?>

Arap Birliği İsrail'in Aksa'daki ihlallerini kınadı

Arap Birliği, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik mükerrer ihlallerini kınayarak, Filistinlilerin direnişine mali destek verilmesi çağrısında bulundu.

Dünya - 7 yıl önce

Kahire

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gelen Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve Maliye Bakanı Şükri Bişara ile başkent Kahire'de bir araya geldi.

Filistinlilerin mali olarak desteklenmesinin görüşüldüğü toplantının akabinde Birlikten yapılan yazılı açıklamada, "Son günlerde Aksa'da yaşananlar, İsrail'in kasıtlı provokasyonudur. Mescid-i Aksa'ya bu şekilde baskın düzenlenmesi kentin mevcut statüsüne aykırıdır ve dini gerilimlerin fitilini ateşleyebilir." ifadeleri kullanıldı.

Maliki ile Bişara görüşmede, İsrail'in Filistinli tutuklular ve şehitlerin yakınlarına ayrılan ödenekten bir kısmını kesmesi nedeniyle oluşan mali sıkıntının üstesinden gelebilmek için Arap ülkelerinden gelecek desteğin önemli olduğunu vurguladı.

Arap Birliği ise Filistin halkının direnişinin desteklenmesinin, Arap ülkelerinin yerine getirmesi gereken bir yükümlülük olduğunu ifade etti.

İsrail polisinin Aksa'ya son saldırısı

İsrail polisi, Harem-i Şerif'in içinde yer alan polis karakoluna "molotofkokteyli atıldığı" iddiasıyla dün öğle namazının ardından Kubbetu's Sahra'ya baskın düzenlemiş, içeride bulunan Filistinlilere, Mescid-i Aksa'nın imamlarına ve görevlerine saldırmıştı.

Olayın ardından polis Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarını kapatmıştı.

Mescid-i Aksa yetkilileri, iddiaların asılsız ve olayın bir kurgudan ibaret olduğunu belirtirken, Haremi Şerif’in Rahmet Kapısı'nın 22 Şubat'ta açılmasından bu yana İsrail polisinin sürekli Filistinlileri provoke ettiğini söylemişti.

İsrail polisi bu sabah Aksa'nın kapılarını yeniden açmıştı.

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta, Filistin hükümeti adına topladığı vergilerden Filistin yönetiminin tutuklu ve şehit yakınları için ayırdığı 502 milyon 697 bin şekel (yaklaşık 139 milyon dolar) tutarındaki ödeneği kesme kararı almıştı.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor. Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ve şehit edilenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zekeriya Öz'ü aklayan eski Yargıtay üyesi Kıvrıl'a hapis istemi

2019-03-07 21:42 - Gündem

Erzurum’da kırağı sonrası görsel şölen

2019-03-11 15:06 - Genel

Çiftçilere 11 milyon TL destek

2019-03-07 14:45 - Ekonomi

sahibinden.com’da üst düzey atama

2019-03-11 18:21 - Ekonomi

İngiltere'de revize edilmiş Brexit anlaşması reddedildi

2019-03-13 02:30 - Genel

Arap Birliği İsrail'in Aksa'daki ihlallerini kınadı

2019-03-14 12:02 - Dünya

Türkiye'ye 'En İyi Denizaşırı Destinasyon' ödülü

2019-03-10 18:47 - Çevre-Hayat

CHP’nin Ankara adayı Yavaş hakkında şok iddianame

2019-03-12 12:17 - Gündem

'Ülkemizde doğal gaz kullanan nüfus 50 milyona ulaştı'

2019-03-13 01:07 - Ekonomi

Pakistan'a 'kapıda vize' dönemi başlıyor

2019-03-13 01:04 - Genel

İlgili Haberler

Fransa'da Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

14:32 - Dünya

Zelenskiy: Savaş, sadece Moskova'nın onu bitirmek istememesi nedeniyle devam ediyor

13:23 - Dünya

Türkiye'nin 17. "İyilik Gemisi" Mısır'ın El-Ariş Limanı'ndan ayrıldı

13:13 - Dünya

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 3'ü çocuk 20 Filistinliyi gözaltına aldı

13:02 - Dünya

İsrail güçleri Batı Şeria’da bir Filistinlinin evini patlayıcılarla kullanılamaz hale getirdi

12:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray-Bodo/Glimt maçının yapılacağı saatte iki Süper Lig karşılaşması da oynanacak

14:53 - Spor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran, Aliya İzetbegoviç'i andı

14:37 - Gündem

Fransa'da Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

14:32 - Dünya

YEDAŞ çalışanları gerçek saha koşullarındaki eğitimle zorlu görevlere hazırlanıyor

14:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç'i vefatının 22. yılında andı

14:03 - Siyaset