Aile hekimlerinden Kovid-19'la mücadeleye destek

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, aile sağlığı merkezlerinde Kovid-19'la mücadele kapsamında çeşitli önlemler aldı.

Sağlık - 6 yıl önce

İSTANBUL(AA) - İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, dernek adına yaptığı yazılı açıklamada, çok ciddi bir pandeminin Türkiye ayağının söz konusu olduğuna işaret ederek, devlete, halka ve sağlık çalışanlarına düşen görev ve sorumlulukların en titiz şekilde yerine getirilmesinin, salgından en az zararla çıkmak için zorunluluk olduğunu belirtti.
"Sosyal temastan kaçınma" ve "hijyen kuralları"na dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, şöyle devam etti:
"Ev ziyaretlerinden topluca yapılan eğlencelere kadar tüm etkinlikleri, komşu ziyaretlerinden kültürel etkinliklere kadar tüm temas gerektiren uygulamalardan uzak durmak, çok zorda kalmadıkça evden çıkmamak, evlerimizi havalandırmak, hastane ya da diğer sağlık kuruluşlarına diğer zamanlardan farklı olarak çok mecbur kalmadıkça gitmemek bu savaşta sizlerin bizlere yapabileceği en büyük yardım olacaktır. Önümüzde çok sıkıntılı geçebilecek birkaç ayın olduğunu düşünmekteyiz. Umarız beklentilerimizde yanılır ve süreci kısa sürede çok yıpranmadan atlatırız. Ancak eldeki diğer ülkelerin yaşanmış örnekleri maalesef bizdeki sürecin de benzer olacağını göstermektedir."
Demir, aile sağlığı merkezlerine veya hastanelere başvurmak zorunda kalınması halinde yetkili personelin söylediklerinin sorgusuz sualsiz uygulanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Aile hekimleri olarak şimdilik aile sağlığı merkezlerimizde aldığımız bazı önlemlerle başlattığımız mücadele, teması azaltmak ve daha az müracaatı sağlamak adına aldığımız önlemler, yalnızca bu salgının daha fazla yayılmasını önlemeye yönelik olmayıp, kendimizi de bu savaşın başında bir Kovid-19 hastası olarak cepheden uzaklaştırmamak içindir. Aile sağlığı merkezlerimizde başlatılan triaj uygulaması da teması azaltarak salgını yavaşlatmaya yarayacak önlemlerin başında gelmektedir. Bakanlığımızın da bu uygulamayı destekleyeceğinden şüphemiz yoktur. Aile sağlığı merkezlerimizdeki çalışanların kişisel korunmalarını sağlayacak ekipmanın da bir an önce ve yeterince tedarik edilmesi, Bakanlığımızın görevleri arasındadır. Sağlık sistemimizde aslen koruyucu hekimlik yapmakla yükümlü olan biz aile hekimleri, bu salgına karşı da öncelikle koruyucu hekimlikle, gerektiğinde de tüm sağlık çalışanlarımızla en ön cephede savaşmaya hazırız."
Haftanın Öne Çıkanları

Aile ve Çalışma Bakanlığından kadın konukevlerine yönelik 'koronavirüs' tedbirleri

2020-03-18 14:37 - Gündem

İngiliz ekonomisi ocak ayında 'sıfırladı'

2020-03-11 17:47 - Dünya

Çin'de Kovid-19 aşısının klinik deneylerinin yapılmasına onay verildi

2020-03-17 18:12 - Dünya

Fenerbahçe, İttifak Holding Konyaspor'a konuk olacak

2020-03-13 13:34 - Spor

Aile hekimlerinden Kovid-19'la mücadeleye destek

2020-03-18 16:34 - Sağlık

Galatasaray iç sahada iyi, Beşiktaş deplasmanda sıkıntılı

2020-03-13 14:47 - Spor

Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19'la mücadelede her ülke kendi kararını vermeli

2020-03-16 22:16 - Genel

Ticaret Bakanı Pekcan: 81 ilde maske ve gıdalarla ilgili denetimlere başladık

2020-03-12 16:47 - Ekonomi

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı 7 gün uzatıldı

2020-03-17 19:52 - Dünya

İnkara sığınan FETÖ imamı örgütün 'yüksek heyetinde' yer almış

2020-03-13 15:27 - Gündem

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya