USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk istihbaratı, nefes kesen operasyonla IŞİD’in 40 ton altınını Amerikalılara kaptırmadı!

15-02-2019

Şehir efsanelerine bakılırsa önce Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin’in daha sonra Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi’nin hazinesi özel operasyonlarla Türkiye’ye getirildi.  

Tabii ki doğruluğu teyide muhtaç. Bağdat düşmeden Amerikalılar Bağdat’a girmeden önce, Saddam’la görüşmeye giden Türk heyetinin iki görevi vardı.

Birincisi ordusunun Amerikalılara direnmeden teslim olacağı bilgisini kendisine ulaştırmak, diğeri de bizzat Saddam’ın talebi üzerine şahsi servetinin Irak’tan çıkarılarak Türk bankalarında korunmaya alınması. 

O dönem sıklıkla Bağdat’a giden 58. Hükümet'in Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen tarihe tanıklığını paylaşmalı.

Terör örgütü DAEŞ/IŞİD’in iştah kabartan altın hazine stoku…

DAEŞ/IŞİD terör örgütü altın zengini. Örgütün 2 milyar dolar parası olduğu tahmin ediliyor.  Sınırlarımızın dışındaki bu terör örgütüne “Nereden Buldun Yasası"nı,  uygulayacak durumumuz da yok.

Ama sizlerin de aklına "bu değirmenin suyu nereden geliyor?" sorusu takılabilir.

2014’te Irak'ta Musul'u işgal ederek birçok yerde katliam yapan terör örgütü IŞİD'ın serveti dudak uçuklatan cinsten. IŞİD; Musul'u ele geçirmeden önce 875 milyon dolarlık para ve mal varlığına sahipti.

Sonrasında Musul Merkez Bankası'ndaki paralar ile külçe altınlar başta olmak üzere ele geçirilen yeni kentlerde toplanan ganimetler de birleştirildiğinde IŞİD'in hakim olduğu ve yönettiği bütçe 2 milyar dolara yaklaştı.

Irak’ın Musul kentinde 430 bin ton altın ele geçirdiği gibi abartılı haberlerde vardı. 

DAEŞ/IŞİD altın, gümüş ve bakır para bile bastı…

2015’te IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), kendi para birimi olarak altın dinarı ilan etti. 

Hatta örgüte ait El-Hayat Medya Merkezi altın dinarın basıldığını, 'Halifeliğin yükselişi: Altın Dinar'ın geri dönüşü' başlığı ile İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, Türkçe’nin dahil toplam yedi dilde hazırlanan video ile duyurmuştu.

IŞİD, altın 1 ve 5 dinar, gümüş  1, 5 ve dirhem ve bakır 10 ve 20’lik madeni para haricinde de gümüşten dirhem ve bakırdan fülüs üretti.

Paranın üzerinde ise ’İslam Devleti Peygamberlik yolu üzerine hilafet’ ve ‘5 dinar’  ibaresi kazınmıştı. Bir dinarın yekün ağırlığı 4.25 gr altına denk geliyor.

Altından döktürdüğü yani darp ettirdiği yani bastırdığı parasını, kontrol ettiği bölgelerde tedavüle sokan örgüt, kendi parası dışındaki diğer paraları da yasaklamıştı. 

Örgütün darp ettirdiği en büyük para olan 5 dinarın değeri 694 dolar  üzerinden belirlenmişti. 

Bununla kalmadılar. IŞİD, Irak'ta belirlediği ödül tarifesine göre, Helikopter düşürene altın verildi. Örgütün ödül sisteminde uçak düşürene otomobil vaat edilmişti. Düşman helikopteri ya da insansız hava aracı düşürmenin ödülü en az 7 altın dinardı.

2016’da ABD uçakları Irak`ın Musul kentinin merkezinde terör örgütü IŞİD`in yüklü miktarda nakit parasının tutulduğu binayı vurdu.

Musul’da iki adet 900 kiloluk bombayla düzenlenen hava saldırısında çok miktarda nakit para yok edildi. 

Ancak ABD kaynaklarınca paylaşılan bu haber, gerçeklikten uzaktı. IŞİD’in değerli maden stokuna zarar verilememişti. 

DAEŞ/IŞİD Musul’dan çıkarken altınlarını da götürdü…

IŞİD üç yıl elinde tuttuğu Musul Kentini Haziran 2017’de terk etmek zorunda kaldı. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarına direnen örgütü bölgeden çıkarmak çokta kolay olmadı.

9 ay şiddetli sokak savaşlarıyla direnen örgüt için Musul’un manevi bir önemi vardı. 

Çünkü IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi, Haziran 2014'te, halka ilk ve son kez, havaya uçurulan, buradaki El Nuri Camii'nde seslenmiş ve "halifeliğini" ilan etmişti.

