?>

9 milyar insanı besleme potansiyeline sahip Afrika'da 278 milyon kişi aç

Afrika kıtası, 2050'ye kadar 9 milyar kişiyi besleyecek potansiyele sahip olsa da iklim değişikliği, tarım sektöründeki yatırım azlığı, terör ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi unsurlar nedeniyle 278 milyon Afrikalının karnını doyuramıyor.

Dünya - 3 yıl önce

Dakar

Geçen hafta Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen Feed Africa Summit (Afrika'yı Besle Zirvesi) kıtanın zengin kaynakları ve iş gücüne rağmen gıda konusunda dışa bağımlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) tarafından organize edilen zirvede, kıtanın kalkınma ortakları Afrika'da gıda egemenliğinin sağlanabilmesi için gelecek 5 yıl için toplam 30 milyar dolar finansman sözü vermişti.

Bu kaynakla Afrika'daki tarım projelerinin desteklenmesi ve gıda ithalatının azaltılması hedeflense de rakamlar kıtanın gıda ithalatının her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor.

AfDB verilerine göre, Afrika 2015'te 35 milyar dolarlık gıda ithalatı yaparken bu rakam 7 yıl içinde 2 katına çıkarak 70 milyar dolara ulaştı.

Tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve gıdaya olan talebin artmasıyla 2025'te gıda ithalatının 110 milyar doları aşması bekleniyor.

Afrika en çok tahıl, sıvıyağ, şeker, et ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinde dışa bağımlıyken kakao, kahve, çay ve baharat gibi ürünleri ihraç ediyor.

Oysa uzmanlar, Afrika'nın, dışarıdan satın aldığı temel gıda maddelerinin neredeyse tamamını üretebileceğini ve bu tarımsal üretimin önemli bir istihdam oluşturabileceğine işaret ediyor.

Afrika'nın gıda talebini kendi kendine karşılaması için tarım sektörüne yatırım önem arz ederken, ithal ürünlerin yerel alternatifleriyle de ithalat rakamlarının düşebileceği belirtiliyor.

Örneğin 2021'de 55 milyon ton tahıl ithalatı yapan Afrika, bunun yerine fonio, amarant, teff gibi yerel hububat ürünleri kullanabilir.

Afrika 9 milyar insanı doyurabilir

AfDB'nin 2022 rakamlarına göre dünyada açlık çeken 828 milyon kişinin 278 milyonu Afrika'da yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Afrika'da açlık çekenlerin sayısının 2030'da 310 milyona ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

Afrika, dünyada el değmemiş tarım arazilerinin yüzde 65'ine ev sahipliği yapıyor. Kıta 2050'ye kadar 9 milyar insanı beslemeye yetecek ekilebilir araziye sahip olmasına karşın 100 milyon tondan fazla gıda ithal ediyor.

2022 Afrika Tarım Durum Raporu ise iklim değişikliğinin etkileri ve küresel krizlere dayanıklılık için Afrika'daki tarım sektörünün her yıl 257 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

Sömürge döneminden kalma "tek ürün" alışkanlığı

Afrika'da ekilebilir araziler ve verimli topraklara karşın yaşanan gıda sorununun temel nedenlerinden birisini, sömürge döneminden kalma alışkanlıkla devamlı aynı ve tek ürün üzerinden tarım yapılması oluşturuyor.

Sömürgeci devletlerin, bağımsızlık öncesi Afrikalı çiftçilere kendi ihtiyaçları doğrultusunda tek ürün dayatması ve bu alışkanlığın bugün hala sürdürülüyor olması kıtanın tarım alanında kalkınmasının önüne geçiyor.

Bunun yanı sıra hızla artan nüfus, alt yapı ve tarım alanında yatırım eksikliği de Afrika'daki gıda sorununu derinleştiriyor.

Terör Afrika'da gıda güvensizliğini artırıyor

Kıtada 30'dan fazla silahlı terörist grubun varlığı da tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor.

Özellikle Sahel bölgesi ve Çad Gölü havzasında milyonlarca kişinin terör ve güvenlik riski nedeniyle açlık ve gıda güvensizliği yaşadığı biliniyor.

