USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

The Israeli Security Agency/ İsrail İstihbaratının Başkanları

The Israeli Security Agency/ İsrail İstihbaratının Başkanları
23-12-2021

Türk medyasında ilk defa yayınlanan bu yazı ile İsrail gizli servislerinin günümüz yöneticilerin aktüel biyografileri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Biyografik İstihbarat kıvamında/ kapsamında, açık kaynaklar üzerinden bu çalışmayı yaptığımı belirtmeliyim. Benimkisi iğne ile kuyu kazmak olduğu gibi şahsi bir uğraş ve deyim yerindeyse durumdan vazife çıkarmak. 

Önce Biyografik İstihbaratı tanımlamak yerinde olur. Bir ülkede askerî, siyasî, kültürel, ekonomik elite yönelik yapılan bilgi toplama faaliyetine Biyografik İstihbarat deniliyor. Bu nedenle, akrabalık ilişkileri, araştırmaya konu aktörün yetiştiği siyasi ve ekonomik çevrenin bağlantıları, kişisel özellikleri, ilgi alanları, zaafları üzerinde durulur. 

Biyografik istihbarat, bir ülkenin politik, ekonomik, kültürel, askerî, toplumun yaşamında aktüel veya potansiyel önem taşıyan kişilerle olduğu kadar şüpheli ve gizli ilişkiler içinde olan bireylerle ilgili olarak toplanan özel ve kamusal nitelik taşıyan bilgileri içerir. 

Bazı istihbarat sorunları ancak biyografik istihbarat ile çözülebilir. Şüpheli ve gizli ilişkileri tespit edilen kişiler ile ilgili biyografik istihbaratta bu kişilerin içinde olduğu ilişki ağı konusunda bilgi vermesi açısından önemlidir. 

Özellikle mafya ve terör örgütlerinin liderleri hakkında yapılan biyografik istihbarat çok faydalı bir bilgi temeli oluşturmaktadır. Biyografik İstihbarat; Karar alıcılara yönelik olarak yapılan biyografik istihbarat ile amaçlanan, karar alıcının ruhsal yapısını, fikirsel çerçevesini, karakterinin güçlü ve zayıf yanlarının analiz etmektir. 

Kısaca İsrail Gizli Servisleri…

Israil’in istihbarat örgütleri, ŞABAK, AMAN ve MOSSAD’dan oluşur ve MOSSAD, İsrail’in marka gizli servisi ve çatı örgütüdür. ŞABAK, iç istihbarattan sorumludur. AMAN, İsrail Ordusu’na bağlı askeri istihbarat servisidir. İsrail Ordusu (Israel Defense Force IDF) ve ŞABAK, İsrail kontrolü altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi gibi bölgelerden sorumlu iken, MOSSAD, İsrail kontrolü altında olmayan bölgelerde görev alır, operasyon düzenler. 

MOSSAD’ın Yönetim Kurulunda, diğer istihbarat birimlerinin görevlileri de yer alır. Bunlar, AMAN (askeri istihbarat), hava ve deniz istihbaratı ve ŞABAT’tır (Shin Bet). MOSSAD, İsrail Başbakanına karşı sorumludur. Bu üç istihbarat örgütün öncelikleri ve hareket sahası, ülke sınırları dışında, terörle mücadele faaliyetleri doğrultusunda Lübnan, Gazze, Suriye ve İran’dır. Güvenlik açığını kapatmak için çalışırlar. 

İsrail’in ilk Başbakanı Ben Gurion, devlet istihbarat kurumlarını koordine edecek bir teşkilat oluşturulması, talimatını verdi. Ben Gurion, Mossad'ın kurulması görevini, Reuven Shiloach’e verdi ve örgütün kurulduğu andan itibaren, kendisine bağlı olarak yapılandırılmasını istedi. 

14 Mayıs 1948'de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti'nin kuruluşu ilan edilmeden önce, Reuven  Shiloah, 1946’da Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanının üçüncü katında Türk yetkililerle istişare ile MOSSAD’ı kurdu ve kendisi de ilk direktörü oldu.

Reuven Shiloach ve Isser Harel’in başkanlıkları döneminde yapılandırılan Mossad, kısa sürede dış haber alma servisine dönüştü. 

