?>

4. Yargı Paketi yasalaştı

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Siyaset - 4 yıl önce

TBMM

Kanuna göre, kadına karşı şiddet eylemleriyle daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla eşe karşı işlenen "kasten öldürme", "kasten yaralama", "eziyet" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarında kabul edilen cezayı artırıcı nedenler, boşanılan eşi de kapsayacak.

Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getirilecek.

Yargılamada yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi ve makul sürede yargılanma hakkı ile hak arama hürriyetinin daha etkin korunması için idari yargı mercilerince verilen nihai kararlar, gerekçesiyle birlikte en geç 30 gün içinde yazılacak.

İfadesi alınmak amacıyla düzenlenen yakalama emri üzerine mesai saatleri dışında yakalanan ve belirlenen tarihte yargı merci önünde hazır bulunmayı taahhüt eden kişi, cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda serbest bırakılabilecek.

Konutu terk etmeme yükümlülüğü altında geçen her 2 gün, cezanın mahsubunda 1 gün olarak dikkate alınacak.

Seri muhakeme usulünde yaptırımın belirlenmesi bakımından koşulları bulunması halinde zincirleme suça ilişkin hükümler uygulanabilecek.

Hakim adayları ile avukat stajyerlerine Anayasa Mahkemesinde staj yapma imkanı getirilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına ilişkin süre, salgının devam etmesi halinde Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine, Adalet Bakanlığınca her defasında iki ayı geçmemek üzere iki kez daha uygulanabilecek. Böylelikle salgının sürmesi durumunda Kovid-19 izin süresinin en fazla 30 Kasım 2021'e kadar uzatılabilmesi öngörülüyor.

Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının ya da banka veya kredi kartlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen suçlarda, davaya bakma yetkisi bakımından suçun işlendiği yer mahkemesine ilave olarak mağdurun yerleşim yeri mahkemeleri de yetkili olacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan'da Kovid-19 salgınında hasta sayısındaki düşüş sürüyor

2021-07-09 13:25 - Dünya

Tunus açıklarında 47 düzensiz göçmen kurtarıldı

2021-07-07 22:11 - Dünya

Tokyo Olimpiyatları seyircisiz düzenlenecek

2021-07-08 20:59 - Spor

İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı açıklandı

2021-07-06 15:12 - Sağlık

Bakan Pakdemirli: Tarımsal destek ödemeleri bugün başlıyor

2021-07-09 13:43 - Gündem

Almanya’da Delta varyantı baskın tür oldu

2021-07-08 16:16 - Dünya

Sağlık Bakanı Koca: Son 10 günde yapılan aşı sayısı 8 milyon dozu geçti

2021-07-08 15:37 - Sağlık

Ticaret Bakanlığı 75 sözleşmeli personel alacak

2021-07-06 12:41 - Ekonomi

BM'den Etiyopya hükümetine ülkedeki sorunların çözümü için kapsayıcı diyalog çağrısı

2021-07-03 04:31 - Dünya

İngiltere'de Müslüman milletvekilinden 'heykele gösterilen saygının Hz. Muhammed'e gösterilmediği' eleştirisi

2021-07-06 18:17 - Dünya

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü

17:53 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla Gazze'deki son durumu görüştü

14:54 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, CHP Genel Başkanı Özel'e Ferdi Zeyrek için geçmiş olsun tel

14:37 - Siyaset

Bakan Kurum, Bağcılar Millet Bahçesi'nin görüntülerini paylaştı

13:17 - Siyaset

TBMM'de 28. Dönem İkinci Devre Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek

11:08 - Siyaset

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı penaltılarla 5-3 yenen Portekiz şampiyon oldu

01:02 - Spor

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

21:43 - Asayiş

İzmir'de ev ve iş yerlerine sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:33 - Asayiş