Musul, IŞİD'in Irak'taki kalesiydi, birçok IŞİD savaşçısına mezar oldu.

Örgüt, Musul’un koalisyon güçlerinin eline geçeceğini anladığında altın stoklarını güvenilir yollardan kent dışına çıkardı. 

DAEŞ/IŞİD altınlarını Türkiye’ye gönderdi mi?

Özellikle Arap nüfusun yoğun yaşadığı bölgelere dağıttı.

Bir kısmını da Suriye’deki üslerine gönderdi.  Türk kökenli bazı örgüt üyelerince altınların mühim bir kısmı petrol tankerlerinin içinde, Irak ve Suriye’ye mal taşıyan tırlarla, Türkiye’ye getirildi. 

Bu mümkün mü?

Evet mümkün.

Suriye'ye yapılan demir, çimento, sanayi ürünleri, gıda maddesi ve yaş sebze ve meyve karşılığında ithalat yoluyla  bina taşı, kimyon, çörek otu, mercimek, zeytin, Antep fıstığı gibi çeşitli ürünler alınıyor.

Mesela 2016’da Türkiye, Suriye’den; en çok pamuk ve pamuk ipliği ithal etmişti.

Rafine bakır, baharat, ham alüminyum ve kurşun, kuru baklagiller, yün ve yapağı ve konserve sebze ithalat yapılan diğer başlıca ürünler arasındaydı. 

2018’de de Suriye’den 4 bin ton patates ithal edilmişti. Minareyi çalanın kılıfını hazırlamasından daha kolay ne var?

Bu ürünler de Suriye Sınır Kapısı Bab-Al Hava'da Türk TIR'larına aktarıldıktan sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getiriliyor.

Ardından da İskenderun ve Mersin Limanı'ndan Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Dubai ve Lübnan'a gönderiliyor.

YPG/PKK – ABD koalisyon güçleri DAEŞ/IŞİD örgütünün altın hazinesini arıyor…

Birkaç gündür haber sitelerinde terör örgütü YPG/PKK’nın, ABD desteğiyle Suriye'de Irak sınırında bir beldeye sıkıştırdığı DEAŞ'lılardan "hayat garantisi" karşılığında ellerindeki altınları istediği yer alıyor. 

Suriyeli aktivistler IŞİD’in, üyelerini kuşatma altındaki bölgeden çıkartmak için DSG ile görüşmeler yürüttüğünü öne sürüyor. 

Buna göre DAEŞ/IŞİD örgütünün sıkıştırıldığı Doğu Fırat’taki son kalesinde sadece yüzlerce savaşçısı yok. Burada örgüte ait 40 ton altının saklandığı iddiası mevcut. 

ABD Koalisyonu, IŞİD’in en son pozisyonlarını ve şu anda sahip oldukları tüm altınları teslim etmeye zorluyor. 

Amerikalılar, yerel aşiret reisleri aracılığıyla IŞİD liderlerine gönderdikleri haberlerde eğer altınları, Doğu Fırat bölgesindeki ABD Koalisyon kuvvetlerine teslim ederlerse, komutanlarının açıklanmayan bir yere güvenli bir şekilde geçişinin sağlanacağı teminatında bulunuyor. 

IŞİD terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri SDG ve Baghouz kentindeki ABD Koalisyonu tarafından ağır saldırı altında olmasına rağmen şimdiye kadar, sızma girişimlerinin tümünü püskürttü.

DAEŞ/IŞİD hazinesini vermek istemiyor!

Amerikalıların bu tekliflerine örgütün pek sıcak bakmadığı anlaşılıyor. 

DAEŞ/IŞİD terör örgütü komutanları Irak sınırına yakın bir bölgeye tahliye edilmeye karşı çıkmıyor. 

Onların derdi 40 ton kadar altını ve milyonlarca dolar değerinde nakit parayı bu tahliye işlemi sırasında yanlarında götürmek. 

İran istihbaratı DAEŞ/IŞİD’e ait 40 ton altının Türk istihbaratınca Türkiye’ye getirildiğini iddia ediyor!

İngilizce ve Arapça dillerinde de yayın yapan Farsnews/ Fars Haber Ajansı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretinden sonra 2008’den itibaren Türkçe yayına başladı. 

Haberlerinin içeriği genellikle molla rejiminin propagandası, İran istihbaratın algı operasyonlarına yönelik asparagas haberlerden oluşuyor. 

Birkaç gün önce SDG ve Amerikalı conilerin DAEŞ/IŞİD altınlarının peşine düştüğünü yazan Farsnews/Fars Haber Ajansı, başka bir şey daha  servis etti. 

Farsnews/Fars Haber Ajansı’na göre, Amerikalılardan önce, IŞİD’e ait altınların ve paraların bir bölümü MİT’in işbirliği ile Türkiye’ye intikal ettirilmiş. 