Mossad, İsrail devleti tarafından, bilgi toplama, analiz etme ve İsrail sınırları dışında gizli operasyonlar yürütmekle görevlendirildi. Tüm dış dünyayı tehdit olarak algılayan İsrail, güvenlik sorunlarında nerdeyse paranoyak. 

Bu nedenle Mossad’ın faaliyet alanları, küresel terörle mücadele, ülke güvenliği için tehdit oluşturabilecek düşman kapsamındaki ülkelerin örneğin İran’ın, nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi, bu kapsamda İran bağlantılı Hizbullah’tan gelebilecek tehditlerin ve saldırıların ortadan kaldırılması olarak belirlenmiştir. 

ŞABAK ve MOSSAD, görece bağımsız haber alma servisleri olarak yapılandırılırken, AMAN, İsrail Ordusu’na bağlıdır. 

AMAN /Agaf HaModi / İsraeli Military Intelligence…

İsrail Ordusu'nun askeri istihbarat birimi Agaf HaModi / İsraeli Military Intelligence, İrlanda Yahudilerinin hahambaşısı İzak/Yitzhak Halevi Herzog’un oğlu Haim Herzog tarafından kuruldu. Babası 1936'dan 1959'daki ölümüne kadar İngiliz Filistin Mandası ve 1948'deki bağımsızlığından sonra İsrail'in Aşkenaz Hahambaşısı’ydı.

-Rafael David Saban

1943'te Türkiye'ye geldi, İstanbul’da Yahudi Cemati adına vekaleten Hahambaşılık yapan, Tiyatrocu Nedim Saban'ın büyükbabası Rafael David Saban ile buluştu, Türk yetkililer ile görüştü. 

İzak/Yitzhak Halevi Herzog İrlanda Cumhuriyet Ordusu İRA ile Revizyonist Siyonist ideoloji benimseyen Irgun'un destekçisi oldu. Ailenin yaşayan bireyleri de dedeleri gibi İngiliz aleyhtarı. ABD ile yakınlıkları bu açıdan ele alınabilir.

Herzog ailesi Polonya kökenli, 1898’de İrlanda’ya göç etmişler.  Polonya'nın Łomża kentinde haham bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, İngiltere'de büyüdü. Haham Herzog'un soyundan gelenler İsrail'in siyasi hayatında aktif olmaya devam ettiler. Oğlu Chaim Herzog, İsrail Savunma Kuvvetleri'nde bir generaldi ve daha sonra İsrail'in BM büyükelçisi ve İsrail'in altıncı Cumhurbaşkanı oldu . 

Bir diğer oğlu Yaakov Herzog , İsrail'in Kanada büyükelçisi ve daha sonra Başbakanlık Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ayrıca İngiliz Milletler Topluluğu Hahambaşısı olma teklifini de kabul etti, ancak sağlık sorunları nedeniyle bu rolü asla üstlenmedi. Torunu Isaac Herzog, İsrail Devlet Başkanıdır.

AMAN ‘IDF kuvvetini en ölümcül seviyede kullanma yeteneği, doğru istihbaratın sonucudur’ ilkesini benimser. Aman’ın Araştırma Bölümü, 1953 yılında kuruldu ve Yom Kippur Savaşı’nın ardından bir bölüm haline geldi. 1970 yılından sonra, Aman, sadece İsrail Ordusu’nun İstihbarat Servisi olarak değil, tüm hükümetin ve ülkenin savunma gücü olarak görev yapmaya başladı. 

Aman Araştırma Bölümü, İsrail devletinin iç işleri haricinde tüm istihbarat alanlarında araştırma ve değerlendirme faaliyetlerinde bulunmaya başladı. 

Dünyadaki pek çok istihbarat servisinin aksine, Aman, askeri konulardaki istihbaratın yanında, diğer ülkelerin liderlerinin niyetleri ve barış konusunda istihbarat faaliyetleri üzerinde de çalışmalarını yürütmüştür. Aman, yani İsrail’in Askeri Haber Alma Teşkilatı, İsrail’in diğer istihbarat örgütleri arasında belirli bir üstünlüğe sahip olmuştur.

Askeri güç kullanımının planlanmasından IDF Harekat Başkanlığı sorumludur. Tümgeneral Aharon Haliva başkanlığındaki müdürlük, Genelkurmay'ın bir koludur ve IDF bölgesel komutanlıklarının yanı sıra Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri ile birlikte çalışır. Operasyon Müdürlüğü, IDF'yi savaşa hazırlamaktan sorumludur.

Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmalarını koordine eder, IDF'nin çeşitli şubelerinin birlikte çalışmasını sağlar ve İsrail hükümetindeki ilgili siyasi makamlara askeri tavsiyelerde bulunur.

AMAN Başkanı General Aharon Haliva…

1968 doğumlu, Tümgeneral Tamir Heiman’ın yerine General Aharon Haliva, bu pozisyonda yaklaşık üç buçuk yıl görev yapan General Tamir Heiman'ın yerine İstihbarat Bölümünün başına geçti. General Heiman, 35 yıllık  görevden sonra IDF'den emekli olmuştu. 

Devir teslim töreni Genelkurmay Başkanı Yarbay Aviv Kochavi, Genelkurmay Forumu üyeleri, savunma temsilcilerin katılımıyla katılımı ile  Tel Aviv yakınlarındaki Glilot'ta 1.870 dönüm arazi üzerinde kurulu IDF İstihbarat Başkanlığı Komuta Karargahında yapıldı.

-İsraeli Military Intelligence Başkanı General Aharon Haliva

Terazi burcundan olan 12 Ekim 1967 doğumlu Aharon (Harun) Haliva evli ve beş çocuk babasıdır. En zengin Askeri Personelden biri ve yaklaşık 1,5 Milyon Dolarlık mal varlığı mevcut. General Aharon Haliva, Ulusal Güvenlik Koleji mezunu.

İsrail'in ikinci en büyük üniversitesi Bar-Ilan'dan sosyal bilimler alanında lisans derecesi var. Ayrıca Hayfa Üniversitesi'nden sosyal bilimler alanında yüksek lisans derecesine sahip. 

2000-1999 - Paraşütçüler tugayında "Viper" taburunun komutanı olarak görev yaptı.
2003-2001 - Paraşütçüler Tugayının eğitim üssünün komutanı olarak görev yaptı.
2005-2003 - "Spearhead" formasyonunun komutanı olarak görev yaptı.
2007-2005 - "Ephraim" bölgesel tugayının komutanı olarak görev yaptı.
2009-2007 - Subaylar okulu (BHD 1) komutanı olarak görev yaptı.
2011-2009 - Paraşütçüler Tugayı Komutanı olarak görev yaptı.
2013-2011 - Yangın Tasarım Komutanı olarak görev yaptı.
2016-2014 - Operasyon Bölümü'nde Operasyon Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.
2018-2016 - Teknoloji ve Lojistik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.
2021-2018 - Operasyon Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Kifayetsiz Muhteris…

Akademik ve askeri  eğitimine rağmen akıl oyunlarında, analitik düşünme ve öngörüde yetkin birisi olduğu, doğrusu su götürür. Bu kanaatin bende oluşmasını sağlayan data /veri şu oldu. 

İsraeli Military Intelligence Başkanı General Aharon Haliva; Yıllık Uluslararası Konferansında yaptığı konuşmasında bu yetersizliğini, "Kasım Süleymani suikastından önce ABD'nin bunu yapacağını düşünüp düşünmediğimi sorsaydınız, hayır derdim." sözleri ile faş etti

Onun aklı fikri güç kullanmakta. İstihbarat Başkanı gibi değil daha çok  özel kuvvetler tim komutanı zihniyetine sahip. Zekasının bu şekilde evrilmesinde önceki yıllarda Lübnan ve Gazze'de görev yapmasının payı büyük olmalı. 

AMAN Başkanı General Aharon Haliva, Türk Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile akraba mı?

Mümkün olabilir. Çünkü Türkiye ve İsrail'de bu soyadını taşıyan aileler var. Muhtemelen İsrail askeri istihbarat başkanı Aharon Haliva ile Türkiye'de yaşayan Sefarad ve Aşkenaz Yahudileri'nin Hahambaşısı Rav İsak Haleva'nın beş  altı kuşak öncesi aynı soydan geldikleri söylenebilir.

Kuzey Afrika’da özellikle Fas Yahudileri arasında yaygın olan Haliwa soyadının kökeni Arapça ‘helwa’ olup bunu ilk taşıyan kişi muhtemelen bu veya benzer bir ürünün üreticisi veya tüccarı idi.

Bir diğer çağrışım da bu soyadının ‘tatlı, büyüleyici, neşeli’ bir kişiliği tarif eden, mecazi anlamda ‘tatlı bir insan’ lakabı olmasıdır.

Nitekim 1961 yılında Kudüs’tekPorat Yosef İlahiyat Akademisi’nden dini hukuk ve eğitim alanlarında  eğitim görerek mezun olan, Türkçe dışında İbraniceFransızcaİngilizceİspanyolca,

Ladino (Judeo İspanyolca) ve  Aramice dillerini bilen, Türkiye'de yaşayan  Sefarad ve Aşkenaz Yahudileri'nin Hahambaşısı Rav İsak Haleva, aile geleneğinde, atalarının İspanya’da Huelva beldesinden geldiklerinin nakledildiğini ifade eder.

HuelvaSevilya’nın güneyinde Portekiz sınırına yakın ve Atlantik Okyanusuna kıyısı olan küçük bir liman şehridir. Günümüzde Huelva Limanı İspanya’da Kaşer (ve Hellal) sertifikasına sahip olan ilk liman olup, Amsterdam veya Rotterdam gibi, gıda ihracatında tesislerinde dini ritüellere uyumu garanti etmektedir.

Orta Çağ İspanya belgelerinde Haleva, Halleva, Haliwa, Halawa, Halegua, Aliua, Aleva, Falleva, Huleu gibi değişik formatlarda yer alan bu soyadı; Kral Don Pedro IV’ün Valensiya’dan gönderdiği 1339 tarihli bir mektubunda Falleva olarak okunmaktadır. 

Sözcük İbranice ‘Bet’ harfi ile yazıldığında Haliva şeklinde okunabilir ki ‘süt sağma’ anlamına gelir. Yazı ve imlâ durumuna göre, ‘Halepli’ anlamında Halabi veya ‘sütlü’ anlamında ‘Halavi’ gibi yazılış biçimleri de mevcut.

İsrail iç güvenlik servisi ŞABAT/Shin Bet…

Shin Bet istihbaratının çoğu teknolojik kaynaklardan geliyor. Organizasyon personelinin yüzde 30'dan fazlası teknolojik pozisyonlarda çalışan ajanlardan oluşuyor. 

Shin Bet Başkanı Nadav Argaman, ajansın SIGINT (sinyal istihbaratı) departmanının teknoloji departmanıyla birleşmesinin alt yapısını hazırladı.  Yeni kurulan departmanın, teknolojik araştırmadan operasyona kadar, gereksiz bürokrasiyi azalttığı söyleniyor.

Bu teknolojik dönüşümün sonunda Örneğin 2017 yılında 2 binden fazla terör saldırısı siber araçlarla elde edilen bilgilerle engellendi. Departman şefleri özel sözleşmelerle en iyi bilgisayar, siber ve teknoloji uzmanlarını işe alma olanağına sahipler ve bu da onlara ajansın ortalama maaşından çok daha fazla olan ayda 60.000 NIS'den fazla ödeme yapma olanağı veriyor.

Şimdiki ŞABAT/Shin Bet, İsrail iç güvenlik gizli  servisinin başkanı; 11 Ağustos 1960’da  İsrail'in merkez sahil şeridinde yer alan Polonyalı Yahudi göçmenlerin kurduğu Ramat HaSharon’da doğan Nadav Argaman

Şin Bet'in 13. başkanı. Aynı zamanda o 13. Kabile’den yani Macar tarihçi Arthur Koestler'in  sözünü ettiği The Thir****th Tribe /Onüçüncü Kabileden. Her ne kadar kendisini eşkenazi gösterse de   Hazar Musevisi. 

