USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Siber terörizmin tehdit potansiyeli yükseliyor!

29-06-2020

Teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça teknolojinin önemli faydaları ile beraber çok önemli zararları da toplumsal yaşamı ve uluslararası ilişkileri etkilemektedir.

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte gelen siber terörizm de bunlardan biridir.

Teknolojinin gelişmesi, internet kullanımının artması, günlük hayatımızda birçok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Ancak kötü niyetli ve bilinçsiz internet kullanımından dolayı bazı dezavantajların da ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Örneğin, terörün geleneksel yöntemlerinin ötesinde sanal dünyada faaliyet göstermesi, dünyayı siber terör tehdidiyle karşı karşıya bırakmaktadır. 

Artık teröristler, geleneksel yöntemlerinin ötesinde, yeni siber saldırı yöntemlerini de kullanmaya başlamışlardır.

Bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişme,  yönetimlerin sanal dünyayı izlemelerini zorlaştırmakta ve çoğu zaman da onları çeşitli durumlar karşısında yetersiz ve çaresiz bırakmaktadır.

Siber tehditlerin uluslararası sistemler açısından varlığı, devletleri sıcak çatışmalara sürükleyecek düzeye gelmiştir.

Siber terörizmle mücadelede tehditler…

Siber teröristler, klasik teröristler gibi eylemlerini gerçekleştirmek için bomba veya silahlara değil, sadece bir ‘bilgisayar’ ve ‘modem’e ihtiyaç duyar.

Bu sayede hem eylemleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilmekte hem de güvenlik güçlerine yakalanma risklerini minimuma indirmektedirler. 

Bu sebeple günümüzde siber saldırılar önemli bir “tercih” haline gelmiş ve siber terörizmin potansiyeli yaygınlaşmıştır.

Bu potansiyel tehdit had safhadadır. 

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ulusları ve toplumları doğrudan etkileyen siber terörizm, günümüzde en önemli tehdit unsurlarından biridir.

Teröristler sanal ortamlarda, sosyal medya ortamlarında propaganda yaparak, taraftar toplayarak veya sempatizanlar oluşturarak kritik altyapıları hedeflemekte ve çok çeşitli saldırılar gerçekleştirmektedir. 

Tüm bu saldırılar kaosa altyapı oluşturmaktadır.

Saldırılar sonucunda ise maddi manevi kayıplar meydana gelmektedir.

Sorun küresel, mücadele ulusal!..

Siber terör tüm dünyada tırmanışa geçmiştir. 

Her kullanıcıyı, bilgisayarı, sunucuyu, sistemi, sahip olunan bilgi varlıklarını ve en önemlisi hayat akışını etkileyen boyuta gelen bu tehditle hep beraber, topyekûn mücadele etmenin zamanıdır.

Siber terörle mücadele, ancak ve ancak birlik olmaktan, bilgi birikimlerini birleştirmekten, beraber mücadele etmekten geçmektedir.

Bireysel ya da çeşitli küçük gruplar halinde değil, topyekûn mücadele edilmesi gerekiyor.

Siber terörle mücadele etmek için yapılabileceklerin tartışılacağı, oluşabilecek tehditlerin konuşulacağı, karşılaşılan olumsuzlukların paylaşılacağı, karşılaşılabilecek tehditlerin öngörülebileceği, ortak mücadele için atılacak adımların tartışılabileceği ve en önemlisi ortak mücadele için yapılabileceklerin değerlendirileceği, ulusal ve uluslararası arenaya uzanan bir araştırma biriminin mutlaka kurulması gerekiyor.

Uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu söylemek mümkündür. Ülkeler ortak menfaatleri doğrultusunda işbirliği tekliflerine açık olmalı ve bir an önce gerekli adımların atılması gerekmektedir. 

Bir sonraki bölümde, siber terörizm ile mücadelede tavsiye edilen önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğim.

.

Eren Talha Altun, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Muammer Avşar
Muammer Avşar 4 yıl önce