USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şuşa umudunu hiç kaybetmeyen vatansever: Cemal Yangın

15-05-2021

MOSKOVA

Yıllar önceydi…

Azerbaycan'ın başkenti Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na giriş yapmak isterken sınır kapı görevlisi bir kadın, kendisine bir şeyler sordu görevi gereği. 

O şahıs da Azerbaycan Türkçesiyle güzel konuşunca, sınır kapı görevlisi, “Ne yahşi Azerbaycanca bilrsiniz?! Azerbaycanlısınız?!” diye sordu.

O da gülümseyerek, “Ben Şuşalıyım” dedi.

Sınır kapı görevlisi genç kadının gözleri hafif ışıklandı, kalbindeki, beynindeki Şuşa'yı Ermeni işgalinden kurtarmak umudu yeniden, ama aniden “alevlendi”.

Bu Şuşalı'nın ismi Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği Başkanı (ATİB) Başkanı Cemal Yangın idi.

Cemal bey kendisi Türkiye doğumlu. Fakat yıllar önce Azerbaycan'a geldiğinde ve burada da iş hayatına atıldığında Şuşa, onun da vatanı oldu. Sadece Şuşa değil, o dönem işgal altındaki tüm Karabağ.

Mayıs 2020… 

Cemal bey, aslen Şuşalı olan Esra Memmedli’nin, Azerbaycan Milli Meclisi'ndeki konuşma videosunu sosyal medya hesabında paylaşmıştı. 

O görüntünün içeriği ise şöyle:

Şuşa'yı hayatında hiç görmeyen Memmedli, konuşmasında ailesinin kent hakkındaki anılarını paylaşınca Azerbaycan milletvekilleri gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Etkili, duygusal konuşma yapan Memmedli, dakikalarca alkışlanmıştı. 

Cemal bey de bunun üzerine, “Ben Şuşalıyım! Türkiye Şuşalı!” diyerek duygularını paylaşmıştı. 

Cemal bey, kendi sosyal medya sayfasında “Ben Şuşalıyım!” diye sürekli not etti.

Bununla kalmadı…

Karabağ’ın Akdam bölgesinin o dönem Azerbaycan'ın kontrolünde olan köy ve kasabalarına iş dünyası heyeti olarak geziler düzenledi.

O ziyaretlerinde bölgede oluşturulması planlanan sanayi bölgelerinden bahsederken, “İnanıyoruz ki Karabağ işgalden kurtulacak ve bizler orada da böyle iş projelerimizi gerçekleştireceğiz!” diyerek emin ve gür sesle düşüncelerini ifade ediyordu. 

O dönem böyle bir çağrının çok büyük önemi vardı.

Nihayet, Başkomutan ve ülkenin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in komutanlığında Azerbaycan Ordusu, KarabağErmeni işgalinden kurtardı.

8 Kasım tarihinde ise Cemal Yangın, Şuşa’nın işgalden kurtarılmasının sevincini “Ben Şuşalıyım! Türkiye Şuşalı!" diyerek sosyal medya sayfasından kentinin kurtarılması karşısında mutluluk duygularını aktarmıştı.

Geçenlerde Şuşa kentinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva ve diğer önemli isimlerin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Harıbülbül Festivali'ni ve o ormanlı dağları ve muhteşem Şuşa manzarasını izlerken Cemal beyi bir kere daha hatırladım.

Cemal beyin “Ben Şuşalıyım!” ifadesi ile yıllarca yaptığı çağrıları, o muhteşem Şuşa dağları, doğası da duyuyordu. Bu umut cesaret verdi.

Yazımı çok sevdiğim ve başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın yer aldığı 1994 yapımı Amerikan dram filmi “Esaretin Bedeli”ndeki o inanılmaz, muhteşem sözlerle bitirmek istiyorum:

Unutma! Umut iyi bir şeydir. Belki de en iyisi ve iyi şeyler asla ölmez.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?