O bir Kibbutznik. Kibb veya Kibutz İsrail'de ortaklaşa kullanılan yerleşim bölgelerine verilen isim. Sözcüğün çoğulu Kibbutzim olup, üye kişiye deniyor.

İsrail medyasına göre Şin Bet'in 13. başkanı Nadav Argaman işinde profesyonel birisi, gizli servis içinde tabandan gelen, aşağıdan yukarıya doğru yükselen ve çalıştığı örgütü iyi bilen bir kişi. Resh lakabı ile tanınıyor. Resh; Polonyalı Yahudilerin yerel dili Yidce  yenilikçi demek. 

Mesleki kariyeri…

1978'de Orduya katıldığında Genelkurmay Keşif Ünitesi Sayeret Matkal’da gönüllü  Takım lideri olarak görev yaptı. 1983'te Shin Bet'e katıldı ve çeşitli komuta ve kurmay görevlerinde bulundu. Gazze Şeridi'nde, Yahudiye, Samiriye'de ve Lübnan'da savaştı ve birçok operasyona komuta etti.

2003-2007 yılları arasında Shin Bet Operasyon Bölümünün başkanı olarak görev yaptı ve 2007-2011 yılları arasında örgütün Amerika Birleşik Devletleri'ndeki temsilcisiydi. 21. yüzyılın ikinci on yılında yeni görevine uygunluğu, ABD'de Şin Bet temsilcisi olarak görev yapması, FBI ile bağlantı kurması ve terörizme karşı savaşta ortak operasyonları koordine etmesi gerçeğiyle güçlendirildi.  

Sıkı bir şekilde ABD çıkarlarına kendisini endekslemiş. Washington yönetiminin düşmanlarını kendi düşmanı kabul ediyor. 

Çin'in İsrail'de özellikle stratejik altyapı ve iç piyasadaki büyük şirketlere yönelik yatırımlarıyla nüfuz tehlikesi oluşturduğunu düşünüyor. Çin şirketlerinin İsrail sigorta şirketlerini satın almanın yanı sıra yeni Hayfa Limanı ile hafif raylı sistem inşatını üsteleneceğini belirterek, söz konusu yatırımları denetleyecek kanunlar çıkarılması gerektiğini  önermişti.

2011-2014 yılları arasında Shin Bet'in başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Eylül 2014'te İsrail Atom Enerjisi Komisyonunda geçici görevle çalıştı. Eylül 2015'te tekrar Shin Bet'in başkan yardımcılığına atandı. Şubat 2016'da  Başbakan  Benjamin Netanyahu onu bir sonraki Shin Bet şefi olarak atamaya karar verdi. 8 Mayıs 2016'da selefi Yoram Cohen'in yerini alarak göreve başladı. Kasım 2021'de Savunma Sütunu Operasyonu Hamas askeri kanadı komutanı Ahmed Jabari'ye suikast düzenleyen operasyonu yönetti . 

ArgamanHayfa Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında BA ve MA ve Hayfa Üniversitesi Ulusal Güvenlik Koleji'nden güvenlik ve strateji alanında ek yüksek lisans derecesi aldı. Argaman ayrıca İsrail Ulusal Savunma Koleji'nden (המכללה לבטחון לאומי, מב"ל) mezun oldu.

-Aviv Kochavi ve Yaakov Shabtai ile toplantısı, Şubat 2021. Ayak ayak üstüne atan Siyah deri montlu Nadav Argaman.

Argaman, Hayfa Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında lisans derecesine, siyaset bilimi alanında yüksek lisans derecesine ve aynı üniversiteden en iyi derece ile mezun olduğu güvenlik ve strateji alanında başka bir yüksek lisans derecesine Tel Aviv Üniversitesi'nden siyaset bilimi ve felsefe alanında lisans derecesine ve Harvard Üniversitesi'nden kamu yönetimi alanında yüksek lisans derecesine sahip.