BM rakamları, dünyanın en uzun süreli ve karmaşık çatışma bölgelerinden Çad Gölü havzasında yer alan Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya'da 5,6 milyon kişinin ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

BM, Sahel'de terör örgütleri nedeniyle artan gıda güvensizliği konusunda önlem alınmazsa 18 milyon kişinin açlık riski altında olduğu konusunda uyarıyor.

İklim değişikliği

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini barındıran Afrika, küresel ısınmaya neden olan sera gazı emisyonlarının sadece yüzde 3'ünden sorumlu olsa da iklim değişikliğinin etkilerine en sert şekilde maruz kalıyor.

Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar 2021'de iklim değişikliğine neden olan faktörlerde hiç pay sahibi olmasa da "sadece iklim değişikliğinin yol açtığı kıtlıkla mücadele eden ilk ülke" olmuştu.

Son 40 yılın en ağır kuraklığının yaşayan ülkede kuraklığın her geçen yıl artması, 1 milyon 140 bin kişiyi hiç gıda bulamaz hale getirmişti.

Dünya Bankası verileri, Afrika'yı "iklim değişikliğinden en çok etkilenen kıta" olarak nitelerken, kuraklık, düzensiz yağışlar ve aşırı sıcakların tarım sektörünü derinden etkilemesi nedeniyle 86 milyon kişinin göç etmek zorunda kalacağını göstermişti.

Kovid-19 ve Rusya Ukrayna savaşı

Öte yandan Kovid-19 salgınının neden olduğu gıda krizi de Afrika'da 200 milyondan fazla kişiyi etkiledi.

Salgının ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı da Afrika ülkelerindeki tarım faaliyetlerini sekteye uğratarak buğday fiyatlarında yüzde 45 artışa yol açtı.

Buğday ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya ve Ukrayna'dan karşılayan Afrika kıtasında savaş nedeniyle 30 milyon ton gıda açığı oluştu.

Afrika ülkeleri ihtiyaç duydukları gübrenin büyük bir kısmını da Rusya ve Ukrayna'dan ithal ederken savaş nedeniyle gübre fiyatları 3 katına çıktı, piyasada 2 milyon tonluk gübre açığı baş gösterdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk zırhlıları uluslararası konferansa konuk oldu

2023-01-24 17:25 - Ekonomi

Türkiye, Sırbistan'daki selzedelere yardım eli uzattı

2023-01-26 11:46 - Dünya

Galatasaray’ın Giresunspor maçı kamp kadrosu açıklandı

2023-01-27 16:24 - Spor

ABD Ukrayna’ya Abrams tankı verecek

2023-01-25 00:03 - Dünya

Bangladeş, Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'in yırtılmasını kınadı

2023-01-26 15:12 - Gündem

Kangal köpekleri bakıcılarıyla karda oyun oynadı

2023-01-30 12:57 - Magazin

Basketbol: Haftanın programı

2023-01-27 10:57 - Spor

Edirne'de badem ağaçları tomurcuk verdi

2023-01-24 14:58 - Çevre-Hayat

BM: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki çatışmalarda son 6 haftada 200'den fazla sivil öldü

2023-01-24 23:10 - Dünya

Sakarya'nın yüksek kesimlerine kar yağdı

2023-01-29 16:04 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İran ile Rusya, Avrupa'nın Tahran'a BM yaptırımlarını geri getirme hakkı olmadığı görüşünde

03:48 - Dünya

Jeffrey Epstein'in suç ortağı Maxwell, eski sevgilisinin bir müşteri listesinin bulunmadığını savundu

01:50 - Dünya

Gazze Şeridi'nde 2 aylık Rasil bebek yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

03:18 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve kıtlığa sebep olan ablukası Kudüs'te protesto edild

01:52 - Dünya

İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde Gazze'deki kıtlık protesto edildi

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Tahran ‘İslam Coğrafyasının Nobel’i ‘Mustafa Prize’ için gün sayıyor

08:06 - Özel Haber

Rusya: Türk Hava Yolları, Rusların bagajlarını geciktirmeyi durdurdu

07:06 - Özel Haber

Diyanet İşleri başkanına -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

Sultanbeyli'de servis minibüsü ile otomobilin çarpıştığı kazada 10 kişi yaralandı

04:38 - Asayiş

İran ile Rusya, Avrupa'nın Tahran'a BM yaptırımlarını geri getirme hakkı olmadığı görüşünde

03:48 - Dünya