USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sınovac aşı işi yılan hikâyesi veya Türkler Şeytan'a nasıl don diker?

19-01-2021

Dünya Sağlık Örgütü'ne bakış açım malûm. Londra'nın peyki ve  Kraliçe’nin çıkarlarına hizmet ettiği söyleniyor. Salgın ve bulaşı konusunda ön plana çıkması, kuruluş amacına uygun görülebilir. Ama küreselci iblislerin değirmenine su taşıması dikkatlerden kaçmıyor. 

Birey olarak Çin, Rus, İngiliz, Alman veya ABD laboratuvarlarında üretilmiş koronavirüs aşılarının ülkemiz insanına enjekte edilmesine prensipte karşıyım. 

Bu aşıların hiç birine güvenmiyorum ve sivil itaatsizlik şahsi tercihim. 

Baştan beri Hıfzıssıhha Enstitüsünün kapatılmasını eleştirerek bu Pandemi sürecinde halkımızın ihtiyacı olan aşının Türk bilim insanları tarafından üretilmesi gerektiğini yazdım çizdim. Yine aynı yerdeyim, aynı fikirdeyim. 

Bununla birlikte 1992, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu, 1997 yılından bu yana Mersin, Aydıncık ilçesinde Zirai ilaç bayisi ve sağlıklı ve organik sebze ve meyve üretimi üzerine çalışan, Mersin Gülnarlı, 'Biltek' lâkaplı, araştırmacı Ziraat Mühendisi Mehmet Bak'ın Keymen İlaç Şirketine dikkatimi çekmesi ile farkına vardığım bazı hususları sizlerle paylaşmak istedim. 

Kim ne anlar bilemem? Çünkü Mevlana Celaleddin-i RûmîSen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır” der.

Osmaniye Cebel’den, Dünya Aşı Sanayine…

Anlatacağım yaşam öyküsünün kahramanı Keymen İlaç Şirketi kurucusu Dr. Mustafa Topal. 

Her ne kadar oğlu ve Keymen Şirketinin CEO’su Dr.   Orhan Mutlu Topal,  ailenin Ankaralı olduğunu söylese de pek öyle sayılmaz.  Ben babasının yalancısıyım. 

Babası Dr. Mustafa Topal, 1932'de Osmaniye'ye bağlı Yarpuz, eski adıyla Cebel köyünde doğar. Aile Avşar, bazı rivayetlere göre Beğdilli Aşiretine bağlı Ulaş cematindendir. 

Ulaşlılar; Alibekiroğlu, Kelmenoğlu, Karayiğitoğlu, Kaypakoğlu, Çendoğlu olmak üzere beş nahiyeye ayrılmış. Bunlardan Karayiğitoğulları, Yarpuz ile Bulanık (Bahçe) kazaları arasında meskun.

Bizzat Babasının verdiği bilgilerle hazırlanan "Halk sağlığına adanmış bir ömür Dr. Mustafa Topal"  başlıklı kitap,  Mutlu Topal'ı tekzip ediyor. Belki Dr. Mutlu'nun annesi Perihan Hanım Ankaralı olabilir. Ancak yine aynı kaynakta  Dr. Mustafa Topal'ın  ikinci eşi Eczacı Perihan Çetinkaya, 1948'de Aksaray da doğmuştur. 

Kereste tüccarı babası Mustafa Çetinkaya, Aksaray'ın köklü ailelerindendir. Dedeleri Ihlara Vadisi ndeki bir köyden gelip Aksaray a yerleşmişlerdir. Babaanne yörenin ağalarından birinin kızıdır; Osmanlı geleneklerini yaşatan bir kadındır. Annesi Hatice Hanım, Mevlevi bir aileden gelmektedir. Yani Ankara’da bulunmuşluğu var ama  Ankaralı değil. 

Mustafa Topal, Antalya Lisesinde okur. İstanbul Tıp Fakültesini 1956 yılında bitirir. Uzunca bir süre Tıp Fakültesinden arkadaşı, Arap Alevilerin yoğun yaşadığı Adana Karşıyaka Mahallesinde doğmuş büyümüş hemşehrisi  ve ressam Bedri Baykam'ın babası Suphi Baykam'ın genel başkanı olduğu Milli Türk Talebe Birliği'nin tıp kolu başkanlığı yapar. 

Koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem veren Dr. Mustafa Topal, aynı zamanda uygun fiyata kaliteli aşı sağlayabilmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, 1965 yılından itibaren çeşitli aşı firmalarının Türkiye temsilciliklerini alır. 50’li yılların sonunda aşı sıkıntısı yaşayan Türkiye’nin bu sorununa çare bulmak için araştırma yapmaya başlayan Dr. Mustafa Topal, Yugoslavya ve Rusya’da ucuz ve kaliteli aşılar olduğunu görüyor ve oradaki üreticilerle anlaşma yapıyor. Girdiği ihaleleri alarak aşı ve panzehir konumunda Sağlık Bakanlığı’nın en önemli tedarikçisi konumuna geliyor.

9 Kasım 1969 da Ankara Yenimahalle Karşıyaka semtinde Arzu Eczanesini açan Perihan Çetinkaya ile Karşıyaka Dispanseri Başhekimi Mustafa Topal'ın tanışması bu yılda olur. Evlenmeye karar verdiklerinde karşılarına maddi zorluk çıkar. 

Sovyetlerin evlendirdiği adam…

Mustafa Topal, bürokratik işler yüzünden, Rusya'dan gelen ihale komisyon bedelini bir türlü alamamaktadır, Düğünleri neredeyse tehlikeye girmek üzeredir. Yeni nişanlı çift, sorunu çözmesi için Merkez Bankası Genel Müdürüne giderler ama çözüm Sovyetlerden gelir. 

Mustafa Topal, Sovyetler Birliği Büyükelçiliği'ne gider ve bu kez de onlara anlatır durumunu. Onlar yardımcı olurlar; bürokratik sorunlar çözülür. Düğünleri 20 Mayıs 1971 de Cihan Palas'ta yapılır.

Yugoslav Torlak firmasının genel müdürü Prof. Stoykoviç ile görüşen Topal çifti, Eczacı Perihan Hanıma bu şirketin Türkiye temsilciliğini  alır. 

Sonraki süreçte  açılan ihalelere Perihan Hanım Yugoslavların, Mustafa Bey de Sovyetlerin temsilcisi olarak girmeye başlar. 

Sovyet Ataşesi, Keymen İlaç Şirketinin Kurulmasına önayak olur…

Ancak Sosyalist ülkelerle ticari ilişkiler içinde olmaları, dolayısıyla ticari ataşelerle görüşmek için bu ülkelerin büyükelçiliklerine girip çıkmaları Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ve Emniyet birimlerinin dikkatini çeker. 

SSCB  Ankara Büyükelçiliği'nin, bir kokteylinde Sovyet Ataşesi Tevfik Bedirof, Dr. Mustafa Topal'ı, Mevlana soyundan gelen işadamı  ve 01.11.1983'te vefat eden Süha Amil Çelebi Keymen ile tanıştırır. Keymen, Semazenbaşı anlamındadır.  Âmil Çelebi'nin torunu, Tahir Âmil ve İsmet Keymen'in oğullarıdır. 

Mariana Hanım ile evli Süha Keymen, fuarcılık, gümrük komisyonculuğu gibi işler yapan prestijli bir işadamıydı. Dr. Mustafa Topal ile Keymen Ecza Depoculuk ve Ticaret Limited Şirketini 1973 te kurarlar. Şirketin sermayesi bir milyon Türk lirasıdır.

Küresel aşı tedarikçisi Keymen…

Türkiye’yi çocuk felci aşısıyla tanıştıran ve yarım asırdır  Sağlık Bakanlığı’nın aşı ve serum tedarikçisi olan Keymen, Çin ve Hindistan’dan getirdiği hammaddelerden ilaç üretiyor. Keymen İlaç,  Sağlık Bakanlığı’nın aşı ve serum tedarikçisi.

Mayıs 2012'de Keymen İlaç Genel Müdürü ve babası gibi doktor olan Mutlu Topal ile yapılan söyleşi bugüne ışık tutuyor.  Onun dediğine göre  babası Dr. Mustafa Topal, ilk zamanlar eski komünist ülkelerde temel sağlık hizmetlerinin ucuz etkili ve güvenilir olduğunu öğreniyor ve oradan aşı getirmeye başlıyor. 

Uygun fiyatlı kaliteli aşılar Türkiye’ye giriş yapmaya başlıyor böylece.  1966 yılında ilk çocuk felci aşısını Türkiye’ye getiriyor.  1973 yılından beri faaliyetlerini sürdüren şirket, aşılar, serumlar, ilaçlar, ilaç hammaddeleri ile tıbbi cihazların ithalatı, yurt içi satışı ve dağıtımında bir numara. 

Yurt dışından tetanoz aşısı, difteri-tetanoz aşısı, difteri-tetanoz-boğmaca karma aşısı, BCG aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı ile kızamık-kızamıkçık-kabakulak karma aşısı, hepatit B aşısı ve oral çocuk felci aşısı gibi aşılar ile yılan serumu ve kuduz serumu ithalatını gerçekleştirmeye başlayan Keymen İlaç, 2006 yılına gelindiğinde dünya çapında lisansörlerle ticari ilişkilerini güçlendirmeye başlıyor. 

Hemen ertesi yıl jenerik ilaçlarda hızlı bir ivme yakalamak için 9 ilacın ruhsatı devralınırken bu ürünlerin katılışı ile ilk satış ekibi de oluşturuluyor. Ürünlerin yurt içi satış ve pazarlaması için firmanın halen İstanbul’da faaliyet gösteren birimi kuruluyor.

Faaliyetlerine 1973 yılında başlayan Keymen İlaç,  kurumsal sayfasında toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisine yönelik ürünleriyle bireylerin yaşam kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunmaya devam ettiğini belirtiyor.

Keymen İlaç Şirketinin Yabancı Ortakları:

Serum Institute Of India:

Hindistan Pvt Serum Enstitüsü. Ltd. şu anda, Polio aşısının yanı sıra Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Hib, BCG, r-Hepatit B, Kızamık, Kabakulak ve Dünya çapında üretilen ve satılan doz sayısına göre (1,5 milyardan fazla doz) dünyanın en büyük aşı üreticisidir.

Hindistan Serum Enstitüsü, 1966 yılında Dr. Cyrus Poonawalla tarafından ülkede kıtlığı bulunan ve yüksek fiyatlarla ithal edilen hayat kurtaran immüno-biyolojik ürünler üretmek amacıyla kurulmuştur.

Biofarma:

Evcim ailesi tarafından 1945'te  Biofarma Laboratuvarı olarak kurulan şirket, 1976'da şirket ortaklarından Konyalı eczacı Mustafa Öncel Ailesine Satıldı. Firma 1998 yılında Anonim şirket haline dönüştü. Biofarma, Isanne S.a.r.l Lux. bünyesinde bulunuyordu. 2014'te Münir Şahin ve BETASAN gibi sağlık sektöründeki firmaları  çatısı altında toplayan SBK Holding,  Biofarma'yı satın aldı. SBK Holding  sahibi kim mi?  Sezgin Baran Korkmaz. 

SINOVAC

Sınovac ilaç şirketi, 1993 yılında kurulmuş. CEO'su Bay Weidong Yin ve Tangshan Yian Biyoloji Mühendisliği Ltd. Çinli bilim adamları tarafından geliştirilen ilk inaktive edilmiş hepatit A aşısı. Şirket, geçtiğimiz yirmi yılda altı insan tarafından kullanılan aşı ve bir hayvan aşısı geliştirdi ve ticarileştirdi ve Ar-Ge hattını ilerletti.

Şirket, 2009 yılında dünyadaki ilk H1N1 aşısını geliştirme dahil, temel Ar-Ge yetkinliklerini örnekleyen birçok önemli gelişim kilometre taşına ulaştı. Üstelik, son teknoloji araştırma tesisleri, GMP sertifikalı, tam entegre platformunu genişletti. 

Üretim tesisleri ve Çin'in her yerine ulaşan bir satış ekibi var. Şirket şu anda çocuklar arasında şiddetli el, ayak ve ağız hastalığına (HFMD) neden olan enterovirüs 71'e karşı yeni bir aşı geliştiriyor. 

Kötü haber şu ki, bu Allahın Çinlileri Covit - 19 yani CoronaVac  falan üretmemiş. Zaten şirketin kurumsal sayfasında böyle bir ilacın üretimine dair emmare yok.  İnanmayan Seçilmiş Kaynakça'da verdiğim linkten bakabilir. Kelin ilacı olsa bir yerlerine sürecek ama maalesef  bulsalarda sürseler. 

Techinvention:

Sağlıkta eşitliği küresel ortama taşımak için çalışan tutkulu ve kararlı çalışanlardan oluşan bir ekib olduklarını söylüyorlar. Kurucusu Syed S. Ahmed. Küresel sağlık eşitliğini gerçeğe dönüştürme konusunda son derece tutkulu olduğu ve bu amacı hayata geçirmek için Techinvention'ı kurmuş. 2019'da Hindistan'da, Biyoteknolojide en  etkili lider  seçilmiş galiba. 

Tüm projelerde 'Ticarileştirme Konsepti' yaklaşımı ile 2016 yılında Techinvention Lifecare'i  şirketini kurmuş.  

Techinvention'ın tasarımı, Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleşmiş. Techinvention ayrıca Türkiye'deki ilk aşının pilot ölçekte üretilmesi için kritik bir teknoloji sağlamış. 

Hindistan deyince nedense benim aklıma Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz İstihbaratı tarafından Ankara’ya gönderilen, Taceddin Dergahında Mehmet Akif Ersoy ile bir müddet kalan ve İngiliz casusu olduğu bizzat Mehmet Akif tarafından deşifre edilen ve  İstiklal Mahkemesinde yargılanıp, Samanpazarında  idam edilen Mustafa Sagir geliyor. 

Keymen İlaç Şirketinin akredite olduğu ulusal ve küresel kuruluşlar…

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. 

FDA U. S. FOOD & DRUS, European Medicines Agency 

Keymen ilaç şirketinin ürünleri

Td-VAC (Adsorbe Difteri Tetanoz Aşısı)-Erişkin Tip Difteri Tetanoz Aşısı - Etkin Madde: Difteri ve Tetanoz Toksoidi - Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon 

H-VAC (Hepatit B Aşısı rDNA)- Erişkin Tip Hepatit B Aşısı (rDNA) 20mcg/1 ml - Etkin Madde: Saflaştırılmış Hepatit B Yüzey Antijeni-Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon - Ticari Şekli: 1 doz/ampul-flakon - Pediyatrik Tip Hepatit B Aşısı (rDNA) 10mcg/0.5ml-Etkin Madde: Saflaştırılmış Hepatit B Yüzey Antijeni - Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon

SII-BCG (BCG Aşısı)-Canlı Attenüe BCG Aşısı (Liyofilize) - Etkin Madde: BCG Aşısı (Bacillus Calmette Guerin Suşu) - Form: Enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücüsü

TRESIVAC (Kızamık Kızamıkçık Kabakulak Aşısı)- Canlı Attenüe Kızamık Kızamıkçık Kabakulak Aşısı (Liyofilize) - Etkin Madde: Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak Virüsleri - Form: Enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücüsü

R-VAC (Kızamıkçık Aşısı)- Canlı Attenüe Kızamıkçık Aşısı (Liyofilize) - Etkin Madde: Kızamıkçık Virüsü - Form: Enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücüsü

T-VAC (Tetanoz Toksoidi) - Adsorbe Tetanoz Aşısı - Etkin Madde: Tetanoz Toksoidi - Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon

Bivalan Oral Polio Aşısı - Bivalan Oral Polio Aşısı Tip 1 ve Tip 3 - Etkin Madde: Tip 1 ve Tip 3 poliomyelit virüsü (sabin) - Form: Oral Damla

Hepatit A Aşısı Erişkin Tip Hepatit A Aşısı (İnsan Diploid Hücresi), İnaktive - Etkin Madde: İnaktive HAV Antijeni (1 ml) - Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon - Ticari Şekli: 1 doz/flakon – pfs - Pediyatrik Tip Hepatit A Aşısı (İnsan Diploid Hücresi), İnaktive - Etkin Madde: İnaktive HAV Antijeni (0.5 ml)-Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon

Kuduz Aşısı - Kuduz Aşısı, İnaktive (Liyofilize) - Etkin Madde: Pürifiye Kuduz Antijeni - Form: Enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücüsü

Rotasil (Rota Aşısı) - Rotasil® Canlı Attenüe Rotavirüs Aşısı (Oral) - Etkin Madde: İnsan ve Sığır Rotavirüs Reassortantı - Form: Liyofilize Toz ve Çözücüsü -  Rotasil Thermo® - Canlı Attenüe Rotavirüs Aşısı (Oral) - Etkin Madde: İnsan ve Sığır Rotavirüs Reassortantı - Form: Liyofilize Toz ve Çözücüsü

EV71 Aşısı - El-Ayak-Ağız Hastalığı Aşısı - Enterovirüs Tip 71 Aşısı (Vero Cell) İnaktive-Etkin Madde: İnaktive EV 71 Virüs Antijeni-Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon

Kuduz mAb (rDNA) - Rekombinant Kuduz İnsan mAb - Etkin Madde: Kuduz İnsan Monoklonal Antikor (rDNA)-Form: Enjeksiyonluk Süspansiyon

Keymen ilaç şirketinin medeni hali…

1966'da Romanya'dan Dr.Anna Arslan'ın özel ilaçlarının ve S.S.C.B. 'den tıbbi alet ve cihazların ithalatı ve yurtiçinde satışı ile başlayan süreçte, Dr.Mustafa Topal'ın Doğu Avrupa ülkelerine yaptığı seyahatlerde halk sağlığına verilen önem ve halk sağlığına ilşkin ürünlerin çok ekonomik olması dikkatini çekmiştir. 

Halk sağlığı alanındaki araştırmalar sonucu Institute of Immunology and Virology Torlak, Belgrat – Sırbistan, Institute of Immunology Inc, Zagreb – Hırvatistan ve V/O Medexport – Rusya bünyesinde ki enstitülerinin aşı ve serumlarının Türkiye'de satış çalışmaları başlamıştır. İlaç hammaddeleri ithalatı ve yurtiçi ilaç ve ilaç hammadeleri satışı amacıyla Ankara'da Keymen Ecza Depoculuk ve Ticaret Ltd. Şti. kurulmuştur. Kuruluşunu takiben Türkiye'de ki pekçok ilaç fabrikasının ilaç hammadesi ihtiyaçlarını S.S.C.B., Çin Halk Cumhuriyeti, Macaristan ve Yugoslavya'da ki kaynaklarından ithal ederek karşılayan şirket, beşeri ecza depoculuğu ile de geniş bir yurtiçi dağıtım kanalı oluşturmuştur. 

1985 yılında beşeri ecza depoculuğu faaliyetlerine son veren şirket, İlaç sanayinde artan faaliyetlerinden dolayı  adını 2006 yılında Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. olarak değiştirmiş ve sonrasında 2013 yılında A.Ş. olarak tescil edilmiştir. 

2016 yılında Topal ailesinin Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de ki ortaklığı son bulmuştur. Çünkü Keymen İlaç şu anda tek ortaklı bir şirket. Ortağın (diğer gizli ortak veya ortaklar kim acaba?) adı Cantürk Alagöz. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Keymen'i ele verdi…

Çinli firma Sinovac’ın CoronaVac aşısının Keymen İlaç tarafından getirildiği ortaya çıkması ile Türk gazetecilerin Çin’den paylaştığı fotoğraflardan, ilaçların getirildiği kolilerin üzerinde “Keymen İlaç SAN ve TİC A.Ş.” yazdığı görüldü. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Koca, "Aşı tedarik sürecinde tek muhatabımız, üretici firmadır. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye’deki temsilcileri olan Keyman İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. 

Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Distribütörün yetki ve sorumluluğu Sinovac’ı temsil ve lojistik ile sınırlıdır. Bu, anlaşdığımız tüm aşılar için böyledir.” demişti demesine ama durum biraz farklı. 

SINOVAC, Çin şirketi mi?

Bu konuda ciddi tereddüt var. Gelmişini geçmişini merak edenler için  mazisi şaibeli. 

Firma Çin firması deniyor ama Antiqua yasalarına göre kurulmuş. Yani vergi cenneti olarak bilinen kara para aklama ülkelerinden olan Antiqua'da kurulmuş. Oranın yasalarına göre şirket prosedürleri gerçekleştiriliyor. 

2018'de şirketin idarecilerinin seçimi konusunda ciddi bir sorun olmuş. İlgili konu Karayipler mahkemesinde görülmüş. Yani Firmanın aslında Çin'li değil Karayip firması olduğunun kanıtı bunlar. Paravan Karayipler şirketi olan Sinovac'ın ortakları arasında JP Morgan ve Citibank var... Bu da mahkeme kayıtlarında ortaya çıkmış…

Size bir soru:

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sizce siyasi liderlere çağrı yaparak hepsinin olumlu cevap vermesini ve dahi Corona aşısı olmalarını sağlayabilecek güce sahip midir? 

Birrrr, Çin Halk Cumhuriyeti resmi kayıtlarına göre CoronaVac aşı üretimi söz konusu değildir. 

İkiii, Sinovac şirketi, böyle bir aşı üretmemiş. 

Üççç, muhtemelen aşı Türkiyede dünyanın en büyük aşı üreticisi ve tedarikçisi, Sınovac'ın çakma ortaklarından  Türkiyeli Keymen  İlaç Şirketi tarafından bulunmuş ve üretilmiş. 

Dörttt, önce Türkiyede üretilen fazla Çin'e gönderilmiş, sonra Çin’den Türkiye'ye getirilmiş. 

Beşşşş, bu kafa karışıklığın ne gerek vardı?  Şahsen  olup biteni tam anlamış değilim. Ama şeytana papucu ters giydiren Türk aklı galiba bununla yetinmeyip bir de şeytana don dikmiş! 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Seçilmiş Kaynakça 

https://silo.tips/download/halk-salna-adanm-bir-mr-dr-mustafa-topal

https://osmaniye-bld.gov.tr/kentimiz/osmaniye-tarihcesi

http://www.isfikirleri-girisimcilik.com/keymen-ilactan-40-yillik-basari-oykusu

https://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-keymen-ilacin-doktor-genel-muduru-8-60-43610.html

https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/cigdem-toker/asida-komunizm-ve-araci-sirket-6188794/amp/

http://www.emreecza.com/tr/tarihce.php

https://www.keymen.com.tr/

https://www.keymen.com.tr/urun-listesi/

https://www.google.com/amp/s/www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-koca-asi-tedarik-surecinde-tek-muhatabimiz-uretici-firmadir-542384.html/amp

https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/gundem/saglik-bakanindan-keymen-ilac-aciklamasi-6189053/amp/

https://www.seruminstitute.com/about_us.php

https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/ekonomi/69-yillik-ilac-sirketi-satildi-27529151

http://www.biofarma.com.tr/tr-tr/kurumsal/tarihce

http://www.sinovac.com/?optionid=526

http://www.sinovac.com/?optionid=460

https://techinvention.biz/

https://www.google.com/amp/s/businesssightmedia.com/2020/05/syed-s-ahmed-techinvention-lifecare-pvt-ltd-elite-league-of-innovative-entrepreneur-2020/amp/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Mehmet
Mehmet 1 yıl önce
Dr.Topal Sag olsaydı dogruyu yanlışı söylerdi aşıların Cine gönderildigine dair belge bulunursa Türk aşısıdır diyebiliriz.
halit kocaoğlu
halit kocaoğlu 3 yıl önce
yani türk aşısı
Urfalı Abdi
Urfalı Abdi 3 yıl önce
Yahu senin yazılar hem güldürüyor hem öldürüyor bir oku bin düşün
Urfalı Abdi
Urfalı Abdi 3 yıl önce
Yahu senin yazılar hem güldürüyor hem öldürüyor bir oku bin düşün
Altun
Altun 3 yıl önce
Kaleminize sağlık hocam
hekimoğlu Tabib
hekimoğlu Tabib 3 yıl önce
Tıp tarihinden sayfalar
Junker
Junker 3 yıl önce
Bi öle bi böle