USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye, Rusya tipi yazılım güvenliği ile kritik seçimleri tamamladı

Türkiye, Rusya tipi yazılım güvenliği ile kritik seçimleri tamamladı
31-05-2023

Dünyanın birçok ülkesinde demokratik ve demokratik olmayan seçimler gerçekleşiyor. Bu seçimlerin büyük çoğunluğu tartışmalı olurken geçtiğimiz yıllarda Rusya'da gerçekleşen parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri de oldukça tartışılmıştı.

Bu durumun en önemli nedeni Rusya'nın geniş bir coğrafyaya yayılmış olması.

Klasik yöntemlerle gerçekleşen seçimlerin, sağlıksız olduğu aşikârken, Rusya bu karmaşanın önüne geçmek için kendi yazılımlarını oluşturdu.

Rusya'da son yıllarda gerçekleşen tüm seçimler, dijital ortamlarda yapılırken bu durum seçimlerin meşruluğuna da katkı sağladı.

Özellikle batılı ülkelerin Rusya'ya karşı seçimler üzerinden politik baskısı, Rus yazılımcıların geliştirdikleri yazılımlarla aşıldı.

Dünyada hiçbir ülke Rusya'daki seçimlerin gayri meşru olduğu yönünde itirazda bulunamadı çünkü klasik yöntemlerle oyunu kullanan Rus seçmenin tercihi, dijital ortama anında kaydedildi ve hata olup olmadığının sağlaması kolaylıkla yapıldı.

Aynı zamanda bazı bölgelerde seçmen, dijital ortamda oyunu kullanıp, rahatlıkla sandık yoğunluğundan da kurtulmuş oldu.

Türkiye'de, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimler başarıyla tamamlandı.

Cumhurbaşkanının kim olacağı belirlenemeyince ikinci turda halk yine sandık başına gitti. Seçimler tamamlandı ve 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
Ancak Türkiye'deki seçimlerin öncesinde tartışmalar oldukça yoğundu. Muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın seçimlere doğrudan müdahale edeceğine dair imalarda ve suçlamalarda bulundu ancak Kılıçdaroğlu, bu iddiasından vazgeçti.
Aynı zamanda iktidarın milletvekili ve cumhurbaşkanı adayını destekleyen seçmende de batılı ülkelerin seçimlere müdahale edip etmeyeceği kaygısı vardı.
Türkiye, artık seçimler konusunda tecrübe edindi. Türk yazılımcıların çabalarıyla oluşturulan yazılım havuzuna oylar çok kısa sürede işlendi ve seçmenin tercihi, kısa sürede belli oldu.
Türk seçmenin kaygıları çok kısıtlı olsa da Türkiye'deki seçimlere “Denial-of-Service Attack(DDoS) siber saldırıların olabileceği Türk yazılımcılar tarafından tahmin ediliyordu.

Bu nedenle seçimlerin çok öncesinde Türk internet sağlayıcıları, büyük çalışmalar içerisine girdi ve her türlü DDoS saldırıları olasılığına karşı tedbirler alındı.

Eğer DDoS saldırıları gerçekleşseydi seçimlerin güvenliği tartışılacak ve belki de kazanan aday veya adayların meşruluğu da tartışma konusu olacaktı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya başlattığı özel askeri operasyonlardan sonra özellikle batılı ülkelerden Rusya'daki internet sağlayıcılarına ve stratejik kamu kurumlarının internet ağlarına DDoS saldırıları gerçekleşti ancak Rus yazılımcılar, bu saldırıları kısa sürede püskürtmeyi başardı ve devletin işleyişinde yaşanabilecek sorunların önüne geçildi.

Rusya'ya yapılan DDoS saldırıları, Türk yazılımcılar tarafından da çok iyi biliniyordu. Bu nedenle Rusya'ya yapılan tüm dijital saldırılar Türkiye için iyi bir örnek teşkil etti.

Türkiye'deki milletvekili genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. Muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçim mağlubiyetini kabul etti. Dünyanın tüm ülkeleri, seçimlerin meşruluğunu tanıdı.

Sonuç olarak Türkiye, kendi seçim güvenliği sayesinde olası bir karmaşadan kurtuldu.

Bundan sonraki süreçlerde de artık Türkiye'deoyların dijital ortamda kullanılması” gibi öneriler sıklıkla önümüze gelebilir. Çünkü kritik eşiği aşan Türkiye, artık “Rus tipi seçim güvenliği” ile dijital seçim sistemine de hazır olduğunu resmen göstermiş oldu.

.

Mustafa Şimşek, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Mehmet Aksu
Mehmet Aksu 11 ay önce
Yazıda doğru tespitler var. Yapılan çalışmaları önemsizleştirmiyorum ancak tek başına seçim güvenliği siber güvenlik değildir. Sandık başı ve tutanak işleme süreçlerinde hata var. Yani bilgisayar odaklı sorun yaşanmadı. İnsan odaklı sorunlar yaşandı.