?>

Amasya’da haşhaş hasadı başladı

Haşhaşın yoğun olarak üretildiği Amasya’nın Taşova ilçesinde hasat başladı.

Ekonomi - 6 yıl önce

Haşhaşın yoğun olarak üretildiği Amasya’nın Taşova ilçesinde hasat başladı.

Alpaslan köyünde haşhaş hasadı yapan çiftçi kadınlar, alın teri ile evlerine ekmek götürüyor. Sıcak havada, zor şartlar altında haşhaş tarlalarında hasat yapan kadınlardan Gülay Celep, “Haşhaş hasadımız başladı. Haşhaş devlet denetimi altında ekiliyor ve tapulu tarlalarda izin veriliyor. Haşhaşın kabuğunu devletimiz alıyor. İçini de biz satıyoruz. İşte haşhaşlı börek, haşhaşlı çörek yapımında kullanıyor. Haşhaş kasım ayında ekiliyor. Mart ayı gibi çapası olur. Haziranın son haftası, temmuzun ilk haftaları arası kırılıyor. Haşhaşın bakımı zor. Sıcağın altında haşhaş kırıyoruz. Nemli havalarda haşhaş kırılmaz. Eziyetli bir meslek çiftçilik ve haşhaş kırımı” dedi.

Bu sene haşhaşlara domuzların zarar verdiğini belirten Celep, “Ondan dolayı normal kırımından birkaç gün önce kırılmaya başladı haşhaşlar halkımız tarafından. Domuzlardan şikayetçi olamayız sonuçta hayvan. Domuzlardan korkumuza erken kırmaya başladık. Toplanan haşhaşları gösterirseniz eğer hararlara doldurup köyde traktörde özel onun bir aleti var patoz gibi onda dövülüyor. Kabuğu ayrı bir yere içi ayrı bir yere ayrılıyor. Kabuğunu dediğim gibi devlete veriyoruz. İçini de aktarlar gibi yerlere satılıyor. İçinden de çörektir, börektir, keklere katılan ürün çıkıyor. Haşhaşları kırdıktan sonra göcekler Amasya şivesinde göcek diyoruz. Genel anlayacağınız dilde anızları biçiyoruz, imha ediyoruz. Yakılması devlet tarafından yasaklandı. Hem nedeni yangının çıkması hem de tarladaki böceklere hayvanatlara zarar vermemek amaçlı” diye konuştu.

Salice Yıldırım ise “Geçinmeye zorluyoruz. İçini 18-19’a TL’ye satıyoruz. Kabuğu da 6’ya 7’ye gidiyor. Ekmek kavgası işte, geçinmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

(Umut Yeşilyurt/İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kerimov'un kızı mal varlıklarını devlete iade etti

2019-06-25 01:37 - Dünya

İngiltere, Suudi Arabistan ve ortaklarına yeni silah satışını durdurdu

2019-06-25 22:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kabine revizyonu açıklaması

2019-06-25 17:20 - Genel

Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti

2019-06-25 18:32 - Genel

İstanbul seçimleriyle ilgili YSK'nın kararı bekleniyor

2019-06-23 17:17 - Gündem

Almanya, Trump’ın kararından vazgeçmesinden memnun oldu

2019-06-23 00:52 - Dünya

Binali Yıldırım'dan 'sandıkları terk etmeme' çağrısı

2019-06-23 19:27 - Siyaset

18 bin 450 seçmenin oy kullanacağı okuldaki yoğunluk havadan görüntülendi

2019-06-23 14:17 - Genel

Merdivenleri çıkamayan seçmeni sandalye ile 3’üncü kata taşıdılar

2019-06-23 14:29 - Genel

Bu böcek yaşadığı şehre uğur getiriyor

2019-06-26 13:27 - Gündem

İlgili Haberler

Yeni KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Oflaz'dan açıklama

23:07 - Ekonomi

ECB: ABD ile ticaret gerilimleri Avro Bölgesi’nde tüketici davranışlarını etkiledi

16:17 - Ekonomi

Niğde'de elma bahçelerinde kuraklığa karşı havuzlu önlem

15:42 - Ekonomi

Fransa’nın kredi notu siyasi kriz ortasında bir haftada ikinci defa düşürüldü

15:37 - Ekonomi

Samsun'da kamu binaları enerjisini güneşten alacak

15:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

01:02 - Dünya

Monako Prensi 2. Albert Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

00:33 - Dünya

Danimarka’da hava sahasında dron görülmesi nedeniyle Kopenhag Havalimanı’ndaki uçuşlar durduruldu

00:22 - Dünya

Altın Top ödülünü, Fransız futbolcu Dembele kazandı

00:13 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur

23:33 - Siyaset