?>

Alman uzman Rohe: Müslüman düşmanlığı konusunun gündemde kalmasına dikkat etmemiz lazım

Almanya'da İçişleri Bakanlığının oluşturduğu Müslüman Düşmanlığı Bağımsız Uzman Grubunun üyesi Prof. Dr. Mathias Rohe, ülkede Müslüman düşmanlığı konusunun gündemde kalmasının sağlanması gerektiğini söyledi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 1 yıl önce

Berlin

Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Üniversitesi Öğretim Üyesi Rohe, uzman grubunun 5 ay önce kamuoyuyla paylaştığı "Müslüman Düşmanlığı- Almanya Bilançosu" başlığını taşıyan rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rohe, raporda, eğitim alanında, iş ve konut piyasasında ve benzer başka alanlarda Müslümanlara yönelik düşmanlığı, Almanya'da çok sayıda Müslümanın her gün tecrübe ettiğine ilişkin bulguların ortaya çıktığını anlattı.

Uzman grubunun ilk kez, daha önce incelenmeyen alanları da araştırdığını aktaran Rohe, Müslüman düşmanlığının her alanda görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Rohe, "Yani bu acil olan bir sorun. Bunun tüm toplum için bir sorun olduğunu kabul etmeliyiz. Müslümanları bu konuda yalnız bırakmamalıyız. Bilakis bu hepimizin sorunu. Çünkü tüm insanların bu ülkede eşit katılım sağlaması bizim yaşam temelimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede her insanın, hukuk sistemi çerçevesinde kaldığı sürece dinini özgürce yaşama ve kendi değerlerini takip etme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Rohe, "Müslümanların büyük çoğunluğu bunu destekliyor ve dışlanmayı hak etmiyor." diye konuştu.

Rohe, "Bu dışlanma somut olarak hangi alanlarda oluyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bunu birçok alanda görüyoruz. Kısmen eğitim alanında başlıyor. Örneğin, şimdi tekrar duyuyoruz, Müslüman öğrencilere İsrail ve Filistin'deki bu korkunç olayla ilgili tavır almaları sorulduğunda.

Burada onların başından beri bir tutuma sahip oldukları varsayılıyor. Bunu şu anda çok çeşitli alanlarda yaşıyoruz. Bu dalga şu an yüksek.

Halkın bir grubunun, halkın tamamına karşı olma eğiliminde olduğu mottosuyla (Müslümanlara yönelik) genel şüphenin arttığına dair bir miktar endişe var. Bu doğru değil.

Bu yüzden Müslüman düşmanlığı konusunun gündemde kalmasına dikkat etmemiz lazım, antisemitizm gibi başka önemli konularının da olmasına rağmen. Bu sorunlar toplanıyor, birbirini ortadan kaldırmıyor."

Rohe, Müslüman düşmanlığı konusunun arka plana itilmesi endişesi duyup duymadığının sorulması üzerine de "Evet gerçekten endişem var, şimdi birileri 'Tamamen başka sorunlarımız var.' diyerek konuyu önemsizmiş gibi göstermeye çalıştığında. Evet sorunlarımız var. Almanya'da antisemitizmle ilgili sorunlarımız var ve bu Holokost'tan beri var. Gerçekten de bazı Müslüman çevrelerde antisemitizmle ilgili sorunlarımız da var ve bunu belirtmemiz gerekiyor. Şimdi birini silip sadece diğerine konsantre olunmamalı." dedi.

Medyanın önemine işaret eden Rohe, "Medyanın çok büyük bir sorumluluğu var. Bazıları bunu hakkıyla yerine getiriyor. Ancak genel olarak Alman medyasında, gazetelerden çok televizyonda, Müslümanlar hakkında özellikle sorun odaklı haber yapma yönünde güçlü bir eğilim var." şeklinde konuştu.

Müslüman bir kişi saldırı düzenlediğinde çok sayıda haber yapıldığına dikkati çeken Rohe, "Müslümanlara ve Müslüman kurumlara yönelik saldırılara ilişkin çok az haber var. Müslümanlar fail olmaktan çok mağdur olmasına rağmen, Müslümanlar mağdur yerine daha fazla fail olarak gösteriliyor." ifadelerini kullandı.

Müslüman Düşmanlığı Bağımsız Uzman Grubunun haziranda sunduğu raporda, araştırmada, Müslüman düşmanlığının, toplumda marjinal bir durum değil, Alman halkının büyük bir bölümünde yaygın olduğu ve yıllardan beri yüksek seviyede kaldığının görüldüğü belirtilmişti.

Raporda, Müslümanların yoğun şekilde sosyal ayrımcılığa maruz kaldığı aktarılarak, bunların eğitim, istihdam ve konut piyasası ile medya ve siyaset alanlarında da yaşandığı vurgulanmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail Başbakanı Netanyahu: Geçici ateşkes sağlansa dahi Hamas'la savaşa devam edeceğiz

2023-11-21 23:37 - Dünya

Kars'ta kar, Ardahan'da soğuk hava etkili oluyor

2023-11-18 11:27 - Gündem

Eski İsrail Adalet Bakanı Şaked: Gazze'deki 2 milyon Filistinli orayı terk etmeli

2023-11-22 15:23 - Dünya

İngiltere Başbakanı Sunak: Masum sivillerin çektiği acılar sona ermeli

2023-11-20 14:48 - Dünya

Fenerbahçe Başkanı Koç ve Galatasaray Başkanı Özbek, PFDK'ye sevk edildi

2023-11-21 19:33 - Spor

Tekirdağ'ın su ihtiyacını karşılayan barajda doluluk oranı yüzde 8'e düştü

2023-11-17 14:07 - Gündem

Bakan Göktaş: Kısa bir süre içerisinde yeni engelli atamaları yapılacak

2023-11-22 14:02 - Gündem

İstanbul'da elektrikli skuter işletmeciliği için 27 Kasım'da başvurular başlıyor

2023-11-22 15:13 - Ekonomi

Giresun'un doğusu ile Trabzon çevreleri için kuvvetli yağış uyarısı

2023-11-21 13:43 - Gündem

Hollanda'da genel seçimleri İslam düşmanı Wilders'ın partisi açık farkla önde tamamladı

2023-11-23 10:13 - Dünya

İlgili Haberler

Vatikan'da gözler yeni papa adaylarına çevrildi

16:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Uzmanlar, Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmaların sınırlı olacağını öngörüyor

15:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çocuklar ve gençlerde yaygınlaşan dijital bağımlılık ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

12:34 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Nükleer silah tehditleri ve tartışmaları, atom bombasının yapım sürecini gündeme getirdi

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hindistan ordusu Pakistan'ı hedef aldı -İşte, bütün gelişmeler-

09:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Taksicilerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu hale gelecek

15:32 - Ekonomi

Trump, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145'ten yüzde 80'e indirmeyi önerdi

15:27 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Avrupa'da ek savunma harcamalarına ihtiyacımız var

15:22 - Dünya

Adana'da cep telefonu bataryasının patlaması güvenlik kamerasında

15:17 - Gündem

BM: Afrika'daki 36 milyondan fazla kişi temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor

15:12 - Dünya