USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Teksas krizi, finans piyasalarını hareketlendirdi

23-02-2021

ABD'nin Teksas eyaletinde dondurucu soğukların yol açtığı elektrik kesintisi sonrası 21 milyon kişi elektriksiz kaldı. 

ABD'nin petrol üretiminin yüzde 40’ına denk gelen bölgede yaşanan kaos sebebiyle, 1 milyon varilden fazla petrol üretimi durdu ve boru hatları mücbir sebep ilanında bulundu. 

Total, Teksas'ta bulunan Port Arthur rafinerisini kapatırken, Exxon da Baytown rafinerisinde üretimi durdurdu. 

Tüm bu yaşananların ardından geçtiğimiz Perşembe günü Brent petrolün varil fiyatı son 13 ayın zirvesine çıkarak 65 doları geçti. 

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi’nin, Teksas’ta geçtiğimiz bir hafta boyunca eksi 18’leri gören hava sıcaklığının, içinde bulunduğumuz hafta itibariyle gündüz 10 dereceye kadar yükseleceğini açıklaması sonrasında, Brent petrol fiyatları bir miktar geri çekildi ve geçtiğimiz haftayı 62,65 USD’den kapattı. 

Teksas’ta elektrik üretiminde yaşanan kesinti, dondurucu soğuklarda yüksek talep ile birleşince, spot elektrik megavat saat fiyatı, kar fırtınası öncesi 50 dolarken 15 Şubat’ta tam 9 bin doların üzerini gördü.

Dailybeast’te yer alan haberde, ev ve iş yeri sahiplerinin, elektrik faturalarının binlerce dolar artmasından şikayetçi olduğu kaydedildi.

1993’ten beri ABD’de yaşayan, ülkenin önde gelen elektrik dağıtım ve nükleer enerji üretim şirketlerinde görev yapan Zeki Kirman eyaletteki son durumla ilgili AA’ya yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “Elektrik üretimi için gerekli gazın santrallere basımı elektrik pompaları tarafından yapılıyor. Plansız yönetimde, o pompaların elektriği kesildiğinde bu defa santrale giden gaz akışı da kesiliyor. 

Gaz olmazsa elektrik üretilemiyor, elektrik olmazsa santrale gaz gelmiyor. Teksas’ta yaşanan tam da bu. Gaz santrallerinde çalışan pompaların elektrik kaynaklarının çeşitlendirilmesi, bu riski azaltabilir. 

Ayrıca yedek sistemlere ve depolamaya da yatırım yapılması gerek. Bu kesintiler, yenilikçi şirketler için yeni bir fırsat oluşturacak. Özellikle batarya ile enerji depolama konusunda bu krizi avantaja çevirecek büyük yeni şirketlerin ortaya çıkacağını, bu işten çok iyi para kazanan yeni teknolojilerin gelişeceğini düşünüyorum. Bu biraz şartları düzeltebilir.

Petrol fiyatlarının bu hafta gerçekleşmesi planlanan Amerika-İran görüşmeleri ve Texas’ta havaların normale dönmesiyle beraber düşüş yönlü hareket edebileceği tahmin edilirken, petrol fiyatlarındaki satışın ivme kazanması halinde diğer finansal araçlarda da sert satışların yaşanabileceği dikkatlerden kaçmamalı!

.

Onur Subaşı, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ruslan  Bukovski
Ruslan Bukovski 3 yıl önce
Rusyadaki gelişmeleride hesaba katın
Onur
Onur 3 yıl önce
Rusya'daki gelişmeler derken hangisi mesela?