USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Seçimin kazananı Türkiye Komünist Partisi

01-04-2019

Hangi siyasi partinin liderine sorarsanız seçimi kendileri kazandı. O nedenle seçimin mağlubu yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kemaliyet ve vakur bir üslupla yaptığı balkon konuşması, “galip bu yolda mağlup” psikolojisini de yansıtıyordu.

“Ankara'da ve İstanbul'da ilçelerin çoğu AK Parti'de ya da Cumhur İttifakı'nda. Halkımız büyükşehir belediyesini verse bile ilçeleri AK Parti'ye vermiştir" sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gönül Belediyeciliği” sloganlarıyla halkın yarısının gönlüne giremediklerini de belirtti.

Seçimin İlkleri…

- Antalya’nın Alanya ilçesinde Rus asıllı Anastasia Petrova Çetinkaya bağımsız belediye başkan adayı oldu. 

- Türk vatandaşlığına geçen 79.820 Suriyeli'den yaşları 18’in üzerinde olan 5.399’u oy kullandı. 

- Mersin’de Türkiye vatandaşı olma hak kazanan Suriyeliler, Merkez Akdeniz ve Mezitli ilçesindeki mahallerde sandık başına gitti.

- Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Karaman gibi birçok ilde muhtarlık seçimleri sırasında şiddet olayları yaşandı.

- Malatya’nın Pütürge ilçesinde oy verme işlemleri sırasında çıkan ve Saadet Partili iki kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı kavga, seçime gölge düşürdü.

- Avrupa Konseyi de yerel seçimler için 22 gözlemciyi Türkiye'ye gönderdi. 

- CHP ilk kez yüzde 30'u aştı. HDP oyları düştü.

- HDP, “gönüllü oy kaybı” ile siyasal Kürt hareketinin güvenlik tehdidi oluşturmadığını gösterdi.

- HDP oylarındaki göreceli düşüş, herkesin dikkatini çekiyor.

- Şırnak’ta AK Parti’nin kazanması sürpriz bir seçim sonucu.

- HDP, Millet İttifakı ile Doğu ve Güneydoğu'da bazı seçim bölgelerinde Saadet Partisi’ne seçmenini yönlendirmesi bu tabloyu ortaya çıkardı.

Bana kalırsa bu, üzerinde çalışılmış bir konu. Amaç Kürtler’in rejim için bir tehlike arz etmediğini kamuoyuna göstermek.

Hatta Kars Belediye Başkanlığı’nı kazanan HDP adayı Ayhan Bilgen'in "Bu bir yarıştı, Kars kazandı, birlikte kazandık" sözleri, önümüzdeki günlerde partisinin yeni yol haritasının habercisi.

HDP seçmenine kayyum mesajı verdi…

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasının kesinleşmesinden sonra bir konuşma yapan Eş Başkan Pervin Buldan’ın, kayyum politikasının çöktüğünü savunan sözleri, kendileri açısından seçim kazandıklarını parti tabanına açıklama çabasından başka birşey değil.

HDP, Tunceli'de Komünist başkanla kendilerine kumpas kurulduğu iddiasında…

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan; “Bizler Şırnak'ta kaybetmedik, Dersim'de kaybetmedik, Ağrı'da kaybetmedik, çünkü bu şehirlerde her türlü oyun oynandı. Her türlü hile yapıldı. 

Bugün Şırnak'a dışardan sadece 12 bin kişi oy kullanmak üzere gönderildi. Şırnak bir şekilde gasp edildi. O yüzden biz Şırnak'ı kaybettik demiyoruz. Şırnak, Dersim, Ağrı halkı kazandı"  dedi. 

Bunun anlamı şu; diyorlar ki: “İktidar TKP kadrolarını bize karşı kullandı.”

Komünist Başkan Mehmet Fatih Maçoğlu Tunceli'yi aldı!..

1920'de kurulan Türkiye Komünist Partisi, 1987'de Nabi Yağcı yönetimi tarafından tasfiye edilmişti. 

“Eski tüfek Komünistler”e göre Maçoğlu, Mustafa Suphi çizgisinden gelen TKP çizgisinden değil.

Onun mensubu olduğu Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde gerçekleştirilen Sosyalist İktidar Partisi Olağanüstü Kongresi ile partinin adının “Türkiye Komünist Partisi” olarak değiştirilmesi ile kurulan, Marksist-Leninist ilkeleri benimsemiş, merkezi Ankara'da bulunan komünist parti.

TKP, Tunceli'de HDP ve CHP'ye rağmen kazandı…

Üç dönemdir HDP’nin elinde olan Tunceli Belediyesi son olarak kayyum tarafından yönetiliyordu. 

Komünist Başkan” olarak bilinen Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi’nin Tunceli Belediye Başkan adayı oldu ve HDP’li Nurşat Yeşil ve CHP’li Yusuf Kenan Aydın ile yarıştı. 

Önceki yerel seçimlerde HDP ve CHP arasında çekişmeli geçen yarış bu sefer, Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) ortak adayı Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun dahil olması ile değişti. Maçoğlu, Tunceli Belediye Başkanı oldu.

HDP ideolojisinin bundan sonra en büyük rakibi TKP

Ankara’nın taşına bak!.. Başkent el değiştirdi…

1994 Mahalli idareler seçimiyle Başkent belediyesine yerleşen Milli Görüş’ten devşirme muhafazakar demokratlar, 25 yıl sonra Kemalist ve milliyetçi orta sınıfın oluşturduğu Millet İttifakına pabucu kaptırdı.  

Ankaralı seçmen, merakla Büyükşehir eski Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek'in “Devr-i sabık” ilan edilmesine kilitlendi.

Eş-dost-ahbap muhabbetiyle belediye kadrolarına yerleştirilen partizanların durumu da ayrı bir merak konusu.

31 Mart 1909 - 2019 muamması!..

31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909)'da gerçekleşen “suhte ve softa ayaklanması”nın 110’uncu yıldönümünde bu seçim sonucunun alınması tesadüf mü?

Ebced cifir ve hurufilik erbabının bu günle ilgili bir açıklaması da elbet vardır.

Erken genel seçim var mı yok mu?

AK Parti ve MHP başkanları kesin ifadeyle 2023 yılına kadar seçimin gündemlerinde olmadığını belirtti.

Ancak Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 31 Mart yerel seçimine dair yaptığı ilk açıklamada; "Göreceksiniz, buradan söylüyorum AK Parti iktidarının devam etme şansı yok. Cumhurbaşkanlığı sistem, içerisinde bir çözüm yok" dedi.

Aklıma gelmişken; eğer seçimlerde İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanıyorsa, Başkent Ankara'yı kaybeden neyi, nereyi kaybeder?

Bakalım ne olur?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Baran Laşer
Baran Laşer 5 yıl önce
Bilmece bulmaca : "eğer seçimlerde İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanıyorsa, Başkent Ankara'yı kaybeden neyi, nereyi kaybeder?" Hadi bilinde görelim
Maliyeci
Maliyeci 5 yıl önce
Seçim dostu üzmedi düşmanı sevindirmedi