ABD federal yargıcı CIA'den Kaşıkçı cinayeti raporunu neden yayımlamadığını açıklamasını istedi

ABD’de federal yargıç, ABD’deki istihbarat teşkilatlarının, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili raporu kamudan niye gizlediğini açıklamasını istedi.

Dünya - 5 yıl önce

New York
New York güney bölge yargıcı, "Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI)" adlı hukuk merkezince Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) çerçevesinde, Kaşıkçı cinayeti hakkında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI) aleyhine açılan davada, raporun açıklanması yönünde karar verdi.
Yargıç, her iki kuruma da 2 hafta içinde FOIA kapsamında Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yazılı raporu neden alıkoyduklarını açıklamalarını emretti.
Açık Toplum Adalet Girişiminden mahkeme kararına yönelik yapılan açıklamada, "(Cinayet) kasetini ve CIA raporunu alıkoyduğunu kabul etme ve bu kayıtları neden halktan sakladığını açıklama yükü, şimdi Trump yönetiminde." ifadesi kullanıldı.
- Ulusal İstihbarat Direktörlüğüne dava açılmıştı
Açık Toplum Adalet Girişimi, FOIA yasası uyarınca Kaşıkçı cinayetinden kimlerin sorumlu olduğu yönündeki raporu, kamuoyuna açıklaması için 2019'da CIA’ye, ağustosta da tüm ABD istihbaratını değerlendirerek Beyaz Saray’a rapor eden ODNI’ye dava açmıştı.
Kaşıkçı cinayeti soruşturması sırasında, CIA Direktörü Gina Haspel, Türkiye'ye gelerek cinayetle ilgili bilgiler almış, konuyla ilgili 5 Aralık 2018'de Kongre üyelerine kapalı bir brifing vermişti.
Ancak Batı basınında çıkan ve CIA'nın ulaştığı bulguların, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın suikasttan bilgisi olduğunu gösterdiği yönündeki haberlere rağmen kurum, bu konudaki değerlendirmeleri içeren raporunu kamuoyuna açıklamamıştı.
ABD’de, FOIA yasası doğrultusunda yapılan taleplere resmi kurumların cevap verme zorunluluğu bulunuyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yılmaz Vural'ın sağlık durumu iyiye gidiyor

2020-12-07 18:01 - Spor

EPDK'den elektrik dağıtım şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerine ilişkin açıklama

2020-12-09 20:31 - Gündem

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, ırkçı söyleme tepki gösterdi

2020-12-09 22:06 - Spor

BBP Genel Başkanı Destici'den Medipol Başakşehir'e destek

2020-12-09 16:26 - Siyaset

'e-Duruşma' 30 ilde 260 mahkemede uygulamaya geçti

2020-12-07 23:31 - Gündem

TSPB, Türkiye sermaye piyasalarının yabancı yatırımcılara anlatılması konusunda aktif rol alacak

2020-12-04 17:36 - Ekonomi

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan'ın Zafer Günü'nü kutladı

2020-12-10 17:06 - Siyaset

En çok gayrimenkul yatırımından memnunuz

2020-12-07 16:15 - Genel

AYM, Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini Anayasaya uygun buldu

2020-12-04 18:06 - Gündem

İstanbul Başakşehir Yardımcı Antrenörü Webo'nun PSG maçındaki kırmızı kartı donduruldu

2020-12-09 18:46 - Spor

İlgili Haberler

İsrail Lübnan'ın güneyine hava saldırılarına devam ediyor

11:27 - Dünya

İran Meclis Başkanı Kalibaf savaşın küresel petrol piyasasına etkisine vurgu yaptı

11:02 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanı Vang'dan Orta Doğu'da çatışmalara son verilmesi ve ateşkes çağrısı

08:37 - Dünya

Norveç'in başkenti Oslo'da ABD Büyükelçiliğinde patlama sesi duyuldu

06:17 - Dünya

İran'ın füzeli misillemeleri nedeniyle İsrail'in kuzeyinde sirenler çaldı

05:18 - Dünya

Günün Manşetleri

İTO Başkanı Avdagiç sanayinin milli gelirdeki payının artması gerektiğini belirtti

11:32 - Ekonomi

İsrail Lübnan'ın güneyine hava saldırılarına devam ediyor

11:27 - Dünya

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 2,5 trilyon lirayı aştı

11:22 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Orta Doğu gerilimi ayrışmaya sebep oldu

11:18 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Güler ile Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Genel Kurulunu bilgilendirecek

11:12 - Siyaset