USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk ordusundan önce Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) Amerikalıların üslendiği Mümbiç’e saldırıyor!

06-03-2019

01 Mart 2019’da, Özgür Suriye Ordusu’nun, Mümbiç kuşatmasını başlattığını, askeri tahkimatın tamamlandığını, silah ve mühimmat sevkiyatının gerçekleştirildiğini, Türk Özel Kuvvetlerinin çoktan poşuları çekip, Mümbiç sokaklarında köşe başlarını tuttukları bilgisini sizlerle paylaşmıştım. (*)

Bölgeden bilgi akışı sansürlendiğinden ayrıntılı malûmatlara erişim kolay sağlanmıyor. Olayların yazıldığı gibi hızlıca sonuçlanmasının önündeki en büyük engel asker ve sivil diplomasinin sürdürülmesi.  

Bütün tarafların ikna edilmesi, onaylarının alınması, her kesimin kendi çıkarına uygun bir sonuca razı edilmesi gibi ihtimal dışı bir başarı öyküsü var.

Türk ordusunun kuzeybatı Suriye’de ilerlemesini engellemek için Esat ordu gönderdi mi?

Türk yönetimi Suriye’de Fırat’ın doğusuna gerçekleştireceği yeni askeri operasyon için Amerikalı ve Rus yetkililerle görüşmelerini dondurmuş değil. 

Görüşmeler devam ederken operasyon hazırlıklarını da askıya almış değil. Nitekim yerel kaynaklar Türk Ordusunun son beş gün içinde ikinci kez kuzeybatı Suriye’ye büyük bir konvoy gönderdiğini bildiriyor. 

Bu hafta Hama Valiliği’nin kuzeybatı kırsalına giden 100’den fazla asker ve bir dizi araçtan oluşan bir Türk askeri konvoyu görüldü.

Rus ve Suriye İstihbarat raporlarına göre, Türk ordusu Şeyh Maghar kasabasındaki gözlem noktasına ulaştı. Türk ordusunun şu anda kuzeybatı Suriye’de 17 gözlem merkezi mevcut. 

Bu gözlem merkezleri çoğunlukla Muhalifler ve Suriye Rejim Ordusu’nu ayıran belirlenmiş tampon bölgesi boyunca uzanıyor. 

Türk Ordusunun PKK/PYD/YPG/ABD kontrolündeki yerleşim birimlerine yönelik operasyon aktivitesi Şam yönetimini rahatsız etmiş olmalı ki, Türk ordusunun sivilleri Rejim katliamından korumak adına bölgede bulunmasına rağmen, Suriyeli bir kaynak, Suriye ordusundan bazı askeri birliklerin Türk ordusunun ilerlemesini engellemek için kuzeybatı Suriyeye asker gönderildiği bilgisini paylaştı.

Türk askeri konvoyunun Hama eyaletindeki mevkilerini güçlendirmek için bölgeye girdiği, Türk askeri konvoyunun, Morek ve Sheir Maghar kasabalarındaki gözlem mevkilerini takviye ettiği söylenebilir. 

Şam yönetimin Türk ordusunun ilerlemesini durdurmak için asker gönderdiği bölge ile Türk ordusunun silah mühimmat sevkiyatı ve asker intikalinde bulunduğu Şeyh Maghar/Zur Maghar/Sheir Maghar, Türkçe kaynaklarda Karadağ olarak geçiyor. 

Buradaki Türk askeri mıntıkası El Bab operasyonu sonrasında kurulmuştu. Bu Karadağ (Zur Maghar); Çobanbey köyünden 25-30 km içerde,  Menbiç’e 30 km, El Bab’a ise 25 km uzaklıkta bir nokta. 

Mevki olarak Suriye Ordusu’nun ön hatları ve 17 Eylül Soçi toplantısında kurulan askerden arındırılmış bölgenin yakını. 

Heyeti Tahrir el Şam (HTŞ) Haleb’e saldırdı asıl hedef Münbiç'teki Amerikalılar…

Heyeti Tahrir el Şam (HTŞ);  sağ gösterip sol vuruyor.

Türkiye’nin bu örgütle resmi hiç bir ilişkisi yok.

Hatta Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesi ve kırsalındaki geniş bir alanı kontrol altında tutan, ülkedeki en büyük rejim karşıtı muhalif oluşum olarak gösterilen Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) 29 Ağustos 2018’de yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan güncellemeye göre 'terör örgütü' kapsamına alınmıştı. 

Bu örgüt, dün gece Halep Valiliği’nin eyalet başkentine yeni bir operasyon başlattı.

Heyet Tahrir Eş Şam güçleri güney Halep’teki mevzilerinden eyalet başkentinin El Zahra’a Mahallesi, Yeni Halep Bölgesi ve El Sabil Mahallesi’ne doğru top mermisi ve füze fırlattı. 

Halep’teki bir askeri kaynağa göre, Heyet Tahrir Eş Şam saldırısı eyalet başkenti içindeki Suriye ordusunun mevzilerinde tahribata yol açtı.  Suriye Ordusunun zayiatları hakkında bilgi verilmedi.

Son 48 saat boyunca, hem Suriye Rejim Ordusu hem de Heyet Tahrir Eş Şam, Halep’te saldırılar gerçekleştirdi.

Bence Heyeti Tahrir el Şam (HTŞ) güçlerinin mevzilerinden çıkarak gerçekleştirdikleri bu saldırılar Türk Ordusunun Karadağ’a yönelik sevkiyat ve intikalinin Suriye ordusunca engellenmesinin durdurulmasına yönelik olabilir. 

Eski adıyla El Nusra, yeni adıyla Heyeti Tahrir el Şam (HTŞ) TSK’nın Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu destekliyor…

Suriye'nin kuzeyindeki aktif muhalif gruplardan olan Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani, 2019 Ocak ortasında Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonuna dair konuşmasında, PKK’nın ortadan kaldırılması gerektiğini savunmuş ve "PKK bu devrimin düşmanıdır ve Sünni Araplardan büyük bir kesimin yaşadığı bölgeleri işgal etmiştir. Orada yaşayanlar bizim aşiretlerimizdir. Onların evlatları bizimle birlikte savaşmaktadır. PKK'nın ortadan kaldırılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bizler Fırat'ın doğu bölgesinin özgürleştirilmesi taraftarıyız."  açıklamasında bulunmuştu. 

Bu destek mesajının ardından 15 Şubat’ta İdlib’te  bulunduğu mekâna düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Hayat Tahrir eş-Şam (Nusra) lideri Ebu Muhammed el-Culani’nin (gerçek ismi Ahmed Hüseyin el-Şara) kafasından ağır yaralanmış halde Antakya hastanesine getirildiği belirtilmişti. 

Bir taraftan Özgür Suriye Ordusu diğer taraftan Heyeti Tahrir el Şam,  bölgenin dinamikleri olarak sahneye çıkıyor. 

Türkiye’nin bölgeye olası bir operasyonunda yaklaşık 80 bin askerin kullanılacağı ve operasyonun 30 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayacak olması sadece Amerikalıları korkutmuyor! 

Gerisini siz düşünün!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

(*) Münbiç’te köşebaşları tutuldu! Operasyon başladı da haberimiz mi yok!..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Walit khall
Walit khall 5 yıl önce
El Kaide ElNusra Heyeti Tahrir El Şam Amerikan Emperyalizmine karşı çıkıyor Rus Emperyalizmin e meydan okuyor
Necdet Çelikdönmez
Necdet Çelikdönmez 5 yıl önce
Yazarımız ömür beye geniş kapsamlı makalesi için teşekkür ederiz.Suriye ve içerisindeki örgütler ve bizim konumunu oldukça karışık.Mit Tsk sivil irade devletimizin bekası İçin ne gerekiyorsa yapıyorlar.Dış politika sabır ve zaman isteyen ağır bir süreçtir.Hepsine kolaylıklar diliyoruz.Söylenecek çok söz var zamanla gerçekler ortaya çıkaçaktı.Yazar ömür beyin kalemine kuvvet yüreğine sağlık kolay gelsin üstat...
savaşçı
savaşçı 5 yıl önce
Gök girsin kızıl çıksın