USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rus Büyükelçi Karlov suikasti ve günümüze yansımaları

Rus Büyükelçi Karlov suikasti ve günümüze yansımaları
11-10-2023

Kraliyet Viktorya Tarikatından İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Roger Short suikastı!yazımı; Paralel devlet yapılanması ve terör örgütü FETÖ, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Roger Guy Short suikastından sonra güvenlik bürokrasisinde çok güçlendi.” tespiti ile sonlandırmıştım. 20 Kasım 2003'ten 19 Aralık 2016'ya kadar FETÖ akıl almaz işlere bulaştı.

Neler yapmadı ki?

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-16 savaş uçağı, 24 Kasım 2015'te Suriye-Türkiye sınırı yakınında bir Rus Sukhoi Su-24M saldırı uçağını düşürdü. Rus pilot ve navigatör, uçaktan atladı. Navigatör Konstantin Murakhtin kurtarıldı, ancak pilot Oleg Peshkov paraşütle inerken Suriyeli isyancıların karadan açılan ateş sonucu vurularak öldürüldü. İki havacıyı kurtarmak için başlatılan  ekipten  Rus denizci Aleksandr Pozıniç’de, isyancılar tarafından bindikleri helikopterin hedef alınması sonucu öldürüldü. Hatta Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle 2/15'te düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürdüğü yönündeki açıklamaları basına yansıyan Alparslan Çelik, savunmasında Bayırbucak Türkmenleri ile Suriye'deki 2 tümenin komutanlığını yaptığını ve Türkiye'ye yaralı askerlerin tedavisi için geldiğini belirtmişti. Olay, 1953'te Kore Savaşı sırasında Sui-ho Barajı'na düzenlenen saldırıdan bu yana bir NATO üyesi devlet tarafından Rus veya Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının ilk kez imha edilmesiydi. Ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü patlak verdi. Darbeciler tasfiye edildi.

Türkiye; darbe şokunu atlatmadan FETÖ terör örgütünün bir başka kumpası gerçekleşti.

19 Aralık 2016'da, Rusya Büyükelçisi Andrei Gennadievich  Karlov; Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" konulu fotoğraf sergisi açılışı sırasında davetliler ve eşi Marina Mihaylovna’nın gözü önünde alçakça sırtından kurşunlandı.

Türkiye dostu Büyükelçi düzenlenen saldırıda hayatını kaybederken, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli saldırgan 2,5 yıldır Ankara Polis Dağıtım Birimi'nde görev yapan Mevlüt Mert Altıntaş, özel harekât polisleri ile girdiği çatışma sonrası öldürüldü. Hatta sağ yakalanması mümkünken neden öldürüldüğü medyada sorgulandı. Saldırganın, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulunu bitirdiği ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesinde görevli polis memuru olduğu belirlendi.

Geride bıraktığı mektupta, saldırıyı Suriye'de askeri operasyonlar gerçekleştiren ve Beşar Esad rejimini savunan Rusya'yı cezalandırmak için gerçekleştirdiğini kaydetmişti. Ancak TSK ve Emniyette büyük çaplı FETÖ'cü tasfiyesine rağmen nasıl olup ta o süreçten sıyrıldığı/kurtulduğu hep merak konusuydu?

Rusya, Ankara büyükelçisinin öldürülmesini "terör saldırısı" olarak nitelendirdi. Çünkü tüm olay yeri inceleme verileri, suikastçının eylemi ve bağlantıları terör görüntüsü veriyordu.

Öldürülen deneyimli diplomata ülkesindeki en yüksek unvan olan Rusya Federasyonu Kahramanı nişanı verildi. 22 Aralık 2016'da Rusya Kahramanına Kurtarıcı İsa Katedrali'nde ciddi bir veda gerçekleşti. Ayine Moskova Patriği Kirill ve Rus halkı katıldı. Aynı gün Karlov, Moskova'daki Khimki mezarlığına askeri törenle gömüldü.

Rus Büyükelçiliği Karlov suikast sürecini nasıl yanlış yönlendirdi?

Yıllar sonra Büyükelçi Karlov Suikastını araştıranlar Rusların içindeki İrlandalılar olmadan bu suikasttın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyorlar. Nitekim daha sonra suikastı soruşturan Türk istihbarat ve güvenlik birimlerinin Büyükelçi Karlov’un öldürüldüğü sergiyi iki Rus’un düzenlediği bilgisine ulaştıkları bilgisi ana akım medyada yer almıştı.

FETÖ'cü suikastçıya büyükelçinin katılacağı programın detayları bu iki Rus görevli üzerinden ulaştırılmış olabilirdi.

Suikastın işlendiği "Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı serginin organizatörü olan tutuklu sanık Mustafa Timur Özkan ise, "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Sergiyi organize eden diğer iki kişi Rus'tur ve görevlerine devam ediyor. Onlar hakkında işlem yapılmazken ben iki yıldır özgürlüğümden mahrumum" diye konuşmuştu.

Bu Rus görevliler kimlerdi?

Neden suikast sonrası görevde kalabildiler ve Rusya’ya döndüklerinde neden haklarında herhangi bir yasal işlem yapılmadı, onları kim korudu?

Bu konu Ankara kadar, Moskova yönetimini ve Rus dış istihbarat servisi SVR ve Başkanı Sergey Narişkin’i ilgilendiriyor. Acaba Karlov suikastı dosyası, yoksa rafa mı kaldırıldı?

Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı davasında kararın çıkmasını "tatmin edici" olarak nitelendirmişti.  

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ'nün Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikasta ilişkin davada 13 sanıktan 12'sine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezalarını onadı. FETÖ’nün mahrem istihbarat yapılanmasında yer aldığı belirlenen Vehbi Kürşad Akalın ve Hüseyin Kötüce’ye “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ile Karlov’a yönelik “tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan verilen cezalar da Daire tarafından onandı. Daire, diğer sanıklara da verilen cezaları hukuka uygun buldu. 

Sadece bu kadar mı?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikastı, El Nusra'nın üstlendiği iddia ederek tüm dünyaya servis eden Sputnik, Fetih El Şam ve bu örgütün liderliğinde kurulan Fetih Ordusu'ndan yapılan yalanlamayı yayınlamak zorunda kalmıştı. Bu gerçek dışı iddianın yayınlandığı Forbes Middle East tarafından iki kez Orta Doğu'nun en etkili haber sitesi olarak seçilen, Mısır istihbarat teşkilatı Mukhabarat , askeri istihbarat , Ulusal Güvenlik Teşkilatının kontrolü altındaki United Media Services Group'un sahibi olduğu Mısır Medya Grubu'na ait, Mısır'daki Mısır El Yum El Seba gazetesine bu haberi, Ankara’daki Rus Büyükelçiliğinden kim servis etmişti?

O tarihte Ankara’da olup bugünlerde Mısır'da Nil nehrinin sahilinde sefa süren "Müslüman" isimli Rus görevli kim acaba?

Katille görüşen Rus Ekaterina B.’nin Rusya Kültür Merkezi'yle ve Büyükelçilikle irtibatı

33 yaşındaki Ekaterina B, Andrey Karlov'un katiliyle sosyal medyadan iletişim halindeydi. 62 yaşındaki Karlov, Ankara'da 22 yaşındaki polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından vurularak öldürüldü. Suikastçının yakınları Mevlüt Mert Altıntaş’ın büyükelçiyi öldürürken sanki 'biri tarafından yönlendirildiğini' belirtmişlerdi.

Türk ve Rus kamuoyunu olup biteni anlamaya çalışırken, 6 Mart 2017’de Rusya'nın Türkiye büyükelçisinin öldürülmesinin ardından 33 yaşındaki Ekaterina B. isimli Rus bir kadın tutuklandı. Daha sonra basına servis edilen haberlerde Suikastçıyla temas kurduğu iddiları yer aldı. Rus kadınının Türkiye'nin başkentindeki beş yıldızlı otellerde zengin iş insanları ve üst düzey bürokratlara **** temini ve fuhuş organize edilmesinde rol aldığı  belirtilmişti. Ekaterina B. isimli Rus kadına bu konularda başkentin Çankaya ilçesinde çalışan bir kuaförün de yardım ettiği söyleniyordu.

Büyükelçinin katili Mevlüt Mert Altıntaş'la telefonla temasa geçmiş, ayrıca Ankara'daki Rus Kültür Merkezi'ni de aramıştı. Bilin bakalım o tarihte Rus Kültür Merkezi Başkanı kimdi?

Rusya Federal Ajansı /Rossotrudniçestvo Ankara Temsilciliği Başkanı Prof. Dr. Enver Şeyhov.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Rus kadının tutuklanmasıyla ilgili olarak RIA Novosti'nin bilgi talebini karşılayamadığı medyada yer almıştı. Ancak tutuklanan Rus kadının sahte kimlik kullandığı sonradan anlaşıldı. Rusya'nın Çelyabinsk kentinde, Ekaterina B. isimli kadın 19 yaşında kaçırıldığını ve 14 yıldır alıkonulduğu evde defalarca cinsel saldırıya uğradığı Rus medyasında haber olmuştu. Çelyabinskli Ekaterina B; 51 yaşındaki Vladimir Cheskidov'un kendisini 2009 yılında kaçırdığını 19 yaşından bu yana bir evde hapsedildiğini anlatmıştı.

Hadi bakalım çık çıkabilirsen işin içinden?

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO mezunu, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği basın ataşesi İrina Sayyarovna Kasımova; "Medyada son zamanlarda yayınlanan yayınlara ilişkin olarak, büyükelçilik, belirtilen Rus vatandaşının gözaltına alınması ve tutuklanmasının nedeni, tarihi ve koşullarının açıklığa kavuşturulması için Türk tarafına resmi bir talepte bulundu. Şu ana kadar Türk tarafından bir yanıt alamadık." demişti.

10 yıldan uzun yakın bir süredir Türkiye’de görev yapan, halen Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği demirbaşlarından, Büyükelçilik Üçüncü Kâtibi ve Basın Ataşesi İrina Sayyarovna Kasimova’nın 14 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ile Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO’dan sınıf ve dönem arkadaşı olduğunu belirtelim.

İrina  Sayyarovna KasimovaTatar asıllı bir anne ile Rus babanın kızı. Eşi de kendisi ile birlikte Ankara Büyükelçiliğinde çalışıyor. 2011 yılında yayınlanmış Pera'da Beyaz Ruslar - White Russian Emigrês İn Pera ve Ekim 202’de yayınlanmış On Turkey's Policy to Solidify Its Presence in the Northern Territories of Syria. -Türkiye'nin Suriye'nin Kuzey Topraklarındaki Varlığını Sağlamlaştırma Politikası Üzerine isimli kitapları var.

Kendisi Rusya Uluslararası İşler Konseyi RİAC yazarlarından.

Ekaterina B.'nin de Rusya Kültür Merkezi'yle irtibatı vardı. Araştırmada Altıntaş ile Ekaterina'nın saldırının hemen öncesine denk gelen 21-23 Kasım 2016 tarihlerinde telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Ayrıca ikilinin WhatsApp üzerinden mesajlaştığı da saptandı. Rus kadın, gözaltına alındı.

Ekaterina B.'nin Rusya'dan getirilen kadınları pazarladığı anlaşıldı. Zanlı, ifadesinde, Altıntaş ile görüşmediğini ancak WhatsApp üzerinden mesajlaştığını açıkladı. Ayrıca iki internet sitesi üzerinden fuhuş yaptırdığı iddialarını da doğruladı. Ekaterina B.'nin internet sitesi üzerinden anlaştığı erkekler ile Rus hayat kadınlarını Ankara'daki 5 yıldızlı otellerde buluşturduğu anlaşıldı. Ekaterina, bu işler için Ankara Çankaya'da bulunan bir kuaförün de kendisine yardım ettiğini anlattı. 

Karlov’a kastedenlerin amacı ne idi?

Karlov, 62 yaşındaydı ve diplomatik hizmete 1976 yılında katıldı. Otuz yıl boyunca Kuzey Kore'de görev yaptı. 2001-2006 yıllarında Rusya'nın Pyongyang büyükelçisiydi. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı konsolosluk dairesi şefi olarak çalıştı. 2013'ten bu yana Türkiye'nin büyükelçisi olarak görev yapıyordu. Rusya ve Türkiye'nin son zamanlarda gergin bir ilişkisi vardı ve her ikisi de Suriye ihtilafında rakip grupları destekliyordu. Ancak Türkiye'nin 2015 yılında bir Rus jetini düşürmesinin ardından ilişkiler en düşük noktasına ulaştıktan sonra Büyükelçi Karlov; Ankara ve Moskova diplomatik bağları geliştirmek için çaba gösterdi. Türkçe ile birlikte Korece ve İngilizceyi de akıcı bir şekilde konuşabiliyordu.

Andrei Gennadievich ikili Rusya-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük çaba harcadı. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin uzun ve barışçıl olmaktan uzak bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Tarih boyunca Rusya'nın hiç kimseyle Türkiye ile olduğu kadar çok savaşı olmadı. 

Dolayısıyla Büyükelçi Karlov'un görevi kolay değildi. İyi komşuluk ilişkileri kurmak için tüm gücünü, tüm yeteneklerini ve yeteneğini ortaya koydu. 20152016'da yıllardır Rusya-Türkiye ilişkilerinde ciddi bir kriz yaşandı. 24 Kasım 2015'te Suriye'de Rus Su-24 uçağının Türkler tarafından imha edilmesi olayı nedeniyle meydana geldi. 

Karlov, durumu kademeli olarak normalleştirmek için büyük çaba gösterdi. Bunun sonucunda siyasette ve ekonomide ciddi değişimler elde etmek mümkün oldu. Ayrıca Türk Akımı konusunda da anlaşma imzalanmasını başardı. Türkiye'de hemşehrilerinin manevi ihtiyaçlarıyla da ilgilendi. Şubat 2014'te onun yardımıyla Ankara'da Rus Bilim ve Kültür Merkezi açıldı. Andrei Gennadievich ve eşi Marina Mihaylovna, tüm tanıdıkları tarafından çok sevildi. Karlov zeki, zeki ve hoş bir insan olarak nitelendirildi.

Batı medyası, suikastı çok farklı açıdan değerlendirdi. Daily News mesela; "Rusya Büyükelçisi Andrei Karlov'a düzenlenen suikast terörizm değil, Vladimir Putin'in savaş suçlarının cezasıydı" başlığını attı. Daily News köşe yazarı Gersh Kuntzman, Amerika ve müttefiklerinin Putin'in Suriye'deki operasyonlarını durdurmak için çok az şey yapabileceğini söyleyen Washington Post'taki bir habere atıfta bulundu.

Gersh Kuntzman, bu nedenle Karlov'un öldürülmesinin "adaletin yerini bulması" anlamına geldiğini yazdı. “Karlov'un Türkiye'deki görevi, Rusya'nın Suriye'deki vahşeti ve Türkiye içindeki saldırıları nedeniyle oluşan gerilimi azaltmaktı; yani onun görevi Vladimir Putin'i mümkün kılmak ve normalleştirmekti. Bu rol göz önüne alındığında o bir diplomat değil, bir askerdi.” demişti.

Karlov davanın iddianamesinde, saldırının "Türk-Rus ilişkilerinin bozulmasını amaçlayan bir provokasyon" olduğu ifadesi dikkat çekmişti. Bunun altında yatan gerçek ise büyükelçinin, Ankara ve Moskova'nın düşürülen uçak bunalımın geride bırakmalarından sadece 6 ay sonra öldürülmüş olmasıydı.

Büyükelçi'ye suikastın, 2015'de Türk savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmesi ile gerilen ilişkilerin tamir edilmeye çalışıldığı bir süreçte gerçekleşmiş olması bölgenin iki güçlü ülkesi arasında yeni bir gerilim potansiyelini gündeme getirmişti.

Bütün olumsuz beklentilere ve kaygılara karşın Karlov cinayeti, ikili ilişkilerde yeni bir fırtınaya neden olmadı. Rusya'nın "saldırının ikili ilişkileri etkilemeyeceği" açıklaması, birçokları için sürpriz olmuştu.

Rusya, terör eylemi olarak gördüğü saldırıyı kınadı ancak bunun Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi sürecini etkilemeyeceğini kaydetti. Rus medyasında ise, "Türk yetkililerinin Altıntaş'ın Gülencilerle olan bağlantılarına ağırlık verdiğini ancak cihatçılarla olan bağlarını görmezden geldiği" eleştirileri yer aldı. O dönemden bu yana, zaman zaman iniş ve çıkışlar yaşanmasına karşın, iki ülke arasındaki diyalog ve işbirliği devam etti.

Polis, Altıntaş'ın bilgisayarının sabit diskindeki verileri kısmen kurtardıktan sonra katilin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le bağlantısını tespit edebildi. Diskte "İslam Devleti" veya "El Nusra"ya dair herhangi bir iz yoktu ancak silinen dosyalarda iki kez Gülen, dört kez FETÖ adı geçiyordu ve 690 dosyada "Hizmet" kelimesi yer alıyordu.

İddianameye göre bu cinayetin amacı, Ankara ile Moskova arasında açık çatışmayı kışkırtarak "kaos ortamı" yaratmak ve ikili ilişkileri "parçalamak"tı.

Karlov'un dul eşi Marina Karlova, Rossiya-24 televizyonuna verdiği röportajda bu hipotezi destekledi. "Bu cinayetin amacının bu görüşmeleri bozmak ve Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri baltalamak olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ankara'da yaşanan trajedi, Rusya-Türk ittifakına ve Suriye'deki barış sürecine yönelik bir provokasyondu. Rus görünümlü Amerikancılar derenin taşı ile derenin kuşunu vurdular. Karlov sonrası birilerinin önü açıldı.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://russia-armenia.info/node/34549

https://rg.ru/2015/11/30/pilot-site.html

https://russiancouncil.ru/irina-kasimova/

https://inosmi.ru/20161220/238419833.html

https://www.dikgazete.com/yazi/n-a-6108.html

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4072885

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59711269

https://www.gazeta.ru/social/2016/12/19/10437899.shtml

https://rusmarka.ru/en/catalog/marki/position/31354.aspx

https://mk-turkey.ru/life/2017/03/06/karlov-ares-rossiyanka-ek.html

https://www.vedomosti.ru/politics/news/2017/03/06/680044-arestovana

https://www.mansetalanya.com/ozel-haber/suikasttaki-sir-kadin-h4047.html

https://sputniknews.com.tr/20161221/karlov-fetih-el-sam-1026428039.html

https://www.rtib.org/ru/haberler/turk-rus-dostlugu-ankara-da-ates-kusu-festivali

https://ua.usembassy.gov/assassination-russian-ambassador-turkey-andrey-karlov/

https://russiancouncil.ru/en/activity/publications/deepening-russia-turkey-relations/

https://www.sabah.com.tr/gundem/2017/03/06/karlov-cinayetinde-gizemli-rus-kadin

https://sputniknews.com.tr/20170306/karlov-suikasti-rusya-kadin-1027502365.html

https://ru.sputnik.kg/20170306/arestovana-po-delu-ubijstva-karlova-1032083097.html

https://www.waz.de/politik/russin-nach-mord-an-botschafter-in-ankara-verhaftet-id209842881.html

https://kisadalga.net/haber/detay/rus-pilotu-olduren-alparslan-celik-bahcelinin-yanindan-cikti_53129

https://www.rferl.org/a/turkey-detains-woman-2016-russian-ambassador-assassination/32549077.html

https://www.dikgazete.com/yazi/ganira-alasgar-gizi-pashayeva-nin-ardindan-zehirlendi-mi-6098.html

https://www.ibtimes.com/what-fencer-su-24-what-know-about-russian-plane-shot-down-turkey-2197848

http://dailycaller.com/2016/12/20/ny-daily-news-columnist-defends-assassination-of-russian-ambassador/

https://sputniknews.com.tr/20181123/rusya-sorusturma-komite-peskov-oldurulen-kisi-1036291813.html

https://www.dailymail.co.uk/news/article-4286396/Sex-worker-arrested-Turkey-links-Karlov-murder.html

https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/rus-buyukelci-karlov-suikasti-davasinda-cezalar-onandi-7723148/

http://sam.gov.tr/pdf/perceptions/Volume-XXIII/Summer-2018/perceptions_Summer-2018_2-butun2-1.pdf

https://www.zeit.de/politik/ausland/2016-12/tuerkei-botschafter-russland-angeschossen-ankara?utm_referrer

https://www.haaretz.co.il/news/world/middle-east/2016-12-19/ty-article/0000017f-f97b-d460-afff-fb7f0b360000

https://cyberleninka.ru/article/n/o-politike-turtsii-po-ukrepleniyu-svoego-prisutstviya-na-severnyh-territoriyah-sirii

https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/14-yil-boyunca-cinsel-istismara-ugrayan-kadin-iskence-evinden-kacti-2104554

https://www.ibtimes.com/syrian-rebels-turkmen-brigades-claim-have-russian-pilots-ejected-jet-downed-turkey-2197744

https://www.karar.com/sputnik-de-duyurdu-el-nusra-karlov-suikasti-iddialarini-yalanladi-son-dakika-haberleri-346619

https://www.indyturk.com/node/68416/ haber/tanık-eski-polis-karlov’un-katil-zanlısı-altıntaş’ı-öğrencilik-yıllarımda-fetö

https://www.euronews.com/2021/03/09/andrei-karlov-turkey-sentences-five-to-life-terms-for-russian-ambassador -s-killing

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-ambassador-dead-turkey-death-andrey-karlov-shot-ankara-back-murder-assassination-latest-a7484991.html

https://www.leparisien.fr/faits-divers/assassinat-de-lambassadeur-russe-en-turquie-prison-a-vie-pour-cinq-complices-09-03-2021-V62NGWNDIREURKDCUTKG6ATRUE.php

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Gehlen
Gehlen 7 ay önce
İstihbarat oyunlari bunlar
BB
BB 7 ay önce
desenize Ruslar bu suikastı kendileri yaptı sadece Türk birini tetikçi kullandı