ŞABAT/Shin Bet Başkanının karekter analizi…

Göreve geldikten sonra yeni nesil istihbaratçı kimliği ile Shin Bet'in operasyonel ve teknolojik alanlarını güçlendirmeye çalıştı. Kendisi marka tutkunu. Lüks yaşamı ve şaşalı hayatı seviyor. Polo gömleğiyle İsrail sokaklarında volta atmasıyla dalga geçilmişti. Yasakları taktığı falan yok. Kendi başına buyruk. Covid 19 yasakları kapsamında aile toplantılarının yasaklandığı dönemde misafir kabul etmişliği, misafirliğe gitmişliği var. Özgüveni tavan yapıyor. Gösterişi seviyor. Bir istihbaratçıdan çok beyaz perdeden fırlayıp gelmiş aksiyon filmi jönü havasında.  

Evli ve üç çocuk babası. 5 ila 10 milyon dolar arasında bir serveti var. Argaman boş zamanlarını ailesi ve yakın arkadaşlarıyla geçirmekten hoşlanıyor. Ailesiyle seyahat etmekten, çoğunlukla biyografi okumayı seviyor. Gurme derecesinde iyi bir yemeğin ve kaliteli şarabın kıymetini bildiği söyleniyor. Aynı zamanda bir antrenman fanatiği. Her sabah erken bir saatte  koşmaya başlıyor. İşkolik, sabah yedide ofis kapısında. Onun atletizm tutkusu tüm aileye sirayet etmiş. Hatta kızı İsrail'in Genç Kadın Güreş Şampiyonu bile oldu.

-Nadav Argaman'ın boşandığı eşi Pilates eğitmeni Ruth 

Aslan burcundan olan Nadav Argaman'ın ilk eşi Pilates eğitmeni Ruth Anat'tan üç çocuğu var. Eski eşi ve çocukları İsrail'in Roş Haayin  kentinde ikamet ediyor. 

Nadav Argaman ilk eşi Ruth ile üç yıl önce boşandılar. İlk eşinin diğer ismi ANAT Ugarit, İbrani, Akkad ve Mısır kaynaklarında anılan bir tanrıça. Anath, Kenan metinlerinde üç tanrıçadan biridir, diğer ikisi ise Aşera ve Astarte'dir. 

İkinci eşi ile  60. doğum gününü kutladığı Ağustos 2020'de  gözlerden uzak şekilde sürpriz bir evlilik yaptı. İkinci eşi eski bir Shin Bet çalışanı. Aynı zamanda kendisine asistanlık yapıyor. 

MOSSAD’ın yeni Başkanı David Barnea…

Haziran 2021'de görevi Yossi Cohen'den devralan Mossad'ın şu anki Direktörü. Denilebilir ki dünyanın pek çok yerini karıştıracak olan İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın faaliyetleri yeni patronu David Barnea'nın imzasını taşıyacak.

56 yaşındaki istihbaratçı hakkında neredeyse hiç bilgi yok. Barnea'nın geçmişi hakkında sızdırılabilen bilgi çok çok az. Sızabilenler de şöyle: Yaklaşık 30 yıl önce MOSSAD'a katılan "Dedi" lakaplı Barnea, uzun yıllar MOSSAD'ın ajan kazandırma ve ajanları sahada takip etmekten sorumlu departmanı Tsomet'te görev yapmış. 

İsrail başbakanı Yitzak Rabin'e suikast düzenlenen miting alanındaymış ve istihbarata katılmasında şahit olduğu bu suikastin büyük rolü varmış. Benyanin Netanyahu onun en temel görevini şöyle ifade ediyor: "İran'ın nükleer silahlar üretmesini durdurmak." 

İranlı bazı nükleer fizikçilere düzenlenen suikastlarla doğrudan ilişkili olduğu öne sürülen Barnea'nın geçmişte başlıca meşguliyet alanını İran ve Hizbullah teşkil ediyor.

David Barnea; Aşkelon'da doğdu ve Rishon Lezion'da büyüdü. Babası Joseph Brunner (Barnea), ailesiyle birlikte Nazi Almanya'sından kaçtı ve üç yaşında İsrail'e göç etti. Barnea, Herzliya Gymnasium yakınlarındaki Tel Aviv Askeri Yatılı Okulu'nda okudu. (1983 yılında Sayeret Matkal). Daha sonra Amerika Birleşik askerliğini IDF  bünyesinde Genelkurmay Keşif Alayında yaptı. 

Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde okudu, New York Teknoloji Enstitüsü'nden lisans derecesi ve Pace Üniversitesi'nden MBA derecesi aldı. Daha sonra İsrail'de bir yatırım bankasında işletme müdürü olarak çalıştı. 1996 yılında Mossad'a katıldı. Tahsilat memurlarından kurs aldı. 

David Barnea gençlik yıllarında idealist çizgide. Ekonomik alanda yükselen bir yıldız olarak görülse de 1990'lardaki terör saldırılarının arka planını görmek için mesleğini değiştirmeye karar verir ve kuruma  müracaat eder. İlk andan itibaren atak kişiliği ile dikkatleri çeker, zekası göze çarpar. MOSSAD içinde Meir Dagan'ın ve daha sonra Yossi Cohen'in üvey oğlu olarak tanınır. 

İki buçuk yıl boyunca Keshet Bölümü başkan yardımcısı olarak görev yapar. 2013'te İsrail'de ve yurtdışında operasyonel birimlere Tzomet Tümeni'nin başkanlığına atanır ve burada başarılı çalışmalarından dolayı başkanlığını yaptığı birime İsrail ulusal güvenliği konusunda dört ödül verilir. 2019 yılında Mossad'ın başkan yardımcılığına, 2021'de Mossad'ın başına getirilir.

David Barnea evli ve dört çocuk babası. Bir rivayete göre eşi Soprano Merav Barnea. 

Savunma Bakanı Benny Gantz, IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Koavi, Shin Bet (İsrail Güvenlik Ajansı) Direktörü Nadav Argaman, eski baş haham Yisrael Meir Lau, İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Maliye Bakanı (aynı zamanda eski bir istihbarat bakanı) İsrail Katz, İsrail Atom Enerjisi Ajansı başkanı Zeev Shnir ve eski koronavirüs komiseri Ronni Gamzu yakın çalışma arkadaşları arasında.

David Barnea, kendisinden önceki başkanlar gibi, İngiltere karşıtı ve ABD yanlısı. Bu amaçla atanmasından kısa bir süre sonra soluğu Washington'da aldı. Biden yönetiminin üst düzey yetkililerine İran ile geçici bir anlaşma yapmamaları için ABD Yahudi Kongresi aracılığı ile baskı yapmaya uğraştı. Ayrıca Amerikalılara, İran nükleer programı hakkında yeni bilgiler sundu. 

Mossad eski şeflerinden Meir Meir Dagan gibi, Barnea da agresif bir şekilde eylem odaklı. Barnea "daha çok acil istihbarat toplama  kararlığında. 

İntikam hırsı bunların gözünü kör etmiş.

İsrail'in varoluşsal bir tehdit olarak gördüğü İran'ın nükleer programının kilit şahsiyetlerine ve tesislerine yönelik suikast ve sabotaj operasyonları planlıyor. 

Barnea, gölgede kalmayı tercih ediyor. Barnea, Mossad şefi olarak atanmadan önce halka açık bir profili yoktu. Tanınmıyordu. İsrail medyasında yer alan birkaç fotoğrafında, kırlaşmış saçlı casus şefin, ideal casusu oluşturan yumuşak, dikkat çekici olmayan yüz hatları var; eski CIA Direktörü William Colby'nin bir zamanlar "bir garsonun unutacağı bir yüz" dediği şey.

Bunları gözünüzde büyütmeyin. 

Önceki Mossad eski başkanı Yossi Cohen'in teşkilatın “çok gizli” bilgi ve belgelerini yakın ilişkide olduğu bir hostesle nasıl paylaştığı da biliniyor. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça 

Dr. Çağla Gül Yesevi, İsrail İstihbaratı ve Mossad, 

https://acikerisim.iku.edu.tr/bitstream/handle/11413/3160/

https://kafkassam.com/israil-devletinin-kurulusu-turkiyeni-projesi-olabilir-mi.html

https://www.dikgazete.com/mossad-guney-kibris-ta-turklere-mi-calisiyor-makale,1988.html

https://www.dikgazete.com/yazi/dunyada-ve-turkiyede-medical-intelligencetibbi-istihbarat-faaliyetleri-makale,1805.html-1805.html

https://www.dikgazete.com/yazi/eyyy-ingilizci-islamcilar-dogu-akdeniz-de-turkiye-ve-israilin-gizli-isbirligi-var-mi-makale,1958.html-1958.html

https://www.dikgazete.com/yazi/mit-in-kafasinda-ne-var-elektronik-istihbarat-mi-insan-kaynakli-istihbarat-mi-makale,3882.html-3882.html

https://www.salom.com.tr/haber-109218-soyadlarimizin_hikayesi_haleva__halegua.html

https://www.milliyet.com.tr/pazar/yeni-hahambasi-isak-haleva-5192688

https://www.washingtoninstitute.org/experts/amos-gilad

https://archive.jewishagency.org/leaders/content/26316

https://jewishaction.com/books/reviews/the-rabbinate-in-stormy-days-the-life-and-teachings-of-rabbi-yitzhak-isaac-halevi-herzog-the-first-chief-rabbi-of-israel/

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4637599,00.html

https://www.idf.il/ אתרים/אגף-המודיעין/2021/טקס-חילופי-ראש-אגף-המודיעין-אמן//

https://www.sondakika32.com/yazar-omur-celikdonmez-yazdi-164.html

https://www.shabak.gov.il/english/about/Pages/about.aspx

https://www.jpost.com/Opinion/Importance-of-IDF-Ground-Forces-in-new-army-appointments-581282

https://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-names-Nadav-Argaman-as-the-new-head-of-the-Shin-Bet-444617

https://www.haaretz.co.il/news/politics/.premium-1.2849513

https://www.israeldefense.co.il/ content/מינוי-חלק-לראש-השב״כ

https://siberbulten.com/uluslararasi-iliskiler/isrl/israil-istihbarat-kurumlarina-hacker-soku-mossad-sefinin-fotograflari-ele-gecirildi/

https://allfamousbirthday.com/aharon-haliva/

https://galperel.wordpress.com/tag/aharon-haliva/

https://www.israelhayom.com/2020/01/31/idf-has-the-best-active-defense-on-the-planet/

https://www.timesofisrael.com/bennett-picks-new-chief-for-shin-bet-security-service/

https://www.jpost.com/israel-news/nadav-argaman-fighting-terror-and-transforming-the-shin-bet-681413

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4769096,00.html

https://guardian.ng/news/world/israels-netanyahu-denies-incitement-as-political-tensions-boil/

https://tr.sputniknews.com/20190110/cinin-israil-yatirimlari-guvenligi-tehdit-edebilir-1037031915.html

https://www.jns.org/ronen-bar-officially-instated-as-new-shin-bet-chief/

https://www.ynetnews.com/article/B1kiLtffD

https://turkish.aawsat.com/home/article/2556421/netanyahunun-e%C5%9Fi-ve-%C5%9Fin-bet-ba%C5%9Fkan%C4%B1-taraf%C4%B1ndan-kovid-19-k%C4%B1s%C4%B1tlamalar%C4%B1n%C4%B1n-ihlal

https://www-onlineisraelnews-com.translate.goog/head-of-shin-bet-violates-coronavirus-restrictions/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc

https://jwa.org/encyclopedia/article/anath-bible

https://cyberweek.tau.ac.il/2017/about/speakers/item/230-nadav-argaman

https://news.walla.co.il/item/2934322

https://www.ynet.co.il/news/article/ByQXBDFKd

https://www.jpost.com/israel-news/mossad-cohen-out-barnea-in-incoming-chief-starts-on-tuesday-669757

https://www.timesofisrael.com/mossad-chief-heads-to-us-as-iran-nuclear-talks-stall/

https://www.lacivertdergi.com/gundem/dunya/2021/08/24/david-barnea-mossadin-yeni-baskani

https://www.israelhayom.com/2021/05/25/new-mossad-chief-has-his-work-cut-out-for-him/

https://www.military.com/daily-news/2021/10/20/mossads-new-boss-gadget-loving-killing-machine.html

https://www.mossad.gov.il/eng/about/Pages/DirectorsWord.aspx

https://www.operabase.com/artists/merav-barnea-12162/performances/en

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?