USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin ‘Türkiye’ mesajıyla kime mesaj verdi?

Putin ‘Türkiye’ mesajıyla kime mesaj verdi?
14-12-2023

Putin "Türkiye" mesajıyla kime mesaj verdi?

MOSKOVA

1990'lı yılların sonlarında gazeteciliğe yeni başlarken, İzmir kentinde usta bir gazetecinin, "Mesleğimizin asıl sırları, satırlar arasında saklı. Satırlar arasındaki mesajları dikkatle takip et" diye tavsiyede bulunmuştu.

14 Aralık'ta (bugün) yaklaşık dört saati aşan “Vladimir Putin’le Yılın Değerlendirmesi” programında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, canlı yayında Türkiye ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Fakat asıl dikkatimi çeken Putin'in satırlar arasında Türkiye ve aynı zamanda da dünyaya verdiği "Ukrayna" mesajı oldu.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü Özel Askeri Operasyonu bağlamında açıklamalar yaparken şunları kaydetti:

"Ukrayna'nın güneydoğusunun tamamı her zaman Rusya yanlısı olmuştur, çünkü bunlar tarihsel olarak Rus topraklarıdır. Burada bir meslektaş "Türkiye" tabelasını kaldırıyor. O da biliyor, Türkiye de iyi biliyorlar ki, Rus-Türk savaşları sonucunda tüm Karadeniz bölgesi Rusya'ya geçti. Ukrayna'nın bununla ne ilgisi var? Ne Kırım'ın ne de tüm Karadeniz bölgesinin bununla hiçbir ilgisi yok. Odessa, genel olarak bir Rus şehridir. Bunu biliyoruz. Bunu herkes iyi biliyor. Hayır, her türlü tarihi saçmalığı uydurdular."

Aslında Türkiye'de ve dünyada da çoğu kimse bu tarihi gerçekleri pek bilmez. Türkiye'de Rusya, Ukrayna konusunda eleştirilmekte. Putin, aslında "Hoş, güzel de, ama bu toprakları savaşla almıştık" diye zekice Türkiye ve dünyaya tekrar mesaj verdi.

Putin, zaten satırlar arasında mesaj vermekte çok usta. Ukrayna konusunda bu sefer de "Türkiye" açıklamasıyla dünyaya mesaj verdi. Tarihi anlattı.

Bu arada, geçen yıl da Putin, “Novorossiya” (Yeni Rusya) olarak adlandırılan Ukrayna’nın Karadeniz kıyısı dahil bazı bölgelerinin Rus-Osmanlı savaşlarının sonucu ortaya çıktığını açıklamıştı.

25’ncisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) konuşan Putin, Ukrayna krizi bağlamında Rus-Osmanlı savaşlarına da değinmişti. Tarihi topraklarını geri aldıklarını belirten Putin, “Örneğin, bütün Karadeniz bölgesi üzerinde hak iddia etmiyoruz ama yine de bu bir gerçek. Nereden ortaya çıktı bu Novorossiya? Türk İmparatorluğu ile çeşitli savaşlar sonucunda çıktı. Ne Ukraynası? Bunun Ukrayna ile ne ilgisi var? Aslında hiçbir ilgisi yok” diye anlatmıştı.

Rusya lideri, 2022 yılının Şubat ayında yaptığı konuşmada da 18. yüzyılda Karadeniz kıyılarının Türkiye ve Osmanlı’yla mücadele alanı olarak kullanıldığını söylemişti.

Putin, “Karadeniz kıyısını Türklerden biz koruduk. Şimdi bu ismi yok etmek istiyorlar. Ünlü komutanların çalışmalarını yok etmek istiyorlar. Karadeniz’e erişimimizi yok etmek istiyorlar. Geçmişte zaten oluşturulan bir yapı vardı” demişti.

Eminim ki, çoğu kimse Putin'in mesajını aldı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?