?>

Adalet Bakanı Gül: Bir kadına yöneltilen şiddet, esasen toplumun bütününe yöneltilmiş bir şiddettir

Adalet Bakanı Gül, "Bir kadına yöneltilen şiddet, esasen toplumun bütününe yöneltilmiş bir şiddettir, bir tehdittir; dolayısıyla şiddeti toplumun ortak meselesi olarak değerlendirmemiz daha sağlıklı bir sonuç otaya çıkarmaktadır." dedi.

Siyaset - 4 yıl önce

TBMM

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, komisyonda, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" başlıklı sunumunda, kadına karşı şiddetin; ırk, din, dil, coğrafi sınır, eğitim durumu, ekonomik gelişmişlik fark etmeksizin tüm dünyada görülen bir sorun olduğunu belirtti.

Anayasanın da işaret ettiği gibi başta yaşam hakkının korunması olmak üzere kişinin maddi ve manevi varlığının korunmasının temel bir hak olduğuna dikkati çeken Gül, "Bu yönüyle kadına yönelik şiddetle mücadele bizim için aynı zamanda bir insan hakkı mücadelesidir. Bu doğrultuda şiddetle mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de yarın da sıfır tolerans ilkesiyle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Şiddete hiçbir tahammülümüzün olmadığını ve şiddetle mücadelemizin kesintisiz devam edeceğini dile getirmek isterim. Bu konu bizim için bir istatistik mesele değildir. Bir kadın bile şiddete maruz kalsa, şiddet mağduru olsa niçin o kadın şiddete maruz kalmıştır, 'Bir kadına bile şiddeti önleyemedik.' meselesiyle olaya baktığımızı, bakacağımızı ifade etmek isterim." diye konuştu.

Kadına karşı şiddetle mücadelede, şiddeti doğuran sebeplerin ortadan kaldırılmasının öncelikli mesele olması gerektiğini vurgulayan Gül, "Şiddet, esasen neden değil, sonuçtur. Şiddetle, o şiddet doğmadan mücadele politikaların yürütülmesi ve şiddeti önleyici mekanizmaların öncelenmesi sayesinde daha başarılı neticeler alınacağı muhakkaktır." dedi.

Kişiyi şiddete iten sebeplerin eğitimsizlik, psikolojik sorunlar, ayrılık sürecindeki gerginlik, bağımlılık yapan maddeler gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını dile getiren Gül, şiddet eylemlerinin önüne geçebilmenin en etkili yolunun, önleyici faaliyetler olduğunu bildirdi.

Gül, bütün çabalara karşın eğer şiddet vuku bulmuşsa yargının gereken cevabı hızlı ve adil biçimde verdiğini belirterek "Eylemin niteliğine göre bu cevap, şiddet uygulayanın bazı yükümlülüklere tabi olması, etkili koruma tedbirlerine hükmedilmesi ve şiddet uygulayanın cezalandırılması şeklinde görülmelidir. Buna ek olarak onarıcı adalet kapsamında şiddet mağdurlarının yaralarının sarılması, yargısal süreçte ve toplumsal yaşamda yalnız kalmamalarının sağlanmasına yönelik politikalar da geliştirdik. Kadına şiddet suçu işleyen faillerin ıslahına ilişkin politika ve uygulamaları geliştirdik ve uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Şiddet olgusu sadece mağdurlar üzerinde bıraktığı etkiyle ölçülemez"

Şiddeti önlemenin tek başına yargının işi olmadığını belirten Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şiddet olgusu sadece mağdurlar üzerinde bıraktığı etkiyle de ölçülemez. Şiddet, toplumsal dokuyu etkilemekte, toplumsal güveni de zedelemektedir. Bir kadına yöneltilen şiddet, esasen toplumun bütününe yöneltilmiş bir şiddettir, bir tehdittir, bir tehlikedir; dolayısıyla şiddeti sadece o kadın bağlamında, bir vaka bağlamında ele almamak lazım, toplumun ortak meselesi olarak değerlendirmemiz daha sağlıklı bir sonuç otaya çıkarmaktadır. Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için ne gerekiyorsa; kanunsa kanun, gerekirse anayasayı değiştirmek gerekiyorsa, bir kadının daha şiddete uğramaması için o konuda da her türlü çabayı göstereceğiz, gösterdik, bundan sonra da aynı yaklaşımı sürdüreceğiz. Yeter ki kadına yönelik şiddeti önleyici, engelleyici bir netice alalım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mercan Dağları'nın 'mavi boncukları' doğa ve fotoğraf tutkunlarını hayran bırakıyor

2021-06-08 16:37 - Çevre-Hayat

Prof. Dr. Sarı: Marmara Denizi için müsilaj erken uyarı sistemi kurmamız lazım

2021-06-04 18:41 - Gündem

Denizkurdu 2021 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü faaliyetleri yapılıyor

2021-06-04 19:31 - Gündem

YPG/PKK'ya muhalif Süryani aktivist Haseke'de kaçırıldı

2021-06-04 14:06 - Dünya

Koronavirüs sürecinde bisiklet kullanımı yaygınlaştı

2021-06-03 16:27 - Gündem

WWF'ye göre Akdeniz'deki deniz suyu dünya ortalamasından yüzde 20 daha hızlı ısınıyor

2021-06-08 20:02 - Dünya

Almanya'da hükümetin ulaşım ve iklim politikaları bisiklet konvoylarıyla protesto edildi

2021-06-07 01:46 - Dünya

Sigorta sektörü dev projeleri heyecanla bekliyor

2021-06-06 14:21 - Ekonomi

Netanyahu, Lapid-Bennet koalisyonunun kurulmasını önlemek için müttefiklerini toplantıya çağırdı

2021-06-03 15:51 - Dünya

AB, kendi çevre hedefleri ile çelişen doğal gaz projesine destek hazırlığında

2021-06-04 16:02 - Dünya

İlgili Haberler

Mozambik-Türkiye Savunma Sanayii İşbirliği Forumu Maputo'da başladı

19:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü

17:27 - Siyaset

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, Kazakistan'da temaslarda bulundu

16:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye süreciyle ülkemizi yarım asırlık prangadan kurtaracağız

13:52 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: Hızlı tren fabrikamızı Eylül 2026'da tamamlamayı hedefliyoruz

12:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ardahan'da yılkı atları yiyecek için kent merkezine indi

20:38 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde teknenin alabora olması sonucu 64 kişi kayboldu

20:22 - Dünya

Almanya, Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemleri sağlayacak

20:18 - Dünya

ABD'deki Türkevi, Gazze ve Sudan'daki ihtiyaç sahipleri için düzenlenen kermese ev sahipli

20:13 - Dünya

İsrail ordusunun, ateşkese rağmen Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli öldü

19:53 - Dünya