IŞİD’in Türkiye sınır emiri kimse altınlar ondadır…

Geçen sene bugünlerde 17 Şubat 2018’de 142 kişinin can verdiği Diyarbakır, Suruç ve Ankara Garı saldırılarının talimatını verdiği belirtilen IŞİD'li İlhami Balı'nın eşi Hülya Balı, MİT'in düzenlediği sınır ötesi operasyonla Türkiye'ye getirilmişti.

El Bab’ta gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonla İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı’nın ele geçirildiği önce Azez’e ardından da Kilis’e getirilerek sorgulanmıştı. 

Kim bu İlhami Balı?

Hatay/Reyhanlı nüfusuna kayıtlı İlhami Balı’nın, kod adı Ebu Bekir ve 1982 Suudi Arabistan Tebük şehri doğumlu.

Geçmişte El Kaide üyeliğinden 3 yıl hapis yatan İlhami Balı, Suriye savaşının başlamasının ardından 2012’de sınırı geçerek önce Nusret Cephesine ardından DAEŞ’e katılır. 

DAEŞ’in sınır emirliğine kadar yükselen İlhami Balı’nın sınırda örgüte eleman devşirmek ve Türkiye’deki hücreleri finanse etmek için gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri deşifre edilmişti. 

İstihbarat raporlarına göre Gaziantep ve Kilis hattında örgütün ihtiyaç duyduğu malzeme ve cihatçıların Suriye'ye sevkini sağlayan Balı, Aralık 2015'te 'Sınır emirliği' görevinden alınarak Rakka'ya çekildi.

Alman Bild gazetesi 2016’daki 42 kişinin hayatını kaybettiği Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının emrini, ‘IŞİD’in Türkiye sınır emiri’ olarak bilinen İlhami Balı’nın verdiğini iddia etti. 

Türkiye sınırından, Suriye'ye 1500'den fazla militan soktuğu öne sürülen İlhami Balı'nın ayrıca yaralanan militanları da Türkiye'de parayla tedavi ettirdiğini öne süren Bild; Balı’nın Türkiye'deki adamlarına da 2 bin 500 dolar maaşa bağladığı iddiasını ortaya attı. 

142 kişinin öldüğü Diyarbakır’daki HDP mitingi, Ankara Garı ve Suruç’taki canlı bomba saldırılarının talimatçısı olduğu iddia edilmektedir.

Örgütteki görev tanımı ve mevkisi tam olarak bilinmeyen İlhami Balı’nın DAEŞ’in sınır bölgelerini kaybetmesinin ardından Rakka’ya,  ABD-PKK-DAEŞ anlaşması sonucunda da Rakka’dan tahliye edilerek Mayadin bölgesine geçtiği söyleniliyor.

Terör örgütü DAEŞ üyesi İlhami Balı, İçişleri Bakanlığının yayımladığı aranan teröristler listesinde kırmızı kategoride 1. sayfada 3. sırada yer alıyor ve Bakanlık, Balı için 4 milyon dolar ödül koydu. 

Sahi altınlar nerede? 

Ben söyleyeyim, “Komşu komşu hu / Oğlun geldi mi / Geldi / Ne getirdi / İncik Boncuk / Kime kime / Sana bana / Başka kime / Kara kediye / Kara kedi nerde / Ağaca çıktı / Ağaç nerde / Balta kesti / Balta nerde / Suya düştü / Su nerde / İnek İçti / İnek nerde / Dağa kaçtı / Dağ nerde / Yandı bitti kül oldu…”

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Dümenci
Dümenci 5 yıl önce
Harbiden bu hazine varmı, yerini bulsak kazı için kültür bakanlığından izin almak gerekirmi?
Akemi Ai
Akemi Ai 5 yıl önce
現実的でわかりやすく面白い Genjitsu-tekide wakari yasuku omoshiroi
Osman bin Affan
Osman bin Affan 5 yıl önce
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ ١﴾ وَالْعَصْرِۙ ﴿٢﴾ اِنَّ الْاِنْسَانَ لَف۪ي خُسْرٍۙ ﴿٣﴾ اِلَّا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ Allahuekberr
Necdet Çelikdönmez
Necdet Çelikdönmez 5 yıl önce
Yazarımız ömür beye çok geniş detaylı bilgi sunduğu için teşekkür ederiz.Bu konuları konuşmak yorumlamak her yönden çok su götürür.Devletimizin firasetine ve Milli İstihbarat teşkilatına güveniyoruz.İmparatorluk geleneğinden devlet hafızası bizleri sevindirdi Tebrikler mit ve şanlı Ordumuz ve ebed müddet Devletimiz.Ömür hocanın kalemine kuvvet yüreğine sağlık kolay gelsin selamlar...