?>

Ankara'daki "dış ticaret istihbarat merkezleri" 5,5 milyon dolarlık ihracata kapı açt

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan proje kapsamında 5 bölgede kurulan dış ticaret istihbarat merkezlerindeki çalışmalar sonucu, 130 firmaya 5,5 milyon dolarlık ihracatın önü açıldı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyet yürüten Ankara Kalkınma Ajansı, geçen yıl "Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Projesi"ni uygulamaya aldı.

Proje kapsamında, İvedik, OSTİM ve Başkent organize sanayi bölgeleri (OSB) ile Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) dış ticaret istihbarat merkezleri kuruldu.

Bu merkezlerde, ticari istihbarat programları düzenlendi ve katılımcılara hedef pazar bulma, hedef ülke seçimi, müşteri istihbaratı, müşterilerin iletişimlerinin tespiti, ihracat mevzuatı, ülkelere özgü ihracat kuralları gibi konularda eğitimler verildi.

Ayrıca https://www.ankaradisticaret.org/ internet sitesi de kullanıma açıldı ve firmalar buradan dış ticaret istihbarat merkezlerine başvuruda bulundu.

Hedef, Ankara'nın ihracatına katkı sağlamak

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök, AA muhabirine, projenin ihracata önemli katkı sunduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden proje kapsamında, firmaların ticari faaliyetlerine destek olmak amacıyla katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Doğrukök, "Kurulan 5 dış ticaret istihbarat merkezimizden 130 firmaya 5,5 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. İhracatlar yoğunlukla Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa'ya yapıldı." dedi.

Doğrukök, dış ticaret eğitimleriyle Ankara'nın ihracatına katkı sağlamayı hedeflediklerini, çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 250'ye yakın ticari istihbarat uzmanının yetiştirildiğini bildirdi. Bu uzmanların "devam eğitimleriyle" desteklendiğine işaret eden Doğrukök, ayrıca Dış Ticaret Mentorluk Programı ile de toplam 60 firmaya 6 ay ticari istihbarat danışmanlığı desteği sağladıklarını kaydetti.

"Ankara, potansiyeli yüksek bir il"

Başkentin potansiyeline dikkati çeken Doğrukök, "Ankara, 21 üniversitesi, 13 organize sanayi bölgesi, 11 teknoloji geliştirme bölgesi, 142 AR-GE merkezi, 37 tasarım merkezi ile bilginin ve teknolojinin üretildiği potansiyeli yüksek bir şehir. Bu bilgiyi, teknolojiyi üretmek kadar bilginin ve teknolojinin var olan ürün, hizmet ve modellere entegrasyonu ve katma değerli ürünlerin üretimi de kalkınma anlamında çok kritik. Bu ürünlerin ihracatı da çok önemli." ifadelerini kullandı.

Doğrukök, yeşil ve dijital dönüşümün önemine de değinerek, şunları kaydetti:

"Firmalarımızın dijital dönüşümüne katkı sunacak mali destek ve mentorluk programlarımız da var. TechAnkara Proje Pazarı kapsamında zaten dijital alanda faaliyet gösteren firmalarımızı eğitimlerle destekliyoruz. Dış ticaret alanında da bir platform hizmeti sunuyoruz. Dijitalleşmenin önemli olduğunun farkındayız. Paydaşlarımızdan gelen her türlü talebi değerlendirerek alanın, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak tüm desteği sağlıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Maritbet oyun seçenekleri

2023-10-07 13:03 - İnsan&Hayat

Guterres: Hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli

2023-10-11 20:23 - Dünya

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlamaya ilişkin 6 sanık hakkında iddianame hazırlandı

2023-10-10 14:22 - Gündem

Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk konusunda önemli rol oynayabileceğini söyledi

2023-10-12 12:42 - Dünya

Ankara'daki "dış ticaret istihbarat merkezleri" 5,5 milyon dolarlık ihracata kapı açt

2023-10-14 12:38 - Ekonomi

Araştırma: İspanya, 2022'de son 700 yılın en sıcak yazını yaşadı

2023-10-09 15:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed Halbusi'yi kabul etti

2023-10-07 17:02 - Siyaset

TCMB, Piyasa Katılımcıları Anketi listesinde revizyona gidecek

2023-10-11 11:33 - Ekonomi

AB Konseyi Başkanı Michel, Aliyev’e Birliğin "normalleşme sürecine bağlılığını" bildirdi

2023-10-07 20:53 - Dünya

A Milli Kadın Hentbol Takımı oyuncularından Ankaralı sporseverlere destek çağrısı

2023-10-10 11:33 - Spor

İlgili Haberler

Bitki ıslahı, kuraklık, hastalıklar ve zararlılara karşı kalkan oluyor

18:12 - Ekonomi

TROY logolu kart sayısı 56 milyona yükseldi

17:48 - Ekonomi

Gönen baldo pirinci ve Erdek Kapıdağ zeytinyağı coğrafi işaretle tescillendi

16:52 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Sanayimizi teknoloji ve çevre odaklı dönüştürerek rekabet gücümüzü iyileştireceğiz

15:43 - Ekonomi

Ankara'da çok sayıda işletmeye yönelik vergi denetimi yapıldı

14:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de apartman dairesinde meydana gelen patlamada 4 kişi yaralandı

02:34 - Asayiş

Putin, Rusya-Ukrayna müzakereleri için yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi

02:12 - Dünya

Maltepe metro istasyonunda üzerine reklam panosu düşen kadın yaralandı

23:43 - Asayiş

Ardahan Üniversitesinden 'kampüste ayı görüldü' uyarısı

23:23 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Buner, Rümeysa Öztürk'ün dava sürecinin takip edileceğini söyledi

23:18 - Dünya