Makine ihracatı 10 ayda 23,4 milyar dolara yükseldi

Türkiye'nin makine ihracatı yılın 10 ayında 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 23,4 milyar dolara yükseldi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul
Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, makine imalat sanayisinin ihracatı, bu yılın ocak-ekim döneminde serbest bölgeler dahil edildiğinde 23,4 milyar dolara ulaştı.
Miktar bazında ihracatı yüzde 6,6 düşen sektör, kilogram başına ihracat ortalamasındaki yüzde 18'lik yükselişin etkisiyle gelirlerini yüzde 9,9 artırdı.
Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Kovid-19 sonrasındaki hızlı büyümenin ardından, küresel enflasyonla mücadelede 1,5 yıldır kademeli olarak devreye alınan sıkı para politikalarının etkilerini daha fazla hissetmeye başladıklarını bildirdi.
Üçüncü çeyrekte başlayan ekonomik yavaşlamanın tüm dünyaya hakim olduğunu kaydeden Karavelioğlu, bu koşulların üzerine gelişmiş ülkelerdeki yeni faiz artışları ve Orta Doğu'daki savaş koşullarının da eklendiğini, ekimde hızlanan bu gelişmelerin sonuçlarının son çeyrek verileri geldiğinde daha net görülebileceğini anlattı.
Küresel faiz artışları ve durgunluğa rağmen 10 ayda ihracatı yüzde 10 düzeyinde artırmayı başarabildiklerini kaydeden Karavelioğlu, "Bizim kamuoyuna, her zaman ve her koşulda, küresel makine ihracatı düşerken de artarken de dünya ortalamasının üzerinde kalma sözümüz vardı. Cumhuriyetimizin 100. yılında da sözümüzü tutmanın gururu içindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Avrupalılar yeşil dönüşümde başarılı örnekler arasında bizi de sayıyor"

Kutlu Karavelioğlu, Türkiye'nin en büyük ihraç pazarı olan Avrupa Birliği'nin küresel jeopolitik gelişmelerden en fazla etkilenen ülkeler topluluğu olduğuna işaret etti.
ABD ve Çin kutuplaşması arasına sıkışan AB'nin çareyi, sanayi ve iktisadi egemenliğini sürdürecek çözüm önerilerinde aradığını kaydeden Karavelioğlu, şu bilgileri verdi:
"Başta Afrika ülkeleri olmak üzere gelişen ekonomilerle yatırımları, işbirliklerini ve ticareti artırmayı hedefleyen AB, bu konuda işletmelerin AB Yeşil Mutabakat'a uyumunu şart koşuyor. Yeşil Mutabakat için oluşturulmuş bu fonlardan biz de iyi bir pay almayı umuyoruz. Çünkü görüştüğümüz pek çok Avrupalı yetkili bölgede en iyi hazırlık yapan başarılı örnekler arasında Türkiye'nin makinecilerini de sayıyor. Resesyon beklentileri ve ekonomik daralma beklentileri şu sıralar iyice artan bölgede bize duyulan itimat, 2024 ortasında başlaması muhtemel bir ticari hareketlilik için umutlanmamızı sağlıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Akdeniz'in 10 aylık ihracatı 2 milyar 180 milyon 312 bin 152 dolar oldu

2023-11-13 15:38 - Ekonomi

Makine ihracatı 10 ayda 23,4 milyar dolara yükseldi

2023-11-17 12:58 - Ekonomi

Zaporojye Nükleer Santrali: Avrupa'nın merkezinde yeni bir Çernobil'e doğru!.. -Okay Deprem, Moskova'dan yazdı-

2023-11-12 20:56 - En Son Yazılar

Afgan ve Filistinli kadınları sahneye davet eden iklim aktivisti Thunberg'in sözü kesildi

2023-11-12 23:57 - Dünya

ABD: Biden, Şi ile görüşmesinde ABD-Çin askeri ilişkilerinin sürmesi için baskı yapacak

2023-11-13 10:43 - Dünya

Mehmetçiğin Kosova'da eğitime destekleri sürüyor

2023-11-14 20:07 - Dünya

Cengiz Ünder ve Hakan Çalhanoğlu, A Milli Futbol Takımı aday kadrosundan çıkarıldı

2023-11-16 15:52 - Spor

A Milli Futbol Takımı hazırlık maçında yarın Almanya ile karşılaşacak

2023-11-17 08:42 - Spor

AB, enerji ithalatına metan emisyon sınırı getirecek

2023-11-15 13:13 - Ekonomi

Ahlat'taki Ahıska Türkleri huzur içinde hayat sürüyor

2023-11-13 18:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi

Türkiye'nin kiraz ihracatı 235 milyon dolara ulaştı

14:58 - Ekonomi

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar lira harcandı

14:52 - Ekonomi

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi

IEA: Küresel petrol arzı temmuzda günlük 2,4 milyon varil arttı

14:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi

Türkiye'nin kiraz ihracatı 235 milyon dolara ulaştı

14:58 - Ekonomi

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar lira harcandı

14:52 - Ekonomi

İletişim Başkanı Duran: Vatandaşla iletişimi tek bir mecra ile sınırlı tutmamız düşünülemez

14:47 - Gündem

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi