130 yıllık konakta, tarihe yolculuk

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince restorasyonu yapılan 130 yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor.

Gündem - 9 yıl önce

DİYARBAKIR - ÖMER YASİN ERGİN
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince restorasyonu yapılan ve iki yıl önce hizmete giren 130 yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile ziyaretçilerine Diyarbakır'ı tanıma imkanı sunuyor.
Osmanlı Valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından 1887 yılında yaptırılan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince de iki yıl önce restorasyonu çalışmasından geçirilerek Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi'ne dönüştürülen konak, kentin tarihi, yaşam tarzı, mimarisi ve el sanatları gibi zenginliklerini yansıtan çok sayıda eseri barındırıyor.
Merkez Sur ilçesinde bulunan Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor. Müzeyi ziyaret edenler, kentin kültürünü, tarihini ve yaşamını bütün yönleriyle tanıma fırsatı buluyor.
Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1887 yılında Osmanlı Valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından yaptırılan tarihi konağın kentin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi.
Haftada, bin 500 kişi ziyaret ediyor
Konağın haremlik, selamlık ve müştemilat olmak üzere üç bölümden oluştuğunu belirten Alpay, geçmişte harem bölümünde ailenin yaşadığını, selamlık bölümünde daha çok erkek misafirlerin ağırlandığını, müştemilat bölümünde ise konak hizmetkarlarına ayrılan bir bölüm olduğunu dile getirdi.
Diyarbakır'ın içine kapalı bir mimarisi olduğunu ifade eden Alpay, dışarıdan bakıldığında süsleme veya farklı birşey görünmediğini, ancak içine girildiğinde bir sarayla karşılaşıldığını vurguladı.
Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi'nin Diyarbakır'ın tek kent müzesi olduğunu dile getiren Alpay, şöyle konuştu:
"Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi Türkiye'de tek restorasyon laboratuvarı olan kent müzesidir. Restorasyon laboratuvarımızda tüm tekstil, metal ve kağıt materyallerini restore edebilecek altyapıya sahibiz. Müzemize şu anda haftada yaklaşık bin 500 ziyaretçi geliyor. Yapacağımız çalışmalarla ziyaretçi sayımızı haftada en az 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz."
Diyarbakır her yönüyle anlatılıyor
Müzedeki eserlerin oluşması amacıyla yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Alpay, vatandaşların atalarından kalan, onlar için çok değerli olan materyal ve eserleri gönül rahatlığıyla müzeye hibe ettiğini bildirdi. Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzemizde içerik olarak 18 temamız var. Bu temalarla Diyarbakır'ın her yönünü anlatmaya çalışıyoruz. Diyarbakır'da inançlar ve inanışlar, Diyarbakır halkları, Diyarbakır müziği ve Diyarbakır'da edebiyat gibi temalar yer alıyor. Bu temalarımızla müzeye gelen ve kenti bilmeyen bir kişi en kısa zamanda olabildiğince en iyi şekilde şehrimizi tanıyor. Şu anda müze koleksiyonumuzda yaklaşık 500 belge, 450 eski dönemlere ait siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve bunun yanında 260 etütlük eserimiz var. Daha çok temalarımıza uygun eserler topladık. Ama bunun yanı sıra Diyarbakır hafızasını, tarihini ve kültürünü unutturmayacak eserler topladık. Şu anda elimizde Diyarbakır'ın kültürü ve tarihiyle ilgili 30 belgeselimiz de var."
Müzecilik anlayışı değişiyor
Müzeye gelen ziyaretçilerin Diyarbakır'ın kültürünü, tarihini ve yaşantısını her yönüyle görebileceğini aktaran Alpay, müzeyi tanıtmak amacıyla çeşitli projeler hayata geçirdiklerini aktardı.
Alpay, dünyada ve Türkiye'de müzecilik anlayışının değiştiğini belirterek, eski müzecilik anlayışında eserlerin vitrine konulduğunu, ziyaretçinin de gelip eseri gördükten sonra gittiğini anlattı.
Müzecilik anlamının çok genişlediğini vurgulayan Alpay, şunları kaydetti:
"Bizde interaktif, yaşayan, modern bir müze olabilmek için bazı projeler önümüze koyduk. Bunlardan biri 'bitmeyen lezzetler' projesidir. Bu projeyle özellike Diyarbakır'ın mutfağını tekrar canlandırmak istiyoruz. Diyarbakır'ın unutulmaya yüz tutmuş, artık kimsenin yapmadığı ama kentimizin çok büyük bir zenginliği olan yemekleri tekrar diriltmek istiyoruz."
Hedeflerinin yaşayan, canlı ve interaktif bir müze yaratmak olduğunu dile getiren Alpay, sadece Diyarbakır'a gelen turistlere değil, aynı zamanda Diyarbakırlılara da kenti tanıtmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç girişimci atanamayınca zeytin kırma tesisi kurdu

2017-10-13 21:17 - Gündem

Başbakan Yıldırım: 19 Mayıs Stadı'nı 50 bin kişilik olarak yeniden inşa edeceğiz

2017-10-14 01:37 - Genel

TRT yapımları yeni sezonda da ilgi uyandıracak

2017-10-14 14:32 - Genel

130 yıllık konakta, tarihe yolculuk

2017-10-14 15:07 - Gündem

Bahçeye yuvarlanan kadın yoğun bakıma alındı

2017-10-13 02:22 - Asayiş

Beşiktaşlı Orkan Çınar sakatlandı

2017-10-12 15:52 - Spor

Dolandırıcıların yeni hedefi yastık altı altınları

2017-10-09 14:22 - Asayiş

'Bu hainler duruşmaya janti gelmesinler, psikolojimizi bozmasınlar'

2017-10-10 18:22 - Gündem

Ekmek arabası, üzeri toprakla kapatılan çukura düştü

2017-10-09 14:47 - Asayiş

93 kaçağın umuda yolculuğu Keşan’da son buldu

2017-10-10 03:27 - Asayiş

İlgili Haberler

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya