USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Romanya açıklarında Türk balıkçı teknesini Amerikalılar mı batırdı?

22-05-2019

Ankara ile Washington arasında uzun süredir yaşanan gerilim, konjonktüre göre değiştiğinden (Rahip Brunson- PKK/YPG’ye destek-Doğu Akdeniz-S-400 vs.) kalıcı bir diyalogdan şimdilik eser yok. 

Ancak ABD, Türkiye’ye karşı kaçak güreşiyor. Türk düşmanlığını Suriye’de PKK/PYD/YPG, Akdeniz’de Yunanistan / GKRK, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri / Suudi Arabistan, Karadeniz’de ise Romanya üzerinden gerçekleştiriyor.

Köstence’de ABD Donanma Üssü Var

Günümüzde ABD’nin soğuk savaş döneminde hayalini bile kuramayacağı yerlerde üsleri var. Bunlardan birisi de Karadeniz kıyısında bulunuyor. 

Romanya’nın liman kenti Köstence yakınlarında Mihail Kogalniçeanu ya da Amerikalılar’ın kısaca “MK” dedikleri Amerikan askeri üssünü ziyaret eden önceki ABD Dışişleri Bakanlarından Condoleezza Rice (2005-2009), “İncirlik’in yerini alabilir” demişti. 

Mihail Kogalniceanu” hava üssü, hâlihazırda Afganistan’dan çekilen Amerikan askerleri için koridor. 

ABD bu üssü, NATO’nun genişleme sürecinin başladığı 1999 yılından itibaren kullanıyor.

Köstence’deki ABD Üssü MK 'İncirlik'e Rakip'

ABD hükümeti, Karadeniz liman kenti Köstence yakınındaki üssün modernleştirilmesi için 48 milyon dolar yatırım yaptı. Üs, sözde Rumen askerleriyle ortak kullanılıyor. 

Daha sonra Mihail Kogalniceanu Hava Üssü'nde Amerikan askerlerinin sayısı artırıldı. ABD Kara Kuvvetleri üssü; 500  asker, M1 Abrams ABD tankları ve M2 Bradley askeri araçları ile takviye etti.

Türk ve Rus istihbarat raporlarına göre, ABD, İncirlik’teki nükleer başlıkları belli bir süre önce taşındı. 

Uzmanlar, ABD’nin hassas konularda Yunanistan ve Romanya’yla yaptığı işbirliğinin düzeyine bakılırsa Washington’un Bükreş ile işbirliğinin daha yakın olduğundan söz ediyor.

ABD’nin hava savunma sistemi “Füze Kalkanı”nı bu ülkeye yerleştirmesi bu işbirliğine bağlanıyor.

Köstence’deki Mihail Kogalniceanu Üssünün yenilenmesi ihalesini Türk inşaat firması aldı…

Türkiye’de ABD Ordusu ile iş yapan firmalardan biri de “77 İnşaat”. 1988 yılında kurulan şirketin patronu Turkcell eski CEO’su Süreyya Ciliv’in ağabeyi Süleyman Ciliv.

Aile, Zonguldaklı. Süleyman Ciliv’in şirketi “77 İnşaat”ın, KYB Başbakanı Neçirvan Barzani’nin kardeşi Nihat Barzani ile ortaklığı var.

ABD Savunma Bakanlığı, Romanya’nın doğu kesiminde kalan Mihail Kogalniceanu’daki Askeri Hava Kuvvetleri Üssü’nü güçlendirme ve yenileme çalışması için hazırladığı ihaleyi ABD Colorado merkezli Bryan Construction adlı şirket ile Türk firması77 İnşaat” kazandı. 

ABD-Türk ortak inşaat şirketi Bryan 77 Construction Konsorsiyumu ihaleyi 28 milyon 350 bin dolara üstlenmişti. Daha önce bu ikili ortaklık Afganistan ve Libya’da da ABD Savunma Bakanlığı yani Pentagon için inşaat yapmıştı.

Amerikalılar, Köstence Üssü’nün güvenliği için Entegre Gözlem Sistemi (Scomar) kurdurdu…

Entegre Gözlem Sistemi SCOMAR, Romanya’da 2009’da kuruldu. Sistem tesisleri Karadeniz kıyısında dokuz iletişim kulesinden oluşuyor. 

Avrupa’nın en modern izleme sistemlerinden biri. Üst platformda, radar alt sistemi ve optoelektronik alt sistemden oluşan gözetim alt sistemi var.

Romanya Sahil Güvenlik Türk Balıkçılara Göz Açtırmıyor!

ABD donanması Romanya’nın Köstence limanına demir attığı günden beri Bükreş - Ankara ilişkileri biraz limonileşti. 

Romen makamları Amerikalılar’dan aldıkları güçle açık sularda avlanan Türk balıkçı teknelerine karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle ateş emrini vermekte sakınca görmüyorlar. 

Romanya Sahil Güvenlik ekipleri sık sık Türk balıkçı teknelerine ikazda bulunmadan plastik ve gerçek mermilerle ateş açıyor. 

Oysa Türk balıkçı tekneleri Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü protokolü ve Romanya ile gerçekleştirilen ikili anlaşmalar kapsamında açık sularda avlanıyor.

Romenlerin son saldırısı, bardağı taşıran son damla olabilir…

Romanya Kıyı Koruma görevlileri (Sahil Güvenlik), Entegre Gözlem Sisteminin (SCOMAR) Karadeniz’de yaptığı gözlemde Köstence’nin doğu tarafından 52 deniz mili uzaklıkta Romanya karasularında balık tutma faaliyetinde bulunan bir tekne tespit etti.

MAI 2112 kıyı koruma botu Türk bayraklı, üzerinde ‘Baba Şenol’ yazılı balıkçı teknesinin peşine düştü.

Takip manevraları sırasında ışık, ses, radyo sinyali gibi meşru irtibat yollarıyla Türk balıkçı teknesiyle irtibatın kurulmaya çalışıldı. Daha sonra ikaz ateşe açıldı.

Hızlı Kurtarma botunun yardımına iki Kıyı Koruma botu da eşlik etti. Yetmedi Türk balıkçı teknesinin takibinde hava aracı da kullanıldı. 

Uzun süren takipten sonra Türk balıkçı teknesi durduruldu. Sınır koruma muhafızları tekneye yaklaşarak Türk balıkçıları enterne ederek Romanya Kıyı Koruma botuna götürdü. 

Türk balıkçı teknesindeki 8 balıkçıdan 3’ü seken kurşunlarla hafif yaralandı. Mangalya limanına getirilen yaralı Türk balıkçıları Köstence Ambulans servisi tarafından bir sağlık birimine götürüldü.

Romen yetkililer, içindeki balıkçılık teçhizatı ve balıkların ağırlığı ve yaptığı hızlı manevralar yüzünden Türk balıkçı teknesinin battığını belirtti.

Romenlerin anlattığı hikâye bu…

“Baba Şenol” yazılı balıkçı teknesi mürettebatının Ordu Perşembe’den olduğunu belirten Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Saim Tandoğan, Ordulu balıkçıların uluslararası karasularda kalkan avı yaptığı sırada Romanya Sahil Güvenlik ekipleri ile sıkıntı yaşadığını, Ordulu balıkçıların Romanya Sahil Güvenlik ekiplerinin müdahalesi sonucu kayıklarının batırıldığını söylüyor. 

Bana kalırsa bu ikinci Mavi Marmara olayı. 

Türkiye; Amerika’nın şımarttığı bu Romenlere haddini bildirmezse daha böyle çok olayların yaşanacağı anlaşılıyor. 

Aklıma gelmişken Ocak 2019’da Karadeniz'in Kerç Boğazı'nda yanan iki gemideki Türk Mürettebat’ın akıbeti ne oldu bilen var mı?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

İLGİLİ HABERLER:

 Ordulu balıkçıların Romanya açıklarında saldırıya uğradığı iddiası

Roman sahil güvenliği Türk balıkçı teknesini vurdu: 3 yaralı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necdet çelikdönmez
Necdet çelikdönmez 5 yıl önce
Yazar ömür beye makale paylaşımı için teşekkür ederiz.Kalemine kuvvet yüreğine sağlık üstat.ABD şeytanın ta kendisi.GevuraGüven olmaz.Şımarık Romanya ya anladığı dilden ders verilmelidir.Devleti ebed müddet çok yaşa...