'Arakanlı Müslümanların mağdur edilmesini şiddetle kınıyoruz'

Pakistan Dışişleri Bakanı Asıf, "Türkiye'nin Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar için üstlendiği girişimlerin yanındayız. Çaresiz Arakanlı Müslümanların sistematik şekilde mağdur edilmesini şiddetle kınıyoruz." dedi.

Dünya - 9 yıl önce

ANKARA

Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Resmi Konut'ta ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'ye Pakistan Dışişleri Bakanı olarak yaptığı ilk ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve mevkidaşı Çavuşoğlu ile kapsamlı görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Asıf, şöyle konuştu:
"Pakistan ve Türkiye benzersiz kardeşlik ilişkilerine sahip. İki ülkeyi de ilgilendiren bütün konularda her zaman birbirimizin yanında durduk ve birbirimizi destekledik. Türkiye'yle dostluk bizim kanımızda var. Türkiye'nin Keşmir meselesi ve Müslümanlarla ilgili diğer bütün konulardaki istikrarlı desteğini değerli buluyor ve takdir ediyoruz. Türkiye'nin Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar için üstlendiği girişimlerin yanındayız. Çaresiz Arakanlı Müslümanların sistematik şekilde mağdur edilmesini şiddetle kınıyoruz."
Ziyareti kapsamında bölgedeki gelişmeler ve özellikle ABD'nin Güney Asya ve Afganistan'a ilişkin politikasını gözden geçirmesini de ele aldıklarını aktaran Asıf, "Pakistan, Afganistan'a barış ve istikrarın getirilmesi için Afganistan önderliğinde ve Afganistan'a ait olan bir barış girişimine güçlü bir şekilde inanmaktadır." dedi.
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara uygulanan şiddetle ilgili soruya verdiği cevapta Asıf, Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırmaya çabaladıklarını ve bu kapsamda bir uçak dolusu yardım malzemesi göndermek için Bangladeş'ten gerekli izinleri almaya çalıştıklarını aktardı. Asıf, bu iznin de iki gün içinde çıkmasını beklediklerini söyledi.
Hem Myanmar'da hem de dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanların uğradığı zulüm ve çektikleri acıların hala devam ettiğine dikkati çeken Asıf, şunları söyledi:
"Çok doğru, daha önce de söylendiği gibi yüz binlerce, milyonlarca veya milyarlarca dolar lobi şirketlerine ödeniyor. Bunları lobi şirketlerine ödemeye hazırız ama yanı başımızda, Keşmir'de, Filistin'de, Myanmar'da ve dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanların yaşadığı zulüm, yoksulluk ve acılara karşı yeterince duyarlılık göstermiyoruz. O yüzden kaynaklarımızı bir araya getirmemiz gerektiğine katılıyorum. Müslüman ülkelerin hassas bir şekilde davranması ve birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor. Eğer böyle davranırsak sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu çabaların çok daha kalıcı olması sağlanabilir. Umuyorum diğer Müslüman ülkeler de bu çabalara katılırlar ve en azından başlangıçta mültecilere yardımcı olunur. Daha sonra da Müslüman ülkeler bir araya gelerek uluslararası anlamda siyasi ve kalıcı bir çözümün bulunmasına ve bu şekilde azınlık konumunda olan Müslümanlara bir çözüm bulunmasına yardımcı olabilir."

Muhabir: Ecenur Çolak

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ÖZET İZLE: Türkiye 1-0 Hırvatistan| Türkiye Hırvatistan Geniş Özet ve Golleri İzle

2017-09-06 13:17 - Spor

THY'den Miami'ye 'Irma kasırgası' ek seferi

2017-09-07 13:47 - Gündem

Azerbaycan'dan Arakanlı Müslümanlara yardım

2017-09-09 02:39 - Genel

Ördek Gölü dört mevsim güzel

2017-09-09 16:22 - Çevre-Hayat

Çayı ısıtmak için yaktıkları jel patlayınca anne-kız yandı

2017-09-07 21:47 - Asayiş

Bıçaklı kavganın zanlısı tutuklandı

2017-09-12 13:27 - Asayiş

Meksika'da 8,1 büyüklüğünde deprem oldu

2017-09-08 13:47 - Dünya

Evde internet masrafının yarısı Vodefone'dan

2017-09-12 14:39 - Genel

'Arakanlı Müslümanların mağdur edilmesini şiddetle kınıyoruz'

2017-09-13 00:02 - Dünya

Çukurova'da pamuk eski günlerine dönüyor

2017-09-10 18:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Gazze’de nüfusun yüzde 90’ı derme çatma çadırlar, barınma merkezleri ve evlerin enkazında yaşıyor

16:22 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti

18:17 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmel

18:13 - Ekonomi

Samsun'da sağanak nedeniyle bazı tarım alanlarını su bastı

18:08 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik, partisinin çeyrek asırlık yolculuğunu anlattı

18:03 - Gündem

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi