?>

Almanya'da makinistlerin grevi erken sona erecek

Makinistler, 3 ay içinde dördüncü grevlerini müzakerelerin yeniden başlaması nedeniyle erken bitirecek.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile ücret artışı müzakerelerinin yeniden başlaması nedeniyle 6 gün olarak planlanan son grevi daha erken sonlandıracağını bildirdi.

GDL'den yapılan açıklamada, makinistlerin 6 günlük şimdiye kadarki en uzun iş bırakma eyleminin yük trenlerinde 23 Ocak’ta, yolcu trenlerinde ise 24 Ocak’ta başladığı ve 29 Ocak'ta sona ermesinin planlandığı belirtildi.

Sendika, Alman Demiryolları ile ücret artışı müzakerelerinin yeniden başlaması nedeniyle yük taşımacılığındaki grevin 28 Ocak'ta yerel saatle 18.00'de ve yolcu taşımacılığındaki grevin ise 29 Ocak’ta saat 14.00'te sona ereceğini açıkladı.

GDL ve Alman Demiryollarının gelecek beş hafta boyunca ücret konusunda anlaşmazlıkları özel olarak müzakere etmeyi kabul ettiği aktarılan açıklamada, en az 3 Mart'a kadar yeni grev yapılmayacağı vurgulandı.

Alman Demiryolları İnsan Kaynakları Direktörü Martin Seiler, GDL ile ücretler konusunda müzakerelerin nihayet rayına oturduğunu belirterek, "Çalışanlarımız da erken maaş zammı beklentisine sahip." ifadesini kullandı.

Seiler, GDL ile tüm konuların yapıcı bir atmosferde tartışıldığı ve nihai müzakereler için bir yol haritası çıkarıldığını da bildirdi.

Alman Makinistler Sendikası (GDL) Başkanı Claus Weselsky de tüm talepler üzerinde müzakere etme ve böylece toplu pazarlığın yeniden başlamasını sağlama isteğini doğru zamanda atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Weselsky, Alman Demiryollarının vardiyalı çalışanlar için çalışma saatlerinin azaltılmasını müzakere etme konusundaki istekliliğinin önemli olduğunu dile getirerek, "Bir anlaşma olması halinde, bu tüm demir yolu sistemi için güçlü bir sinyal ve demir yolu mesleklerinin cazibesini artırmaya yönelik bir destek olacaktır." dedi.

Sendikanın talebi

Sendika, başta makinistler olmak üzere demir yolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam talep ediyor. Bu da makinistlerin başlangıç maaşlarında yüzde 18'lik artış anlamına geliyor.

GDL enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme de istiyor.

GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38'den 35'e düşürülmesini istiyor.

Alman Demiryolları ise haftada 38 saat çalışan makinistlerin maaşlarına yüzde 13’lük artış öneriyor. Aynı zamanda, Alman Demiryolları çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek, iş gücü sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini reddediyor.

Bunun yanında, Alman Demiryolları şu ana kadar vardiyalı çalışanlara çalışma saatlerinde bir saatlik azaltma öngören isteğe bağlı model önerdi.

Alman Demiryolları, geçen yıl da makinistler dışında yaklaşık 180 bin demir yolu personelini temsil eden Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) ile ücret konusunda devam eden anlaşmazlık nedeniyle sorunlar yaşamış, Ağustos 2023’te anlaşmaya varmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

21'inci yüzyılın yeni hedefi "uzay kaşifliği"

2024-01-26 11:27 - Teknoloji

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de pazar tezgahları boş kaldı

2024-01-23 12:33 - Dünya

İran: Irak ve Pakistan'a yönelik füzeli saldırılar ulusal güvenlik gerekçesiyle yapıldı

2024-01-22 16:33 - Dünya

Avrupa enerji piyasasında ABD LNG'sinin "kurtarıcı rolü" güçleniyor

2024-01-22 16:13 - Ekonomi

Ordu'da fındığın kilogramı 110 liradan işlem görüyor

2024-01-22 13:43 - Ekonomi

Kalkan-9 Operasyonu'nda 11 göçmen kaçakçısı ve 92 düzensiz göçmen yakalandı

2024-01-21 09:23 - Asayiş

Türkiye'nin 2023'teki kiraz ihracatının yüzde 39'u Batı Akdeniz'den

2024-01-24 13:03 - Ekonomi

İspanya'da sıcaklık rekorlarının kırıldığı ocak ayında termometreler 27 dereceyi gösterdi

2024-01-25 21:28 - Dünya

Muğla'da hayalet ağa dolanarak yaralanan yavru kaplumbağa tedavi ediliyor

2024-01-24 14:43 - Çevre-Hayat

Merkez bankalarının açıklayacağı yılın ilk faiz kararları yatırımcıların radarında

2024-01-23 14:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:22 - Dünya

E3 ülkeleri İran'a BM yaptırımlarını geri getirecek mekanizmanın işletilmesi için BMGK'ye

18:17 - Dünya

E3 ülkeleri, İran'a karşı "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya baş

18:12 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de operasyonların genişletilmesi yıkıcı sonuçlara yol açacak

18:03 - Dünya

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geriledi

16:52 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da düzenlenen "İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze" konferansı tamamlandı

18:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük eserimiz olarak Terörsüz Türkiye'yi sizin için hayata geçireceğ

18:28 - Gündem

İsrail, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:22 - Dünya

E3 ülkeleri İran'a BM yaptırımlarını geri getirecek mekanizmanın işletilmesi için BMGK'ye

18:17 - Dünya

E3 ülkeleri, İran'a karşı "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya baş

18:12 - Dünya