğaya bırakıldı

16:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye ve Yunanistan arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı

11:37 - Ekonomi

Trump, ikinci başkanlık döneminde "vergi düzenlemesi" zaferiyle elini güçlendirdi

11:32 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlar 29 bin hektardan fazla alana yayıldı

11:27 - Dünya

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

11:22 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: İzmir Ödemiş'teki yangında yaralanan orman işçimiz Ragıp Şahin şehit oldu

11:18 - Gündem