USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sinop’ta S 400 testinde belirlenen Ermenistan’ın S 300'lerinin Azerbaycan tarafından imhasının perde arkası!

27-10-2020

Sinop’ta S 400 testinde belirlenen Ermenistan’a ait S 300 Hava Savunma Sistemlerinin Azerbaycan tarafından imha edilmesinin perde arkası!

Sinop deyince çoğumuzun aklına Mustafa Suphi, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Osmanlı Sosyalist Fırkası kurucularından Hüseyin Hilmi, Kerim Korcan, Zekeriya Sertel, Ahmet Bedevi Kuran, Refi Cevat, Burhan Felek, Uğur Mumcu, Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş, Kemal Tahir, Eşber Yağmurdereli, Ahmet Arif, gibi Türk Edebiyatı ve siyasetinin ünlü isimlerinin yattığı cezaevi gelir. 

ABD’de filmlere konu olan San Francisco Körfezi'nde sahile 2,4 km uzaklıkta 9 hektar alana yayılmış 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış, ABD'nin en ünlü hapishanelerinden biri özelliğini taşıyan Alcatraz Adası ne ise Türkiye’de de önce Sinop Cezaevi sonra Ulucanlar cezaevi odur. 

Yıllar sonra belki Sinop daha farklı bir denemeye ev sahipliği yapmakla anılacak olabilir mi?

Neden acaba?

Sizi yormaya niyetim yok. Kademe kademe anlatayım. Rusya’dan satın alınan S-400’ler Sinop’a nakledilmiş ve hava savunma sistemlerinin sevkiyatıyla ilgili görüntüler basına da yansımıştı. Sonraki süreçte Türkiye, 16-17 Ekim tarihlerinde geçerli olmak üzere Karadeniz üzerinde füze atışı yapacağı gerekçesiyle Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ve atış tatbikatı için de Navtex (denizcilik duyurusu) mesajı yayımlamıştı. 

Daha sonra Türkiye S-400 savunma sistemini Sinop yakınlarında test etti. Tatbikat sırasında üç S-400 hava savunma füze sistemi fırlatıldı.

Hepsi belirlenen hedefleri başarıyla vurdu. 

Özellikle ABD ve diğer NATO üyesi bazı Avrupa ülkelerinin ileri geri yorumları üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lafı eveleyip gevelemeden, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin Sinop'ta test edildiğini doğruladı.

Askeri uzmanlar tarafından tam aktivasyon öncesi son adım olarak nitelendirilen Sinop’taki S400 atış testi, Türkiye’nin NATO’yu arkalayan ABD gibi askeri ve ekonomik küresel güce karşı bir tür meydan okuma gibi anlaşıldı, algılandı. 

Türkiye, kimseden icazet almadan bağımsızlığını bir kez daha dünya kamuoyu önünde fiili şekilde deklare etti. 

İşte bu nedenle Sinop, yıllar sonra cezaevi ile değil S 400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’de ilk test edildiği yer olarak hafızalarda yerini alabilir. 

Ermenistan’a ait S 300 Hava Savunma Sistemleri...

S-300 savunma sistemi, dünyada 15’ten fazla ülkenin kullanımında. Ermenistan da bunlardan biri. Ermenistan, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Sovyetler’in dağılmasından sonra Rusya Federasyonu önderliğinde oluşturulan Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olduğundan, S 300 hava savunma sistemini birçok ülkeden önce Ermeni Diasporasının seferberliği sayesinde topraklarına konuşlandırdı.  

Gerçi Putin’den önceki Rusya Başkanı, dansları, sarhoş katıldığı zirveleri ve personelindeki kadınlara yönelik tacizleriyle hatırlanan Boris Nikolayeviç Yeltsin’in, Sovyetler Birliği mirasını korumaktaki beceriksizliğinden kaynaklanan yönetim boşluğunun Türkiye ve Azerbaycan karşıtı güç odaklarının çalışmaları sayesinde Ermenilerin S 300’leri neredeyse bedavaya almalarını sağlayabilmiştir.

Bu süreçte Çeçenistan’da yaşanan savaş sırasında bazı batılı ülkelerin silah ve mühimmat sevkiyatında bulunmaları Rusları rahatsız etmişti. Dikkat edilirse Rusların geliştirdiği S 300 hava savunma sistemlerinin Ermenistan’a konuşlandırılması, Vladimir Vladimiroviç Putin’in başkan olmasından önceki döneme denk geliyor. 

Gelelim Ermenistan’ın sahip olduğu S 300’lerin hikâyesine. 1999’da Rusya Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Rusya ve Ermenistan yönetimleri arasında daha önce varılan anlaşma gereği, Erivan yakınlarındaki Rus askeri üssüne S-300 füze sistemleri yerleştirilmeye başlandı. S-300 bataryalarının üçüncü bir ülkeyi hedef almadığının söylenmesine rağmen, Azerbaycan ve Türkiye'nin sınırlarında konuşlandırılan 250 km menzilli füzelerden tedirginlik duymaması mümkün değildi. 

2001’de Rusya, Ermenistan’ın kara sınırlarından sonra hava sahasını da koruma altına alarak, Türkiye’nin Kıbrıs’a yerleştirilmemesi için sert uyarılarda bulunduğu S-300 füzelerini Ermenistan’da konuşlandırdı. Mimarı kimdi dersiniz?

Ermeni asıllı Ukrayna doğumlu eski bir Sovyet askeri olan Anatoli Kornukov.

Dönemin Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Ukrayna Kadievka/Stakhanov doğumlu, Ermeni asıllı, daha önce de Rusya'nın Ermenistan'daki hava üssünün komutanlığını yapan Anatoli Kornukov, Gümrü’deki Rus üssünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Rus savaş uçaklarının Ermenistan hava sahasında devriye gezmeye başlamasıyla ABD’nin yeni bir füze savunma sistemini devreye sokmak istemesi arasında bağ kurarak, ABD yönetimi ile NATO’nun bir yandan yeni bir askeri - siyasi düzen kurmaya, diğer yandan da nükleer silahsızlanma alanında daha önce imzalanan anlaşmalardan vazgeçmeye çalıştığını söylemiş, bu koşullarda Ermeni hava sahasını korumaya başlamalarının "doğal" olduğunu, Erivan’la hava kuvvetleri ve uçaksavar sistemleri alanında işbirliğini güçlendireceklerini açıklamıştı.

240 kilometre çapındaki bir alanda etkili olan S-300 uçaksavar füze sistemi sistem, kumanda merkezi, hedef tespit ve yönlendirme radarlarından oluşuyor. Menzili: 100 km, İsabet oranı: Yüzde 70 - 90,  Aynı anda izleyebildiği hedef sayısı: 48, Savaşa hazırlanma süresi: 5 dakika.

Sinop’tan Bakü’ye ince uzun bir yol ve Ermenistan hava savunma sisteminin imhası...

Ermenistan silahlı kuvvetleri, İskender balistik füzelerini kullanarak çatışmayı tırmandırmayı ve Azerbaycan ordusuna karşı üstünlük kurmayı denedi. 

Attıkları füzelerle Azerbaycan ordusuna ciddi bir zarar veremediler. Güçleri ancak sivillere yetti. 

Onlarca masum insan, çocuk öldü.

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, son çare olarak Ermenistan’ın S-300 füze sistemlerini Erivan'dan Azerbaycan ordusunun operasyon yürüttüğü bölgelere doğru harekete geçirdi. 

Aynı günlerde Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ve atış tatbikatı için de Navtex (denizcilik duyurusu) mesajı yayımlamıştı. 

Bu hazırladıkların boşuna olmadığı daha sonra anlaşıldı. 

S 400 Hava Savunma Sisteminin Sinop’ta test edilmesi sırasında, sistemin 600 kilometre uzaklıktaki hedefleri algılayabilme özelliği sayesinde, Dağlık Karabağ’daki temas hattında Ermenistan ordusuna ait S-300 füze savunma sisteminin konumu tespit edildi ve koordinatları anında Türk Askeri yetkilileri tarafından, Azerbaycan ordusuna iletildi.

Sonrası Türkiye ve İsrail tarafından eğitilen Azerbaycan Hava Kuvvetleri için adeta çocuk oyuncağı gibiydi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’daki temas hattında Ermenistan ordusuna ait S-300 füze savunma sisteminin imha edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Hocalı bölgesindeki Şuşakend’de gerçekleşen çatışmalar sırasında Ermenistan’a ait S-300 füze savunma sistemi etkisiz hale getirildi.

Rusya derin devleti, Ermenistan safrasından kurtulmak istiyor!..

Avrasya Turan İmparatorluğu geleceği açısından Ermenistan’ın Rusya’ya yük olduğu bir gerçek. Bir diğer reelpolitik durum da ABD, Avrupa Birliği ve NATO’nun Ermenistan’ı, Kafkas enerji kaynaklarına ulaşmakta bir atlama taşı olarak görmesi.

Nitekim Ermenistan’daki yönetim kadrosunun Batı yakınlığı Rusların gözünden kaçmış olabilir mi?

Bu çorbada tuzumun bulunduğunu söyleyebilirim. 

Batının adamlarının Ermeni diasporası tarafından nasıl Erivan’da iktidara taşındığını uzun uzadıya anlattığımı hatırlıyorum. 

Ruslar, şimdi ABD, Fransa ve diğer Ermeni diasporasının güçlü olduğu ülkelerin nasıl Ermenistan’ın içine nüfuz ettiklerinin farkındalar.  

Ruslar’ın Ermenistan’ın yanında yer almadığı, hatta üstü örtülü şekilde Azerbaycan’ın savaş politikasını destekleyen siyaset izlediği bir süreç yaşanıyor. 

Bununla birlikte ABD ve AB fonlarından beslenen kiralık kalemlerin Rusya düşmanlığına ne demeli? 

Moskova, eğer emperyalizmle savaşta Ankara’yı yanı başında görmek istiyorsa “bir millet, bir devlet” olan Azerbaycan ve Türkiye’nin rızasını alması gerektiğini biliyor. 

Bunun yolu da öncelikle Dağlık Karabağ’da, Ermeni çetelerinin işgalinin sonlandırılması, Suriye ve Libya’da Türkiye’nin kırmızı çizgilerinin benimsenmesinden geçiyor.

Ya nazlı Kırım’a ne olacak” diyorsanız, “sular akar mecrasını bulur” derim. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Seçilmiş Kaynakça

https://ilkha.com/guncel/turkiye-s-400-savunma-sistemini-basariyla-test-etti-140511

https://www.dikgazete.com/turkiyenin-nahcivana-her-an-askeri-mudahalede-bulunma-hakki-var-mi-makale,2922.html

https://www.milliyet.com.tr/dunya/ermenistan-a-rus-kalkani-5284014

https://jamestown.org/program/russian-armenian-air-defense-system-inaugurated/

https://www.ca-c.org/online/2001/journal_eng/cac-05/10.bulen.shtml

https://tr.sputniknews.com/asya/202009301042940375-azerbaycan-ermenistana-ait-s-300-sistemini-imha-etti/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-54664164

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
tümdengelim
tümdengelim 3 yıl önce
Bununla birlikte ABD ve AB fonlarından beslenen kiralık kalemlerin Rusya düşmanlığına ne demeli? kim bunlar açıklayın
Fanatik
Fanatik 3 yıl önce
Ruslarla aramızdan su sızmıyorsa neden İdlibi bombaladılar
Vahapyan
Vahapyan 3 yıl önce
Türk Ermenisi olarak Erivan yönetiminin başlattığı kirli savaşa lanet olsun. Yaşasın Türkiye Ermenistan halklarının dostluğu kahrolsun emperyalizm