?>

Ahlat'taki Ahıska Türkleri huzur içinde hayat sürüyor

Ahıska Türklerinden Ruhigül Şahin, "Her vakit derdim ki çocuklarımızı bir vatana kavuşturalım Allah dualarımı kabul etti. Allah razı olsun. Biz 'babamız' diyoruz (Cumhurbaşkanı Erdoğan) ona. Bize sahip çıktı, buralara getirdi" dedi

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Bitlis

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, 7 yıl önce Türkiye'ye getirilerek Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkü aileler, burada huzur içinde yaşam sürüyor.

Sovyetler Birliği tarafından 14 Kasım 1944'te Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden sürgün edilen Ahıska Türkleri, yıllarca devam eden sürgünün ardından Türkiye'ye gelmenin mutluluğunu yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 7 yıl önce Ukrayna'dan getirilerek yerleştirildikleri Ahlat'ta yeni bir hayata başlayan Ahıska Türklerinden 67 yaşındaki Ruhigül Şahin, sürgünü görmediklerini fakat anne, baba ve dedesinin her zaman sürgün yıllarını gözyaşlarıyla anlattığını söyledi.

Sürgün yıllarında Ahıska Türklerinin çok acı çektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Dedem 'ben ölürsem beni Ahıska topraklarına götürün' derdi. Ama yapamadık. Dedem her söylediğinde gözünden yaşlar akardı. 2. Dünya Savaşı başlamış, çocuk ve kadınlar hariç herkesi savaşa götürmüşler. Günün birinde gelmişler 2 saat mühlet vermişler.

Ellerine hiçbir şey alamamışlar. Hayvan taşıdıkları vagonlara yüklemişler. Kırgızistan'ın çöllerine dökmüşler. Ne ev var, ne de başka bir şey. Pirinç tanelerini toplayıp yemişler. Çoğu açlıktan ölmüş.

Rahmetli annem 15 çocuk içinde en büyüğüymüş ama bu sürgün yıllarında sadece 2 kardeşi kalmış, hepsi ölmüş. Biz de Özbekistan'da doğup, büyüdük. Oradan sürgün olup, Ukrayna'ya gittik. Oradan da nasip kısmet oldu vatanımıza geldik.

Kötü yaşamadık ama her vakit derdim ki çocuklarımızı bir vatana kavuşturalım Allah dualarımı kabul etti. Allah razı olsun. Biz 'babamız' diyoruz (Cumhurbaşkanı Erdoğan) ona. Bize sahip çıktı, buralara getirdi. Çok rahattayız. Şu an çok şükür her şeyimiz var."

"Filistin’de yaşanan saldırılara çok üzülüyoruz"

Şahin, Filistin'de yaşanan saldırılara çok üzüldüklerini ifade ederek, "Orada yaşananlardan utanıyoruz. İstiyoruz ki Allah nasıl bize yardım ettiyse onlara da etsin. Çocuklar ölmesin. Her vakit namazımda onlar için dua ediyorum. Dünya sessiz kalmasın. Biz de elimizden geleni yapalım. İsrail ürünlerini almayalım." dedi.

64 yaşındaki İznullah Cafer ise Ahıska Türklerinin geçmişte çok zulüm gördüğünü bildirerek, "Kışta, soğukta çok zor şeyler yaşamışlar. Ahıskalıların çektiği zulmü Allah kimseye göstermesin. Şimdi çok şükür 7 yıldır geldik, öz vatanımızdayız. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun, bize sahip çıktı. Şu an Filistin'de yaşananları duyuyoruz. Onlar da çok perişan durumda. Buna da çok üzülüyoruz. Allah yardımcıları olsun." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, dijital ruble ödemesini dinamik bir QR kodu ile test edecek

2023-11-10 16:10 - Özel Haber

İYİ Partiden istifa eden Eskişehir Milletvekili Hatipoğlu, AK Parti'ye katıldı

2023-11-07 18:12 - Siyaset

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Gazze için "kuralsız" saldırı iması

2023-11-06 19:28 - Dünya

Üniversitenin atık yağları biyodizele dönüştürülüyor

2023-11-08 14:27 - Ekonomi

Fransa'da oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde senatodan geçti

2023-11-08 00:27 - Dünya

Gazze'deki hükümetten "çok geç olmadan bölgeyi kurtarın" çağrısı

2023-11-09 19:57 - Dünya

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği çalışanları, Gazze'de ölen meslektaşlarını andı

2023-11-13 14:17 - Dünya

Suriye ordusunun İdlib'e saldırısında 1 sivil öldü, 5 sivil yaralandı

2023-11-07 22:22 - Dünya

İsrail Ordu Sözcüsü, 7 Ekim'den bu yana 351 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı

2023-11-08 22:57 - Dünya

DSÖ: 2022'de 7,5 milyon kişiye tüberküloz tanısı konuldu

2023-11-07 20:38 - Dünya

İlgili Haberler

Halepli resim öğretmeni Gaşim, hayatını yaralı ve sahipsiz engelli hayvanların tedavisine adadı

13:47 - Çevre-Hayat

Van'da Yeşilay ekipleri, bağımlılık konusunda bilinçli nesiller için çaba gösteriyor

13:28 - Çevre-Hayat

Kuşcenneti Milli Parkı baharda gelen kuşlarla renklendi

12:52 - Çevre-Hayat

KKTC'de vefat eden İngiliz turistin bağışlanan karaciğeri Antalya'da hayat kurtardı

12:42 - Çevre-Hayat

Ihlara Vadisi'nin cazibesi karşılama merkeziyle daha da artacak

12:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Göl manzaralı işletme devlet desteğiyle modern hale getirildi

13:48 - Ekonomi


, Abu Dabi'deki THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nin resmi sponsoru oldu

13:42 - Ekonomi

Kars'ın mera ve yaylalarından Türkiye'nin dört bir yanına kurbanlık gönderiliyor

13:38 - Ekonomi

Barcelona, LaLiga'da şampiyonluğa bir adım uzaklıkta

13:32 - Spor

İstanbul'da bir yaya takla atan otomobilden kaldırıma çıkarak kurtuldu

13:27 - Gündem