?>

Türkiye'nin 2023'teki kiraz ihracatının yüzde 39'u Batı Akdeniz'den

Geçen yıl Türkiye'den yapılan 214 milyon 911 bin dolarlık kiraz ihracatının yaklaşık 84 milyon 475 bin dolarlık kısmını Batı Akdenizli ihracatçılar gerçekleştirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Antalya

Türkiye'den geçen yıl yapılan kiraz ihracatının yüzde 39'u Batı Akdeniz'den gerçekleştirildi.

Geçen yıl 850 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihraç eden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinin (BAİB), en fazla yurt dışı satışı gerçekleştirdiği ürünler arasında domates ve biberden sonra kiraz üçüncü sırada yer aldı.

Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan BAİB'in Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, AA muhabirine, kiraz üretiminde Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Ülke genelinde yılda 650 bin ton civarında kiraz üretimi gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, iç piyasa fazlasının ise yurt dışına gönderildiğini dile getirdi.

Yaklaşık 80 bin ton kirazın ihraç edildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Ülke olarak kiraz ihracatında iyi bir yıl geçirdik. Ciddi artışımız söz konusu. Türkiye olarak bir önceki yıla göre yüzde 60'ın üzerinde bir artış sağladık. 134 milyon dolardan 214 milyon dolara ulaştık. Bölgemiz de Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış gerçekleştirdi." dedi.

Batı Akdeniz'in kiraz ihracatı yüzde 80,8 arttı

Ümit Mirza Çavuşoğlu, Türkiye'nin kiraz ihracatının yüzde 39,3'lük kısmını bölgelerinin sağladığını vurguladı.

Kiraz üretiminde de önemli bir potansiyele sahip olduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, özellikle Isparta'nın çok öne çıktığını kaydetti.

Önceki yıl 46 milyon 732 bin dolarlık kiraz ihraç eden birliğin, 2023'te bu rakamı 84 milyon 475 bin dolara çıkardığını anlatan Çavuşoğlu, yüzde 80,8'lik bir artışa imza attıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, kiraz ihracatının özel uzmanlık isteyen bir alan olduğuna işaret ederek, bölgedeki ihracatçı firmaların gerek makineleşme gerekse teknolojik anlamda sürekli kendilerini geliştirdiğini ve ülkenin her bölgesinden alımlar yaparak, yurt dışına satışlarını gerçekleştirdiğini ifade etti.

Uzak Doğu'ya kiraz ihracatı

Batı Akdeniz olarak 80'in üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Kirazda en büyük alıcı Avrupa bölgesi. Rusya son yıllarda ciddi atılım yaparak belli ülkelerin kapasitesine yaklaştı. Daha önce Almanya açık ara öndeyken, Rusya son yıllarda Almanya'ya çok yaklaştı. Yakın ülkelerden Irak ve Ukrayna'ya da ciddi satışlar var. Son yıllarda ülkemizin politikaları gereği uzak ülkeler için de çalışmalarımız var. Şu anda Uzak Doğu'ya ihracatımız devam ediyor."

Devlet tarafından Uzak Doğu ülkelerine gönderilen kargolarda 2-3 yıl önce bazı destekler sağlandığını anımsatan Çavuşoğlu, bu destekler sayesinde kiraz ithalatında büyük bir pazara sahip Hong Kong bölgesinde ABD'nin tekelini kırdıklarını kaydetti.

Bu desteklerin devam etmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Kirazımızın bilinirliği pek çok ülkede yüksek. Tadıyla, lezzetiyle ön plana çıkıyor. Bunu daha iyi kullanıp, ihracatı daha yükseklere taşımalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pin Up 660, 11 Şubat 2024'te Galatasaray ile İstanbul Başakşehir arasında oynanan maçı anlatıyor

2024-01-20 12:40 - İnsan&Hayat

Bisiklette gözler Tour of Antalya'ya çevrildi

2024-01-18 11:47 - Spor

Kalkan-9 Operasyonu'nda 11 göçmen kaçakçısı ve 92 düzensiz göçmen yakalandı

2024-01-21 09:23 - Asayiş

Çaykur Rizespor, yarın deplasmanda Alanyaspor ile karşılaşacak

2024-01-19 12:28 - Spor

Galatasaray, Trabzon'da zirveyle puan farkını kapadı

2024-01-21 21:43 - Spor

Rusya, İran ile Pakistan'a "itidal" çağrısı yaptı

2024-01-19 00:03 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı: Aşırı sağa karşı sokaklara çıkanlar hepimizi cesaretlendiriyor

2024-01-22 00:13 - Dünya

Çip üreticisi TSMC'den son çeyrekte 20 milyar dolara yakın gelir

2024-01-18 12:08 - Ekonomi

Düğün Planlaması Nasıl Yapılır?

2024-01-22 00:02 - İnsan&Hayat

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhur İttifakı'nda ayrım asla olmayacak

2024-01-18 14:58 - Siyaset

İlgili Haberler

Güneydoğu Anadolu'nun hububat ihracatı 10 ayda 2,9 milyar dolara ulaştı

14:47 - Ekonomi

Trabzon'daki balıkçı tezgahlarında hamsinin kilogramı 75 liradan satılıyor

14:37 - Ekonomi

Gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin esaslar düzenlendi

14:23 - Ekonomi

"EU-Türkiye Business Summit" etkinliği Brüksel'de yarın gerçekleştirilecek

14:13 - Ekonomi

Türkiye Emekliler Derneği'nden emekliler için seyyanen zam talebi

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 69 bin 483'e yükseldi

15:18 - Dünya

Ulaştırma ekiplerinin karla mücadele mesaisi başladı

15:13 - Gündem

BM Raportörü Albanese, ateşkesin Gazze'deki soykırımı durdurmadığını söyledi

15:07 - Dünya

Güneydoğu Anadolu'nun hububat ihracatı 10 ayda 2,9 milyar dolara ulaştı

14:47 - Ekonomi

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çökmesi sonucu yaralanan 2 işçi taburcu edildi

14:42 - Gündem